|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czujniki ciśnienia ASX 2023r |
Autor |
Wiadomość |
Piwakk
Nowy Forumowicz Piwakk
Auto: Mitsubishi ASX MY23 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-10-2024, 09:22 Czujniki ciśnienia ASX 2023r
|
|
|
Witam
Zakupiłem Mitsubishi ASX 1.3 2023r i mam pytanie w zawiązku z czujnikami ciśnienia w kołach
Jakie progi ciśnień są ustawione w kołach. w poprzednim aucie Astra K miałem to fajnie pokazane na tablicy auto z kołami i na każdym pokazywało ciśnienie podczas jazdy
przy zmianie kół programowałem programatorem tpms i było ok
Teraz będę kupował opony wielosezonowe .
Bez problemu zrobiłem testowo reset czujników ale nie ma podglądu na tablicy
Proszę o info abym niemiał jakiś niespodzianek
Jakie tam są zastosowane czujniki progi sygnalizacji (pozbyłem się programatora tpms)?
Dziękuję |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 515 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 11-10-2024, 10:03
|
|
|
Jeśli tutaj nikt nie odpowie, a jest to bardzo prawdopodobne, to zapytaj na forum Renault bo masz de facto Captura. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 207 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-10-2024, 19:18
|
|
|
ASX Nie ma ustawionych fabrycznych progów programowych ciśnienia w oponach. Nie wyświetla wartości ciśnienia dla poszcególnych kół..pompują do wartości podanych w instrukcji czyli do wartości na naklejce> tabliczce na bocznym słupku.Zazwyczaj jest to 2,6 bar. Te progi w zasadzie ustawiasz sam. Ja to robię tak...przy zmianie kół pompuję w wszystkich kołach 2,7 bar resetuję system i przejeżdżam 200-300m po czym system się sam wygasza, Od tej chwili system ma zakodowana granicę 2,7 bar i tego się trzyma aż do następnej wymiany opon. Zapytacie dlaczego 2,7bar bo instrukcja zaleca 2,6 bar przód i nieco niższe na tył. Ale jak po odbiorze auta z salonu temperatura spadła do -15*C zimą to zaświeciła się kontrolka( spadek ciśnienia) w skutek spadku temperatury mimo że w oponach było powietrze. Aby ustrzec się fałszywych alarmów ustawiłem sobie 2,7 bar na wszystkie koła zwłaszcza że to opony Yokohama 215/70 R16 i Yokohama Geolandar dosć twarde konstrukcyjnie więc te 0,1 bar przy takim rozmiarze praktycznie nic nie znaczy.Ale mój to ASX z tych Japońskich Samurajów.W Tych nowych ASX Captur jest ten sam system co w Renault Clio i zrób tak samo jak ja.Z tego co wiem z doświadczenia bo żona miała 2 Renaly Clio tam też nie ma w systemie ustawionych wartości.System czyta i kontroluje to ile napompujesz i tego pilnuje . Nie wyświetlisz też cisnienia w kołach na ekranie.Obecnie żona od lutego 2024 ma ma Toyota Yaris Cross ale tam juz jest system gdzie ustawiasz na komputerze odpowiednie wartości i możesz te wartości z pozycji wyświetlacza sprawdzić ile powietrza masz w każdym kole.Odbierając auto z alonu sprawdziłem i opony Falken 215/65 R16 napompowano wartością 2,7 bar w każdym kole tyle pokazywał komp na wyświetlaczu. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
|
 |
Krystys
Nowy Forumowicz Krystys
Auto: Mitsubishi ASX 2019 1,6
|
Wysłany: 05-11-2024, 12:41
|
|
|
Cześć, mam ASX z roku 2019 z kołami z czujnikami ciśnienia, dokupiłem komplet stalowych felg z oponami zimowymi też z czujnikami (po ASX) niestety wyskoczył mi brak komunikacji komputera z czujnikami, w ASO mogą mi to zrobić za 350 zł, może ktoś z łódzkiego zna fachowca za mniejsze pieniądze (informacja jak się wyświetla to TPMS SERVICE REQUIRED)
Krystys |
_________________ Krystys |
|
|
|
 |
Piwakk
Nowy Forumowicz Piwakk
Auto: Mitsubishi ASX MY23 1.3
|
Wysłany: 07-11-2024, 09:40
|
|
|
Witam
Już wszystko wiadomo z tymi czujnikami ciśnienia
Wczoraj podczas wymiany opon dowiedziałem się że tam nie ma czujników tylko są w abs
Zmiana opon na wielosezonowe. Letnie 1 roczne po przebiegu 20000km do sprzedaży
GOODYEAR 215/55 R18 95H EFFICIENTGRIP PERFORMANCE TL 6,0mm bieżnik
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|