|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[1.6] Tempomat |
| Autor |
Wiadomość |
jerzy.c20
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Asx 1.6 2015
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: Wczoraj 9:36 [1.6] Tempomat
|
|
|
| Witam Wszystkich, jako mechanik z zawodu (i zamiłowania 😁) postanowiłem doposażyc moje Mitsubishi Asx z 2015 r. 1.6 wersja INFORM w tempomat ( i nie tylko , ale to inny temat) . A więc , kupiłem kierownicę wielofunkcyjną , wiązka w kolumnie kierowniczej była , czujnik pedału hamulca 4 pin oraz czujnik sprzęgła również był. Aktywowałem tempomat programem MMCodingWriter i ruszyłem na testy. Tempomat się włącza , prawidłowo utrzymuje prędkość samochodu , przyciski na kierownicy działają , po naciśnięciu hamulca tempomat się rozłącza i czeka na ponowne zatwierdzenie przyciskami na kierownicy. Cała zabawa zaczyna się po naciśnięciu pedału sprzęgła , pomimo czujnika wciśnięcie sprzęgła powoduje gwałtowny wzrost obrotów silnika , tak jakby sterownik tego nie widział , sprawdziłem kilkukrotnie czujnik 2 pinowy , po delikatnym wciśnięciu natychmiast reaguje , działa na zasadzie 0-1 wciśnięcie powoduje obieg prądu , regulacja docisku przez pedał też ok , wiązka wygląda dobrze , auto ma niecałe 100tys. przebiegu . Mechanicznie jest ok , niestety jestem za "cienki" na grubsze grzebanie w oprogramowaniu ECU , stąd moja prośba do Was Koledzy i Koleżanki o pomoc , może czegoś nie włączyłem programem , odhaczyłem dwie opcje CRUISE CONTROL na PRESET oraz CRUISE CONTROL OPTION CODING na ACCEPT . Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Krzysiek |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: ASX 1,6 Blue Sky Edytion Pb
Pomógł: 21 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 582 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Wczoraj 14:08
|
|
|
| Jedynym lekarstwem jest Tokyo. Być może winny jest niewłaściwy sterownik silnika. Podmień i zobacz. |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
jerzy.c20
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Asx 1.6 2015
|
Wysłany: Wczoraj 21:14
|
|
|
| Piotr dzięki za radę , poszukam ECU silnika na podmianę , być może moja podstawowa wersja nie obsługuje sygnału z czujnika sprzęgła , lub trzeba ją włączyć /dodać , nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Tokyo pewnie ogarnia takie tematy przed śniadaniem 😋 , szkoda że mam do Niego 300km , ale mam jeszcze kilka tematów i może hurtem się u Niego pojawię , lub On pojawi się na Podkarpaciu 🤔 , tak więc dzięki , walczę dalej . |
|
|
|
 |
|
|
|