|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8DI-D] Wyciek spod kola pasowego po raz 3. |
Autor |
Wiadomość |
rfguicacs
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 DI-D 115 KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-06-2024, 18:55 [1.8DI-D] Wyciek spod kola pasowego po raz 3.
|
|
|
Witam wszystkich.
Szukam opinii na temat uszczelniacza pod kołem pasowym silnika 1.8 DI-D, mianowicie pojawił się duży wyciek pod kołem pasowym. Uszczelniacz jakimś sposobem wyszedł ze swojego gniazda (brak widocznych uszkodzeń)... Wymieniony na oryginalny razem z paskami. Koło pasowe miało delikatne wytarcie, ale to nic szczególnego w stosunku do tego co widziałem np. w sprężarkach śrubowych gdzie uszczelniacz pracuje bez zarzutów np. na 7500 rpm, 15bar...
W każdym razie kilka miesięcy było OK. Po czym wszystko zalane od nowa olejem spod kola pasowego. Pasek alternatora został zmielony, pasek od pompy płynu chłodzącego tak się napił oleju że spuchł 2 razy w swojej objętości - uszczelniacz siedział na swoim miejscu - brak oznak uszkodzeń... Podejrzenie - może koło pasowe jednak ?
Zdecydowaliśmy się przetoczyć koło i dać uszczelniacz na mniejsza średnicę, typowy do 150°C tej samej firmy etc. (praktykowane na innych maszynach - nic nowego dla nas) Victor Reinz - dodatkowo zamontowany na Loctite żeby siedział tam gdzie ma siedzieć). Przejechane 100km, widoczny rozrzucony olejem dookoła kola pasowego ponownie...
W czym leży problem ? Jakieś pomysły ? Za uszczelniaczem jest otwór odpływowy - drożny.
https://www.youtube.com/watch?v=69gXJwEngHs
Gość pisze ze zmieniał uszczelniacz 4-5 razy łącznie z kołem i dalej się leje........... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-06-2024, 20:48
|
|
|
Jeśli po latach stary uszczelniacz wytarł wał, to będzie ciekło niestety. Można próbować wbić głębiej (jeśli się da) albo wkleić cienką tulejkę na wał i dać uszczelniacz o większej średnicy wewnętrznej (jeśli da się taki dobrać - najlepiej dobierać tulejkę pod rozmiary uszczelniacza). |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 19-06-2024, 14:29
|
|
|
Tu jest inny kłopot. Koło pasowe jest z czajnizium, które wyciera się od uszczelniacza..... Do wymiany koło pasowe - prawdopodobnie Twoje jest przetoczone prawie centrycznie . |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-06-2024, 07:26
|
|
|
Bartek napisał/a: | czajnizium | masz na myśli dalekowschodni stop ryżu z trawą morską? |
|
|
|
 |
moir_23
Nowy Forumowicz Grześ Moir
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 150 4x4
|
Wysłany: 30-06-2024, 15:02
|
|
|
Cześć,
Mam podobny problem,
w moim ASX ten sam silnik 1,8 150 km 4x4 wymieniony został uszczelniacz oraz koło pasowe, Koło jest kupione w ASO. i mam wrażenie nie odparte ze ciągle leje się tamtędy olej, rozbryzguje go pod maska, dodatkowo mam wrażenie jak auto stoi na parkingu to zostawiam plamę jak by ktoś tam ten olej z kranu puścił Znacie może Mechanika który specjalizuje się w Mitsubishi w okolicach Katowic, Bielska, Żywca?
[ Dodano: 01-07-2024, 11:28 ]
Namierzyłem mechanika
podpowiedział że ten uszczelniacz to musi być oryginał nie zamiennik inaczej zawsze będzie puszczać. zamawiam oryginał i dam znać. |
|
|
|
 |
|
|