Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:36 |
[MSS ALL] W planach Space Star |
Autor |
Wiadomość |
oskarro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2005, 14:16 [MSS ALL] W planach Space Star
|
|
|
Mam pytanie do koleżeństwa dotyczące space stara. Zamierzam zmienić mojego galanta na kilkuletniego Space i chciałbym wiedzieć jaka jest opinia o tej konstrukcji. Kojarzę że była zmiana modelu (chyba 2002?) -czy poza oczywistym face liftingiem- coś się zasadniczo zmieniło. Tu i ówdzie słyszalem o jakichś wadach konstrukcyjnych modeli z 99 roku. Czy to się potwierdza? Najprawdopodobniej będę celował na rocznik 00-01 (może 02) i chciałbym poznać opinię z fierwszej linii frontu opartą na doświadczeniu a nie na legendach ( sam fakt że auto jest z Holandii a nie z Japonii nie robi na mnie negatywnego wrażenia ).
P.s
Tak na "oko" to wydaje sie ,że silnik 1,3 będzie słabowaty, zle może się myle ?? |
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-05-2008, 13:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2005, 17:01
|
|
|
Miałem Spejsa 1.6 / 2001 i gdyby nie to, że przestałem się w niego mieścić, to pewnikiem jeździłbym dalej. Super samochodzik. Wygodny, całkiem dynamiczny. Po trzech latach pada sonda lambda (w większości egzemplarzy które znam - właśnie w tym czasie padła). Poza tym pamiętam tylko jakieś nieznaczące duperele. Żadnych poważnych awarii. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-05-2005, 17:44
|
|
|
a czy w modelach po face liftingu montowali jeszcze 1,3?
moj ojciec ciagle sie zastanawia nad nowym samochodem.
wszystkie inne porownuje ze space starem.
nie jest to zanowa konstrukjca ale jak narazie w jego rankignu wygrywa.
w gre wchodzi raczej desel, ze wzgledu na to ze jest najdynamiczniejszy z calej gamy i najekonomiczniejszy. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2005, 10:52
|
|
|
Kofi napisał/a: | a czy w modelach po face liftingu montowali jeszcze 1,3?
moj ojciec ciagle sie zastanawia nad nowym samochodem.
wszystkie inne porownuje ze space starem.
nie jest to zanowa konstrukjca ale jak narazie w jego rankignu wygrywa.
w gre wchodzi raczej desel, ze wzgledu na to ze jest najdynamiczniejszy z calej gamy i najekonomiczniejszy. |
Widziałem 1.3 w Danii w salonach w 2003. Więc chyba produkowali. Zastanów się dobrze nad dieslem. Policz sobie różnicę w cenie i Ci wyjdzie, że dopiero zwróci Ci się kiedy przejedziesz 120.000 km. Liczyliśmy to na forum MMC i tak wychodzi. |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2005 Posty: 3765 Skąd: innąd
|
Wysłany: 12-05-2005, 18:16 Witam
|
|
|
Jestem posiadaczem Spejsa rocznik 2000. Wprawdzie jezdzimy tym samochodem dopiero od 4 miesiecy (kupiony zreszta od GRAFIX-u), jestesmy nim zachwyceni. Przegladalem ksiazke serwisowa gdzie wszystkie naprawy byly wpisywane i jakis powaznych nie zauwazylem. Mam silniczek 1.3. Byłem wczesniej z niego zadowolony, ale gdy na długi weekend przejechałem trasę Białystok-Drohiczyn (ok. 100 km waskiej drogi) z pełnym obciążeniem (tesciowa z tylu i mnostwem bagazu na 2 dni ) stwierdzam ze jednak troche słaby. Ale jak jedziemy we 2 to sprawuje sie bez zarzutu.
