Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C62A 1.5] Automatyczna skrzynia biegów.
Autor Wiadomość
marcin1_30
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2007, 10:57   [C62A 1.5] Automatyczna skrzynia biegów.

Witam serdecznie,mam taki mały problem,że nie moge nigdzie znależdż informacji na temat automatycznej skrzyni biegów w lancerze z 92r,silnik 1,5/12V-C62A.A ściślej mówiąc co jaki przebieg należy wymieniać olej,na jaki olej i ile litrów.Za pomoc z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony przez akbi 30-05-2007, 17:03, w całości zmieniany 1 raz  

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2007, 21:41   

Co 4 lata? / 60-80tys? / w tym roku latem?
olej klasy Dexron lub Dexron II
około 6 litrów
nie zapomnij o filtrze (jest w środku, więc trzeba kupić zestaw z uszczelką pod miskę oleju również)

dominikpb
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2007, 23:23   

wymianę oleju w AT robisz co 45tyś/km. Jest to tzw. częściowa wymiana bo po odkręceniu spustu schodzi ok. 3 do 3.5l oleju (ze sprzęgła hydrokinetycznego nie jesteś w stanie spuścić oleju bez demontażu skrzyni) z olejem zmieniasz koniecznie filtr. Olej w specyfikacji japonskiej to DIA QUEEN ATF SP lub wyższy.W praktyce jak poradził mi znajomy mechanik to co najmniej DEXRON II. Pojemność skrzyni-6,1l. Powodzenia :wink:

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2007, 08:09   

dominikpb napisał/a:
wymianę oleju w AT robisz co 45tyś/km
dzięki za poprawkę, właśnie sprawdziłem w książce
dominikpb napisał/a:
est to tzw. częściowa wymiana bo po odkręceniu spustu schodzi ok. 3 do 3.5l oleju
czyli lepiej wymieniać w firmie specjalizującej się w ASB i zażądać odpowiedniego oleju, ile wleją - tyle zapłacisz, po co kupować za dużo
dominikpb napisał/a:
z olejem zmieniasz koniecznie filtr
filtra też lepiej nie kupować na własne ryzyko...

marcin1_30
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2007, 11:37   

Dzięki serdeczne,o to właśnie mi chodziło,te wiadomości mi wystarczą.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.Odezwe się jak wszystko doprowadze do porządku.

dominikpb
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2007, 23:14   olej w automacie lancer c62a

mała poprawka!-odpowiednikiem dia queen atf sp jest dexron II. Nie ma sensu wlewac wyższej klasy bo pewnikiem masz właśnie ten. Trzymajcie się! :biggrin:

marcin1_30
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2007, 12:40   

Tak właśnie zrobiłem,mechanik zalecił dextronII poniewż taki przewiduje producent.A poza tym podobno po zalaniu dextronemIII mogą pojawić się kłopoty związane z przepuszczaniem jakiś uszczelniaczy.Dzękuje i pozdrawiam.Napisze jak się sprawuje po odebraniu od mechanika.

[ Dodano: 18-05-2007, 12:12 ]
Witam wszystkich serdecznie,pare dni temu odebrałem samochód od mechanika.Różnica jest niesamowita,wszysko pięknie chidzi i zmienia biegi.Mam tylko taki mały dylemat,bo na zimnym silniku podczas zmiany z pierszego biegu na drugi troche szarpie i zastanawia mnie to ,czy to nie przypadkiem oznaki jakiejś nieuchronnej usterki.

dominikpb
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 20:49   

Lepiej póżno niż wcale! To raczej normalne-zawsze tak miałem w pierwszej mojej skrzyni od nowości i po 2-óch naprawach,także w mojej drugiej skrzyni jeszcze bez napraw. :wink:

marcin1_30
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 22:07   

Dzięki dominikpb będe teraz przynajmniej spał spokojnie.W miedzyczasie zrobiłem remont głowicy (wymiana uszczelniaczy,prowadnic,dotarcie zaworow z gniazdami) i teraz lancerek chodzi jak nowy.Żadnych problemow.Pozdrawiam i dziękuje serdecznie za pomoc i życze szerokich drog.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 26-06-2007, 22:20   

Automat na zimno ma prawo szarpnąć przy pierwszym wrzuceniu biegu. Nie wymagajmy cudów :-) grunt by po chwili nic już nie szarpało a w szczególności po nagrzaniu skrzyni.

tomeki23
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2007, 21:16   

saphire, musisz wymienic filtr to nie bedzie szarpac

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 28-06-2007, 21:28   

Tomeki23 - po pierwsze ja nie muszę bo mnie nie szarpie a po drugie dwa miesiące temu wymieniłem i filtr i olej w automacie :p a po trzecie jak skrzynia jest "ostana" i zmarznięta to po odpaleniu silnika przy pierwszym wrzuceniu biegu z pozycji P na D zawsze szarpnie bo dopiero wtedy puści ciśnienie na obwody skrzyni :D

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2007, 01:05   

marcin1_30, ile zapłaciłeś za wymianę?
czy sam kupowałeś filtr? jaki, gdzie i za ile?
jaki konkretnie olej i ile weszło?

Odpowiedz do tematu