Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Opony
Autor Wiadomość
Kuba123412 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2025, 18:24   [1.6] Opony

Mam pytanko chciałbym założyć do Mitsubishi asx opony 255/55 r19 i pytanie czy da radę czy jednak są trochę za duże ?

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 28-05-2025, 08:34   

Producent nie dopuszcza takiego rozmiaru opon do Twojego ASX-a. Gdybyś się jednak zdecydował, to może się to wiązać np. z przekłamaniami prędkościomierza, a co za tym idzie przejechanego dystansu. Mam wątpliwości, czy 19-tka zmieści się w nadkolu i czy nie będzie nic ocierać. Do ASX-a rozmiary to 16,17 i ewentualnie 18" w zależności od silnika.

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 28-05-2025, 10:00   opony

Pit63 ma w zupełności rację..producent w instrukcji zaleca dla ASX 1,6 opony 215/65/R16 lub 215/70/R16 ja ze swojej strony dodam tylko że przy takich szerokich oponach wzrośnie zużycie paliwa i to znacznie bo w stosunku do mocy silnika wzrosną znacznie opory toczenia.
Owszem podają też w instrukcji rozmiar opon P225/55/R18 z zastrzeżeniem że to pojazdy przeznaczone na rynek : rosyjski,mołdawski, ukraiński,kazachski, :D

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 28-05-2025, 15:53   

Nie wiem z którego roku masz ASX ale te od 2018 - 2019 z silnikiem 1.6 do wersji Invite miały 215/70/16 natomiast Intense i wyższe już 225/55/18 (w standardzie przy zakupie)
Ze swojej strony dodam, że lepiej nie kombinować z innymi rozmiarami niż te przewidziane przez producenta bo w razie czegoś (odpukać) ubezpieczyciel / albo ktoś inny może zawnioskować niestandardowe ogumienie auta.

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 28-05-2025, 18:03   opony

Mam ASX 1,6 z grudnia 2018r model Invite i fabrycznie ma zamontowane opony Yokohama 215/70/R16 i z tej instrukcji brałem dane na temat opon odpowiadając na pytanie.

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 29-05-2025, 08:09   Re: opony

zbigniew77 napisał/a:
Mam ASX 1,6 z grudnia 2018r model Invite i fabrycznie ma zamontowane opony Yokohama 215/70/R16 i z tej instrukcji brałem dane na temat opon odpowiadając na pytanie.

Faktycznie w instrukcji jest tak jak piszesz ale kierowałem odpowiedź do Kuby, który wspominał o rozmiarze nie będącym w standardach ASX :)

Odpowiedz do tematu