|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
ASX 2.0 problem z odpaleniem |
Autor |
Wiadomość |
kwapienand
Nowy Forumowicz AKwap
Auto: Mitsubishi ASX, 2.0 rok 2020
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-05-2025, 10:21 ASX 2.0 problem z odpaleniem
|
|
|
Dzień dobry Forumowicze,
mam pytanie. Rano mój ASX (2.0 benzyna, automat, rok produkcji 2020, 70 tys. przebiegu) nie odpalał. Był jak martwy. Wymiana baterii w pestce ochronnej nic nie dała, zarówno w oryginalnym kluczu jak i zapasie. Wezwałem pomoc. Przyjechała laweta. Mechanik sprawdził najpierw ładowanie akumulatora (według niego było ok 12,5V). Odkręcił klemę i zresetował samochód. I przez prostownik odpaliliśmy samochód. Dokręcił klemę. Popróbowałem jeszcze odpalanie i gaszenie. Jest OK.
Nurtuje mnie, czy to jakiś:
* problem z przepływem prądu?
* problem z immobilizerem?
* a może już czas zmienić akumulator (pięć lat)
Dziś ASX jeździ bez żadnego problemu.
Jeśli ktoś mógłby napisać coś o tym, dziękuję z góry.
Z pozdrowieniami
AKwap |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 510 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 03-05-2025, 11:14
|
|
|
Kilka pytań. Po pierwsze, czy diagnozowałeś ewentualną usterkę poprzez podłączenie komputera? Druga rzecz, czy i kiedy doładowałeś akumulator, czy i kiedy wymieniałeś świece, jakie paliwo lejesz, jakim olejem zalewasz silnik? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
kwapienand
Nowy Forumowicz AKwap
Auto: Mitsubishi ASX, 2.0 rok 2020
|
Wysłany: 03-05-2025, 16:06
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Kilka pytań. Po pierwsze, czy diagnozowałeś ewentualną usterkę poprzez podłączenie komputera? Druga rzecz, czy i kiedy doładowałeś akumulator, czy i kiedy wymieniałeś świece, jakie paliwo lejesz, jakim olejem zalewasz silnik? |
Pierwsze: nie diagnozowałem usterki przez komputer. Mechanik przyjechał lawetą na zlecenie Mitsubishi, aby sholować samochód.
Drugie: nigdy nie doładowywałem akumulatora i przyznam - nie zmieniałem. A leci już piąty rok.
Samodzielnie nie wymieniałem świec. A nie wiem, czy na przeglądach w ASO zmieniają w warsztatowych przeglądu.
Paliwo ze stacji Circle K (a jak pamiętam i tak wszystkie stacje kupują z Orlenu)
Olej wymieniany jest tylko w ASO co roku na badaniu. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 207 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-05-2025, 09:08 ASX 2.0 problem z odpalaniem.
|
|
|
Skoro silnik odpalił pod prostownikiem to znaczy ,że masz słaby nie doładowany akumulator lub zbliża się jego kres. Przed zimą i po zimie zawsze ładuję akumulator .Przy rozruchu silnika następuje spadek napięcie w skutek poboru znacznej ilości energii z akumulatora przez rozrusznik a jak jest niedoładowany to komputer czyta to jako błąd i odcina rozruch. Warto o tym pamiętać i zadbać o akumulator. Nie sądzę aby 5-cio letni akumulator już się zużył ...mój ma 7 lat i na razie jest OK.Niech elektryk sprawdzi akumulator wykonując test pod obciążeniem a taki test możesz też wykonać sam...
https://www.tiktok.com/@n...971514874858784 |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
|
|