|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nie działa wybierak RES od tempomatu - outlander III |
Autor |
Wiadomość |
szczupak90
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-03-2025, 07:35 Nie działa wybierak RES od tempomatu - outlander III
|
|
|
Witam na forum,
wczoraj stałem się posiadaczem 3 generacji outlandera, 2013 r. Zauważyłem już po zakupie, że mam problem z włączeniem tempomatu. Naciskam na klawisz tempomatu na kierownicy, tn się aktywuje ale wybierakiem res nie mogę ustawić prędkości, tak jakby sam klawisz nie działał. Wszystkie pozostałe klawisze na kierownicy działają.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 09-03-2025, 10:53
|
|
|
Ten klawisz nie służy do ustawiania prędkości tylko do przywrócenia trybu jazdy z tempomatem po naciśnięciu hamulca lub anulowaniu jazdy z tempomatem. Czyli jedziesz powiedzmy 80km/h z tempomatem, hamujesz to tempomat przerywa pracę a jak wciśniesz omawiany przycisk to tempomat wraca do poprzednich ustawień. |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-03-2025, 12:11
|
|
|
Do uruchomienia tempomatu, czyli do ustawienia PIERWSZEJ prędkości nie służy, ale gdy już jedziemy z tempomatem to używa się tego przycisku właśnie do zmiany prędkości. Szybki ruch to zwiększenie/ zmniejszenie prędkości o 1 km/h, natomiast przytrzymanie zwiększa/zmniejsza prędkość o 5 km/h.
I teraz pytanie "jak przycisk nie działa" wg ciebie szczupak90, |
|
|
|
 |
szczupak90
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2025, 12:29
|
|
|
Nie reaguje na naciśnięcie, tak jakby nie działał. Rozumiem, że naciskam guzik od tempomatu, widzę na komputerze że się załączył i dalej nie wiem jam ustawić prędkość. |
|
|
|
 |
kaczul
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-03-2025, 13:37
|
|
|
szczupak90 napisał/a: | Nie reaguje na naciśnięcie, tak jakby nie działał. Rozumiem, że naciskam guzik od tempomatu, widzę na komputerze że się załączył i dalej nie wiem jam ustawić prędkość. |
Ja to robię intuicyjnie i żeby się nie pomylić w opisie musiałbym mieć auto przy sobie, ale...
Po aktywowaniu tempomatu, aby ustalić aktualną prędkość przesuwasz przycisk w dół, a nie do góry.
przycisk w dół => zapisujesz aktualną prędkość lub zmniejszasz prędkość,
przycisk w górę => włączasz ostatnio zapisaną prędkość lub zwiększasz prędkość.
włączasz ostatnio zapisaną prędkość => Czyli jeśli jechałeś 140 km/h i zwolniłeś do 80 km/h poprzez naciśnięcie hamulca lub wytracenie prędkości po użyciu przycisku cancel, wtedy przesuwasz przycisk do góry i automat uzyskuje w jak najkrótszym czasie zapamiętaną prędkość 140 km/h.
[ Dodano: 10-03-2025, 13:42 ]
np. Lecisz lewym pasem 140 km/h, wjeżdża przed ciebie auto z prawego pasa jadące wolniej, hamujesz co rozłącza tempomat, jedziesz chwilę bez tempomatu, a jak auto przed tobą zjedzie to naciskach przycisk do góry i wracasz do "swojej" prędkości.
[ Dodano: 18-03-2025, 09:29 ]
Cytat: | Po aktywowaniu tempomatu, aby ustalić aktualną prędkość przesuwasz przycisk w dół, a nie do góry. |
I co koledzy? Eureka czy w obu przypadkach nie działa przycisk? |
|
|
|
|
 |
szczupak90
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-03-2025, 18:39
|
|
|
No nie działa, próbowałem i w górę i w dół, przytrzymać krótko, dlugo i nic, tempomat niby aktywny, na komputerze jest wszystko ok, ale nie ustawia prędkości i nie trzyma jej.
No i żeby nie było, jeździłem masa samochodów z tempomatem i nigdy nie miałem problemów żeby to ogarnąć bez instrukcji. Tutaj w moim przypadku coś nie działa, nie wiem tylko czy wymiana samego panelu na kierownicy cokolwiek da, bo wydaje mi się że sam tempomat może być uszkodzony. |
|
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11149 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 18-03-2025, 22:11