Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z klimatyzacją
Autor Wiadomość
KrzysiekPl 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2022, 08:34   Problem z klimatyzacją

Witam, w moim Asx 1.6 2016, 110 kkm, od 2-3 tygodni mam problem z klimatyzacją a mianowicie raz działa a raz nie, czasami włączy się i działa przez 10 min i sama się wyłącza, innym razem działa dłużej, a czasami wogole się nie załączy, a po przejechaniu kilku km zaczyna chłodzić, nie ma reguły czy auto jedzie czy stoi oraz jaką tem. jest na zewnatrz i jakie są ustawienia klimatyzacji.Dodam, że klimatyzacja jest szczelna, po pierwszych takich objawach nabiłem klimę i od poprzedniego nabijania z zeszłego roku weszło może 20 g czynnika. Wymieniłem już czujnik ciśnienia klimatyzacji i dalej to samo.
Bardzo proszę o radę bądź sugestie co może być przyczyną a może ktoś z was miał podobny problem?

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 20-07-2022, 12:20   

Sprawdź czy poprawnie działa sprzęgło elektromagnetyczne i czujnik temperatury wewnętrznej
w kabinie .Skoro czujnik ciśnienia jest sprawny a to on wraz z czujnikiem temperatury odpowiada za załączanie sprzęgła to może czujnik temp.lub sprzęgło stanowi twój problem :(

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

Manola 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX Black
Wysłany: 20-07-2022, 13:25   

Dzień dobry
Dołączę się do tematu.
Klima załącza i wyłącza się u Was również w dość charakterystyczny głośny sposób, na zewnątrz dość mocno słyszalny?
Pacjent ASX 1,6 benzyna 2018 rok

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
  Wysłany: 20-07-2022, 15:53   

Tak klima załącza się głośno ..słychać takie charakterystyczne stuknięcie z jednoczesnym zafalowaniem obrotów silnika. :?

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 21-07-2022, 21:32   

Może to nie jest odpowiedzi na zadane pytanie ale klima też doprowadza mnie do nerwicy.2 lata temu wymiana chłodnicy bo maleńka dziurka,rok temu wymiana chłodnicy bo maleńka dziurka ,w tym miesiącu brak klimy bo okazało się że przewód ciśnieniowy gdzieś koło złączki pęknął.Jak kupowałem asx to mi powiedzieli że to auto nie ma kłopotów z klimatyzacją.Jeszcze dodam że po roku użytkowania wymiana panelu sterowania dobrze że na gwarancji.Mechanik mówi mi że ponoć zakładają jakieś siatki żeby osłonić chłodnicę.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-07-2022, 09:09   

A nie masz gdzieś w okolicy kotów? - bo mi kiedyś w zwykłej chłodnicy kot zrobił dziurę pazurem...
Dla niego zwykłe przeciąganie się a dla mnie nowa chłodnica :)

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 22-07-2022, 10:40   

No , teoretycznie jest to możliwe bo garaż prawie cały dzień otwarty i widzę obce koty przechadzające się koło niego.Ale nie słyszałem żeby kot uszkadzał chłodnicę.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 20-06-2023, 18:34   Re: Problem z klimatyzacją

KrzysiekPl napisał/a:
Witam, w moim Asx 1.6 2016, 110 kkm, od 2-3 tygodni mam problem z klimatyzacją a mianowicie raz działa a raz nie, czasami włączy się i działa przez 10 min i sama się wyłącza, innym razem działa dłużej, a czasami wogole się nie załączy, a po przejechaniu kilku km zaczyna chłodzić, nie ma reguły czy auto jedzie czy stoi oraz jaką tem. jest na zewnatrz i jakie są ustawienia klimatyzacji.Dodam, że klimatyzacja jest szczelna, po pierwszych takich objawach nabiłem klimę i od poprzedniego nabijania z zeszłego roku weszło może 20 g czynnika. Wymieniłem już czujnik ciśnienia klimatyzacji i dalej to samo.
Bardzo proszę o radę bądź sugestie co może być przyczyną a może ktoś z was miał podobny problem?

Czy udało Ci się to naprawić, bo u mnie chyba jest podobny problem. Raz klima działa dobrze i leci zimne powietrze z nawiewów, a raz ledwo letnie. Wystarczy, że włączę na chwilę klimę i z powrotem włączę i znowu leci zimne powietrze. I nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny ... i oczywiście pomocy :(

Ewentualnie może ktoś ma doświadczenie i podpowie co sprawdzić? I może podpowie odpowiedni serwis w zachodniej Polsce.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-06-2023, 07:19   

Poszukaj serwisy montujące zwykłe klimatyzacja domowe - zgadaj się z nimi, mają sprzęt aby sprawdzić ciśnienia, także z R134a, czasem tylko złączek może im brakować. Można to oczywiście sprawdzić pirometrem, bo znając temperaturę można przeliczyć na ciśnienie, ale naprawdę łatwiej podpiąć manometry.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2023, 09:40   

Krzyzak napisał/a:
Poszukaj serwisy montujące zwykłe klimatyzacja domowe - zgadaj się z nimi, mają sprzęt aby sprawdzić ciśnienia, także z R134a, czasem tylko złączek może im brakować. Można to oczywiście sprawdzić pirometrem, bo znając temperaturę można przeliczyć na ciśnienie, ale naprawdę łatwiej podpiąć manometry.