JEDNA WADA SPACE STARA: Moja żona nie chce mi go oddać (zakochała się szybciej i mocniej niż kiedyś we mnie ) Wiec jak masz zone to nie kupuj tego modelu . Mowi ze szybciej mnie sprzeda niz spejsika (tylko kto mnie kupi ) |
|
|
|
 |
oskarro [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2005, 12:23
|
|
|
No ! to brzmi dośc zachęcająco. Z żoną to bedzie duuuży problem. Najpierw chciała almerę i nic innego. Na moje ciche prośby o kolejnego Galanta tylko się denerwowała. Ale jak zobaczyła niebieskiego Space'a -to zmieniła zdanie. I mi ulżyło -nasi górą
Jedynym problemem Space'ów jest to że jest ich mało na rynku.... |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-05-2005, 13:33
|
|
|
oskar napisał/a: | No ! to brzmi dośc zachęcająco. Z żoną to bedzie duuuży problem. Najpierw chciała almerę i nic innego. Na moje ciche prośby o kolejnego Galanta tylko się denerwowała. Ale jak zobaczyła niebieskiego Space'a -to zmieniła zdanie. I mi ulżyło -nasi górą
Jedynym problemem Space'ów jest to że jest ich mało na rynku.... |
Niebieskiego powiadasz?? He he to dokładnie takiego jak ja mam (tzn zona ) To prawda nie jest ich za duzo na rynku. ludzie rzadko sprzedaja dobre rzeczy . Zglos sie do jackiego moze uda mu sie znalesc jakiegos (u mnie to trwało troche ale znalazl i jestem bardzo zadowlony)
http://www.komisgrafix.gratka.pl/
komis milosciwie nam panujacego tu Jackiego. Przegladaj czasami moze cos znajdziesz
Pozdrawiam i zycze znalezienia dobrego spejsika (błękitnego maleństwa jak mówi moja zonusia) |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-05-2005, 15:06
|
|
|
Nie są niebieskie ale luknąć można
Mitsubishi Space Star 1.6 Family rok prod.2001,przebieg 58 000 km2xAirbag,elektryczne szyby,ABS,serwisowany cena 32500 PLN
MITSUBISHI SPACE STAR FAMILY 1.9 DID 2002,- pierwszy właściciel,bezwypadkowy,przebieg 98 tys.km ,serwisowany,minimalne wgniecenie przedniego błotnika,stan idealny, zadbany,cena 43.900 zł,
http://www.mitsubishi-grafix.pl/oferty.php
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
oskarro [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 09:00
|
|
|
dzięki za podpowiedź. Będę obserwował. Wciąż nie jestem pewien czy 1,3 czy 1,6... |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 09:53
|
|
|
oskarro napisał/a: | dzięki za podpowiedź. Będę obserwował. Wciąż nie jestem pewien czy 1,3 czy 1,6... |
1.3 słabszy, ale tańszy. 1.6 mocniejszy ale pewnie droższy. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od auta. Znam wielu gości, którzy jeżdżą 1.3 i uważają, że ten silnik jest zupełnie wystarczający nawet do dość dynamicznej jazdy. |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 13:53
|
|
|
oskarro napisał/a: | dzięki za podpowiedź. Będę obserwował. Wciąż nie jestem pewien czy 1,3 czy 1,6... |
Jeśli przesiadasz się z Galanta to bym sugerował jednak 1.6 Chodzi o Twoje dotychczasowe przyzwyczajenia...
1.3 to fajne wozidło, pozwalające na spokojne toczenie się ale tez dające możliwości wyprzedzania. Ma bardzo miły i dobrze reagujący silnik, ale moment i moc versus masa i pole przekroju czołowego robią swoje...
Natomiast jeśli zdecydowanie nie lubisz być bardzo szybki, możesz trochę poczekać na dłuższą prostą do wyprzedzenia ciężarówki itede, to weź 1.3.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 14:06
|
|
|
Z tego co zrozumiałem, to auto ma być dla żony... Parafrazując pewną reklamę: "Jeśli wygląda tak samo to po co przepłacać" |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 14:29
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Z tego co zrozumiałem, to auto ma być dla żony... Parafrazując pewną reklamę: "Jeśli wygląda tak samo to po co przepłacać" |
Raczej z textu nie wyglądało, że to żona ma prowadzić... Zresztą, widywałem żony które pomykały takimi AMG 55.... W sumie sporo przepłaciły za te kilka koni więcej
Pzdrw. |
|
|
|
 |
oskarro [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2005, 09:52
|
|
|
dzięki za wszystkie uwagi. przystepuję do fazy "poszukiwanie tego jedynego" |
|
|
|
 |
red42
Nowy Forumowicz
Auto: space star 18 GDI 1999r
|
Wysłany: 01-02-2009, 21:28 space star GDI
|
|
|
witam ja mam space stara 1999r z silnikiem 1,8 GDI przebieg 155tyś km. Auto jest fajne, na razie nic się nie dzieje. własnie wróciłem z gór z pełnym ładunkiem i kompletem osób, auto bardzo pojemne, bez przesuwania kanapy zmieściliśmy 2 walizy i cały potrzebny ekwipunek, nawet obciążony z tym silnikiem radzi sobe super na górskich drogach, mocy pod dostatkiem. Spalanie na przyzwoitym poziomie na trasie przy jazdach dość szybkich i przy kręceniu się po okolicy wziął średnio 7,4 litra na 100km, jadąc spokojnie na trasie potrafi pokazać na kompie 6,6 litra. Polecam szczerze ja mam kolor błękitny bardzo ładny i wyróżniający się |
|
|
|
 |
|