|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
2,5 Problem z wymiana pompy ABS |
| Autor |
Wiadomość |
janosik1956
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 24-08-2025, 14:08 2,5 Problem z wymiana pompy ABS
|
|
|
Witam szanowne grono forumowiczów
Przyszedł czas na moją pompę ABS, posiadam krótkie Pajero 2,5 diesel nr VIN
JMBMNV64W1J002147 z roku 2001.
Mój problem z pompą ABS jest taki: nie mogę odczytać numeru oryginalnego pompy z naklejki AISIN, bo wszytskie numery są wytarte. Moja pompa to pompa HBB z tzw gruszką ( akumulator). Ze wszystkich zebranych informacji w internecie i AI ten model Pajero posiadał pompę MR407202 lub MR977461.
Zarówno jedna i druga pompa występowała również w modelu 3,2 ale wg wiedzy z internetu części z tej pompy nie pasują do mojego modelu ( chyba inne wtyczki elektryczne).
Czy ktoś z forumowiczów przerabiał może taki temat? Czy ewentualnie silnik od pompy ABS z 3,2 pasuje do 2,5?
Z góry dziękuję bardzo za mądre odpowiedzi i pomoc,
Pozdrawiam
Janosik |
_________________ Janosik1956 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 825 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21144 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-08-2025, 09:20
|
|
|
| Zadzwoń lub podjedź do jakiegoś ASO może podadzą ci numer OE po vinie auta. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Piscator
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 2.5 TD (V64W) 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: Dzisiaj 12:24
|
|
|
Pół roku temu samodzielnie regenerowałem silnik pompy ABS: rozpadł siękomutator oraz szczotki.
Szczotki można zrobić na zamówienie w polskiej firmie, albo mogęci odsprzedać, bo zrobili mi dwie pary. Komutator kupiłem w Chinach, ale w Polsce też pewnie sięda dopasować. Do wymiany wystarczy ściągacz do łożysk oraz prasa do wprasowania łożysk, bo skoro już tam grzebiesz, to warto wszystko wymienić. Niestety nie mam sprzętu do wyważania, także silnik nie jest wyważony, zakładam, że był.
Jeśli nie chcesz siębawić, to firma zdaje się z Oleśnicy zregeneruje ci silnik w cenie około 800 zł. |
|
|
|
 |
|
|
|