Na razie znalazłem jeden co się zajmuje klimatyzacją w samochodzie. I jeszcze kolega z pracy ma mi dać namiary na inny, w którym robił swoją klimę i jest zadowolony.

Na początek myślę, że może jakieś testy zrobią i będzie już wiadomo co i ja, czy jest szczelność i jeśli tak to czy może to problem któregoś z czujników.

[ Dodano: 21-06-2023, 14:04 ]
Przyjrzałem się dzisiaj jak to wygląda. Klima w miarę działała przez pierwsze kilkanaście km jazdy, ale czasami jak wzrastały obroty to chłodziła lepiej a przy niższych gorzej. W pewnym monecie przestała chłodzić i leciało już tylko ciepłe powietrze.

Po przyjechaniu do domu sprawdziłem co się dzieje pod maską a potem wyłączyłem auto, poczekałem chwilę i po pewnym czasie włączyłem auto i klimę. Klima znowu działała.

To co zauważyłem wygląda mniej więcej tak:

1. Kiedy działą - wiatraki się mocno kręcą, rurka L jest bardz zimna, z nawiewów leci zimne powietrze, nawet poniżej +5C, czasami trochę cieplej - nie ma znaczenia czy klima w trybie auto czy nie. Słychać mocny odgłos kręcenia się (nie wiem czego)

2. Kiedy nie działa - wiatraki się słabo kręcą, rurka L jest ciepła, nawet bardzo, z nawiewów leci ciepłe powietrze, nic nie daje zmiana temperatury czy siły nadmuchu, nie ma tego xwięku

3. Kiedy klima jest wyłączona, wiatraki się nie kręcą, z nawiewów leci ciepłę powietrze.

W każdym wypadku widać, że kręci się sprężarka.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 21-06-2023, 14:57   

Nie wiem skąd dokładnie jesteś ale wydaje mi się, że warsztatów samochodowych jest wszędzie dość sporo. Niemalże wszystkie naprawiają klimatyzację. Trzeba się umówić albo z marszu podjechać, podłączą, pomierzą i sprawdzą szczelność. Sam przy klimie, poza wymianą filtra, nie zrobisz nic.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2023, 18:23   

Mniej więcej w połowie drogi między Poznaniem a Wrocławiem. Więc mógłbym do sprawdzonego warsztatu podjechać. Ale wstępnie się umówiłem bliżej w warsztacie co robi klimatyzacje i ma, przynajmniej w sieci dużo pozytywnych opinii. Na razie na diagnostykę, bo mają wolne terminy dopiero w lipcu. Ale mam nadzieję, że coś więcej będę wiedział już w przyszłym tygodniu.

Przez telefon powiedział mi mechanik, że w tych autach często pada czujnik ciśnienia. Więc może to to ... pytanie do znawców. Klimę wyłączyć czy jeździć jak do tej pory?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-06-2023, 19:33   

Ale sprawdzacie tą szczelinę sprzęgła kompresora? Jeśli to dalej ten sam patent co w starszych modelach? Szczególnie wtedy jak objawy są takie, że jak jest cieplej to nie działa. A jak jest chłodno i na początku (zimny start) działa.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2023, 19:52   

krzychu napisał/a:
Ale sprawdzacie tą szczelinę sprzęgła kompresora? Jeśli to dalej ten sam patent co w starszych modelach? Szczególnie wtedy jak objawy są takie, że jak jest cieplej to nie działa. A jak jest chłodno i na początku (zimny start) działa.

A możesz pokazać jakieś zdjęcie tej szczeliny? Żebym wiedział na co zwrócić uwagę mechanikowi?

[ Dodano: 21-06-2023, 20:09 ]
Już chyba wiem ... mówisz o czymś takim?

https://www.youtube.com/watch?v=r08LNJ38FTE

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-06-2023, 22:46   

To jakieś bardziej skomplikowane sprzęgło, w Mitsubishi są podkładki na osi, które po prostu się wyciąga, dużo prościej.

Tutaj zerknij, jest tez filmik z Outlandera:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1569966#1569966

trochę niżej piękna wizualizacja co mierzyć:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1598333#1598333

Do wymiany nie trzeba ściągać paska osprzętu, podstawa to zmierzyć szczelinę i zobaczyć organoleptycznie czy sprzęgło załącza sprężarkę. Chociaż tak jak mówię, na zimnym potrafi trochę kręcić.

Odpowiedz do tematu