|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Akcesoryjna kamera cofania - problem |
Autor |
Wiadomość |
pablo eldiablo
Forumowicz
Auto: L200, Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-04-2024, 15:54 Akcesoryjna kamera cofania - problem
|
|
|
Pacjent to L200 z 2007. Do stacji JVC dołożyłem akcesoryjną kamerkę cofania marki 'blow' - ale to raczej bez znaczenia, bo to jakiś klon występujący pod wieloma markami.
Kamera podpięta jest przez przekaźnik, stałe zasilanie ma bezpośrednio z akumulatora, osobnym przewodem pociągniętym na pakę, a sygnał idzie ze światła cofania. Wszystko działa jak należy na wyłączonym silniku i kluczyku na zapłonie - po wrzuceniu wstecznego stacja przełącza się na obraz z kamery, kamera się włącza i wszystko działa.
Natomiast na uruchomionym silniku stacja przełącza się na obraz z kamery, ale kamera daje obrazu, komunikat 'no signal'.
Ki czort? Napięcie z alternatora 13,8-14,4V jest za duże dla kamery? Dołożenie stabilizatora napięcia ma szansę pomóc? Może ktoś przerabiał podobny temat? Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
|
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM
Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 636 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24050 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-04-2024, 06:14
|
|
|
Ale jak to ma stałe zasilanie z akumulatora? Przecież zasilanie powinna mieć właśnie z kabelka od światła cofania. Może podajesz dwa plusy i stąd problem? A może czegoś nie wiem, ale dawniej jak dokładałem taką kamerę to miała 3 kabelki - minus i plus (do światła cofania) oraz sygnałowy z obrazem. |
|
|
|
|
pablo eldiablo
Forumowicz
Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 25-04-2024, 18:55
|
|
|
Słowem kluczem jest przekaźnik
Z lampy cofania idzie tylko sygnał na pin 86 przekaźnika.
Do przekaźnika idzie stałe zasilanie bezpośrednio z akumulatora - więc na pewno wyeliminowane są ewentualne zakłócenia 'po stacyjce'.
Niedługo będzie kilka wolniejszych dni, to spróbuję ten temat ogarnąć, kupiłem trochę w ciemno filtr przeciwzakłóceniowy, może pomoże.
EDIT
Problem został rozwiązany - może komuś się przyda:
Kamerka posiada następujące przewody: sygnałowy RCA, plus i masa. Wystarczyło wbrew instrukcji odłączyć masę. Przewód RCA ma też masę bezpośrednio z radia - i to całkowicie załatwiło problem. |
|
|
|
|
|
|
|