Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander PHEV i tryby Normal i ECO
Autor Wiadomość
mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 24-02-2023, 00:48   Outlander PHEV i tryby Normal i ECO

Witam
Dzisiaj jadąc do pracy miałem pustą baterię 0%. Jechałem w trybie ECO. Wiadomo, jeśli bateria pusta to chwilę silnik chodzi, na chwilę się wyłącza i tak w kółko.
Stałem na światłach i silnik pracował akurat. Pomyślałem włącze sobie tryb Normal. Włączyłem i silnik zgasł dokładnie w momencie zmiany trybu. Hmm, no dobra zbieg okoliczności pewnie ale z ciekawości właczyłem znowu tryb ECO i o dziwo silnik się włączył. No to dawaj, wyłączyłem ECO czyli włączyłem tryb Normal i silnik znowu zgasł. Więcej nie sprawdzałem bo światła się zmieniły ale dziwne to było. Raczej bym powiedział, że powinien się włączyć jak przeszedłem w tryb Normal, a nie odwrotnie. Wyglądało to tak jakbym włączał Charge a dodam, że niebył włączony żaden z trybów Save czy Charge.
Czy to normalne zachowanie?

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2023, 10:42   

Poniewąż to auto ma swój rozumek to pewnie wedle tego woli w trybie eco podładować baterie na małym obciążeniu i jechać za chwile na prądzie, niż =wiemy po chałasie jak sie generator wysila gdy na pustej baterii np ruszamy,czy wogóle naciskamy pedał przyśpieszenia..

mohinder 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2023, 19:16   

Tak to odbierałem ale nie byłem pewny. W sumie to też mi się zdarzało samemu włączyć charge na światłach właśnie z tego powodu :)

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2023, 20:41   

Jak jeszcze miałem fazę poznawczo-kombinacyjną żeby dobrze rozpoznać taką niepospolitą konstrukcje jak nasze phevy to jezdziłem z pokazatorem spalania :) na wyświetlaczu,co zmiana trybu to zerowałem spalanie żeby zobaczyć jak jezdzić najoszczędniej..więc spostrzerzenia były takie..tryb charge jest najoszczedniejszy gdy auto jedzie ok 70-90km/h.unikanie marnowania ładunku baterii w ten sposób zdobytego na jazde po drogach szybkiego ruchu..A na postoju na światłach wyłaczałem grzanie-od razu cisza i brak spalania.. Ale ta faza emocjonalna już mi minęła..teaz wyświetlacz baterii ma przewaznie ostatnią kreske i tak jeżdze kilometry..jak wiem ze np dziś w kółko komina kilka km po miescie to owszem podładuje i jade na prądzie. 1-2 razy na miesiąc ładuje na full bo tak prosili w instrukcji..i im mniej o tym wszystkim myśle tym przyjemniej mi sie jezdzi.. A jezdzi sie tym autem bardzo przyjemnie..Benzyny nigdy nie spalił więcej niz 9.5/100km..co jak na takiego kloca jest super..a w 5.5l/100km bez prądu też sie pare razy zmieścił..

mohinder 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2023, 17:30   

To masz podobnie do mnie. Autem jeżdżę prawie rok i już od jakiegoś czasu przestałem liczyć zużycia. Fakt że do aplikacji Drivvo dale wpisuję ale już tylko tankowania benzyny. Prąd ładuję już tylko w pracy za darmoszkę. Właśnie jak Ty czerpię przyjemność z jazdy i nawet często nie zmieniam trybu na ECO, lubię czasem wykorzystać moc i wyrwać ze skrzyżowania ku zdziwieniu cwaniaków w Audi czy BMW :)
Spalanie benzyny przy takim użytkowaniu wychodzi mi w okolicy 4l/100km.
Już nawet zastanawiałem się czy nie zdemontować tego modułu co ogranicza włączanie silnika.

Artekolo 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 3 phev
Wysłany: 17-12-2024, 21:05   

Witam.
Mój outlander III phev stał około 3 tygodnie bez jazdy. Wczoraj wsiadłem i od razu włączyłem charge mimo iż baterii było ponad 50%. Auto popracowali około 10 min i wyłączyłem. Dziś jadąc do pracy nie mogłem wyłączyć charge i całą drogę pracował silnik spalinowy. W pracy naładowałem baterie na full i po uruchomieniu nadal włącza się charge i nie da się włączyć tryb EV.
Czy ktoś miał podobną sytuację?

mohinder 
Forumowicz

Wysłany: 18-12-2024, 01:46   

Dziwne. Na początku odczytałbym błędy może jakieś są. Jeśli nie ma to odłączyłbym akumulator na chwilę. A po tym naładowaniu w pracy włącza się Charge ale tylko jako informacja na wyswietlaczu czy uruchamia się silnik i próbuje ładować pełna baterię?

honda2 
Forumowicz

Auto: PHEV 2,0
Wysłany: 18-12-2024, 06:12   

A nie pojawił się żółty wykrzyknik i informacja już dokłądnie nie pamiętam ale chodzi o utrzymanie ukłądu paliwowego w sprawności. Pomaga zatankowanie 15 l paliwa.

waran73 
Forumowicz

Wysłany: 18-12-2024, 17:35   

Jak się jeżdzi w cały czas na prądzie to tak jak mówi kolega-włącza sie co ok. 80 dni przymusowe wypalanie paliwa. Jak sie w tym momencie ma pusta baterię to chociaz tyle dobrze że auto ją sobie naładuje..15 litrów uspokaja tą przypadłośc...

Odpowiedz do tematu