Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Problem z wrzuceniem wstecznego (nie tulejki)
Autor Wiadomość
janitor 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2025, 21:48   [Cari 1.6] Problem z wrzuceniem wstecznego (nie tulejki)

Witam Wszystkich i proszę o pomoc.
Od kliku dni mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego. Na początku myślałem, że to wina wyrobionych tulejek (wymieniałem je już raz, kilkanaście lat temu), ale dzisiaj zdjąłem osłonę drążka zmiany biegów i okazało się że problem leży gdzie indziej. Mianowicie pierścień od wstecznego przy gałce nie podnosi plastikowej tulei na drążku (link do zdjęcia poniżej), która odpowiada za wrzucenie biegu wstecznego.

https://zapodaj.net/plik-HbQPRcpDMk

Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem i wie jak to naprawić? Przypuszczam, że wyrobiły się już wypusty na końcu tulei lub gniazdo w pierścieniu. On chyba powinien wchodzić dość ciasno na tą tuleję, a u mnie jest tak że unoszę sam pierścień, a tuleja zostaje nieruchomo na drążku przez co wrzucam 1 zamiast wstecznego. Na domiar złego ta tuleja dość ciężko porusza się po drążku, mam wrażenie że blokuje się na plastikowym elemencie (łączniku?) który jest pod nią.
Zastanawiałem się czy coś przypadkiem nie wypadło i czy nie powinno tam być jakiegoś zabezpieczenia, które spina pierścień przy gałce z tą tuleją, ale patrząc na diagram części, niczego takiego nie widzę. Chyba po prostu powinno być połączone na wcisk.
Może ma ktoś pomysł jak to naprawić? Nowych części już raczej nigdzie nie kupię. Nawet używek nie ma w tej chwili na Allegro.
Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedz do tematu