Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander nowy z salonu ściąga w lewo.
Autor Wiadomość
Grzesiekx1 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2017 2.0 benzyna,man
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2018, 10:11   Outlander nowy z salonu ściąga w lewo.

Witam odebrałem z salonu dosłownie 3 tygodnie temu nowego Outlandera (rocznik 2017) i jest tak: jak trzymam kierownicę prosto to auto jedzie w lewo,żeby jechało prosto muszę kierownicę lekko skręcić w prawo,ponadto jak w trakcie jazdy jak skręcam kierownice w którąkolwiek stronę (ok1cm w lewo lub w prawo) i puszczę to kierownica nie odbija i auro skręca.Efekt jest taki że auto bardzo „tańczy” na drodze i cały czas trzeba mocno trzymać kierownice i kontrować.Zrobiłem pierwszy raz trasę tym autem (320 km w jedną stronę) i mam takie zakwasy jakbym conajmniej 5 ton węgla przeżucił.Masakra jakaś.To możliwe żeby w nowym aucie takie jaja się działy?? Zastanawiam się czy historia tego auta napewno jest taka jak mi się wydaje i czy powinienem zrobić jakąś ekspertyzę zrobić zanim wrócę z nim do salonu.Kolega kupował nowego nissana coś mu tam nie pasowało sprawdził go w niezależnym serwisie i okazało się że auto było po srogim dzwonie,inny kolega kupował w salonie peugota i chcieli mu wcisnàć auto po powodzi...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-05-2018, 12:16   

Tak jak piszesz sprawdź go wcześniej, tylko najlepiej u jakiegoś rzeczoznawcy np. z pzmot.
Jeśli rzeczywiście wyjdą jakieś jaja to walcz o wymianę auta na wolne od wad.

arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Wysłany: 06-05-2018, 14:32   

To nie jest normalne zachowanie. Mogą być co prawda pewne problemy z utrzymaniem toru jazdy przy bocznym wietrze i potrzeby korekty ze względu na budę, ale nie aż tak.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 06-05-2018, 14:42   

musisz sprawdzic na super równej drodze,bo przy 18, outlander w koleinach mocno ściąga, i to przy takich co mało ich widać.,też tak miałem :biggrin:

RedAxe 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 MT
Wysłany: 06-05-2018, 20:28   

Może być źle wykonany (lub co bardziej prawdopodobne nie wykonany) tzw. przegląd zerowy u dealera. Gdzie kupowałeś?
Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na ekspertyzy, podjedź do sprzedawcy niech sprawdzi, przecież masz auto na gwarancji.

grebob 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 07-05-2018, 10:33   

wychylenie 1 cm po obwodzie kierownicy nie spowoduje automatycznie jej powrotu - kinematycznie nie jest to możliwe - zbyt małe wychylenie. Co więcej pewnie nawet nie wykasuje wszystkich luzów w układzie kierowniczym.
Jednakże to co piszesz nie jest normalne.
Znajdź równą pozioma drogę; sprawdź koniecznie ciśnienie w oponach i wtedy sprawdź czy ściąga. Jeżeli kierownica do jazdy na wprost jest ustawiona pod niewielkim kątem to można to łatwo wyprowadzić "wydłużając" końcówkę drążka z lewej strony i "skracając" z prawej - w Twoim przypadku.
Dużo też da wykonanie pomiarów zbieżności.

pozdrawiam

Tafla 
Forumowicz
Tafla

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 07-05-2018, 16:55   

lexus napisał/a:
musisz sprawdzic na super równej drodze,bo przy 18, outlander w koleinach mocno ściąga, i to przy takich co mało ich widać.,też tak miałem

Ja też. Nawet poprzeczne pochylenie drogi powoduje, że auto trochę ściąga i żeby to skompensować muszę trochę wychylić kierownicę (o ile i w którą stronę, to już zależy od drogi).

arti_34 
Nowy Forumowicz
Arti

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 28-05-2018, 12:05   

Witam, prawdopodobnie mam to samo w swoim samochodzie , też mi ściąga w lewo Outlander ma przejechane 28000 km , w tym tygodniu jestem umówiony do serwisu , jak go Kupiłem to po 5000 km też ściągał ustawili na nowo geometrię i na jakiś czas był spokój , ale znowu ściąganie wróciło.

Kamsyyo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 09-06-2025, 18:25   

Ktoś powie jak to się skończyło, bo w moim 2013 mam też problem ze ściąganiem?

Stalowy 
Nowy Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 10-06-2025, 23:57   

Kamsyyo napisał/a:
Ktoś powie jak to się skończyło, bo w moim 2013 mam też problem ze ściąganiem?

Nie wiem jak 2013, ale mój salonowy 2017 od początku miał tendencje do lekkiego uciekania w prawo. Salon w którym kupowałem, nic nie poradził. Niezależny warsztat, który niby robi geometrię 3D jeszcze bardziej spierniczył sprawę. Dopiero kolejne ASO Mitsubishi dało radę. Przy czym mieli chyba jakiś lepszy sprzęt do ustawiania geometrii, było kilka prób + jazdy testowe i po prawie 6h wreszcie wyszedłem zadowolony :D Także, próbowałbym walczyć z ustawieniem zwieszenia, bo te samochody są najwyraźniej bardzo na to wrażliwe (zresztą podmuchy boczne lub pochylenie nawierzchni też momentalnie czuć na kierownicy w tych autach)

Odpowiedz do tematu