Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam kogoś potrafiącego podłączyć grzejniki
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2007, 11:56   Szukam kogoś potrafiącego podłączyć grzejniki

Hej.
Mój hydraulik ciągle mnie zwodzi i ztcw. to (jak większość) ciągle siedzi w Niemczech. Niedługo będę kładł kafelki, więc potrzebuję kogoś, kto wie jak do plastiku (pe-x) podłączyć miedziane końcówki i potem zawiesić grzejniki (razem jakieś 8 sztuk - w tym 2 w łazienkach, które ze względu na kafelki, są dla mnie kluczowe).
Może jest ktoś na forum z Trójmiasta, kto ma wiedzę, narzędzia i doświadczenie do takich prac? Oczywiście nie za darmo!
Jest chętny do dorobienia?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2007, 12:39   

Darku, powiesić grzejniki możesz sam. Wiesza się je na specjalnych uchwytach, które montuje się jak kołki rozporowe. Nie wiem, czy występują w kompletach z grzejnikami, czy tez może kupuje się je osobno. Otwory w glazurze wiercisz najpierw specjalnym wiertłem do ceramiki (kupisz w markecie budowlanym). Kształem przypomina nieco piórowe wiertło do drewna. De facto jest to kawał prętu z trójkątem na końcu. Wiercisz bez udaru. Po wykonaniu otworu w płytce ceramicznej, wymieniasz wiertło na zwykłe wiertło (typ uwalezniony od tego, z czego jest wykonana ściana).
Co się zaś tyczy połączenia plastiku z miadzią - czy końcówki sa nagwintowane? Z tego, co do tej widziałem, gwintowanany jest plastik, a miedziana przedłużka, śrubunek czy inny miedziany element jest fabrycznie nagwintowany. Połączenie uszczelnia się pakułami lub taśmą teflonową.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-05-2007, 12:45   

no samemu to niezupelnie, bo niektore grzejniki po 60 kilo waza :)
oczywiscie z zamontowaniem na scianie nie ma problemu - zrobie to sam (+ pomoc silowa)

potrzebuje zas kogos majacego wiedze jak zrobic podejscia i zamontowac koncowki, ktore trzeba scalic z rurkami pex w scianie - byc moze potrzebne sa specjalne narzedzia (np. do niegietkiego PE sa zgrzewarki) - nie ma sensu bym kupowal cos na ten tylko raz...
ponadto grzejniki maja rozne odstepy miedzy zasilaniem a powrotem (szczegolnie te rurki laziekowe) i o ta wiedze walcze

nie szukam super fachowca tylko kogos, kto ew. mi pomoze

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2007, 12:59   

Rozumiem. Gdybym był mieszkał bliżej, mógłbym pomóc i - jeśli nie byłoby do tego potrzeba jakichś specjalnych narzędzi - zrobilibyśmy wspólnymi siłami. Kiedyś pracowałem w branży budowlanej i od tamtej pory staram się wszystko robić sam. Żadnego hydraulika nigdy do domu nie wpuściłem. :D Jeśli wrzuciłbyś jakieś zdjęcie, mógłbym chociaż rzucić okiem i co nieco podpowiedzieć. Przynajmniej wiedziałbyś, na co zwracać uwagę i za co tłuc hydraulika po łapach.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 11-05-2007, 13:00   

Heh...
Ten pe-x to taka plastikowa rurka którą można wyginać? Do CO i wody.
Jak tak to mam sprzęt do tego. Wtłaczarkę końcówek, nożyce do cięcia rurek, sprężyny które się wkłada do środka przy gięciu i pewnie coś jeszcze.
Wezmę dzisiaj kawałek rurki jak będę jechał. Powiesz czy to to.
Mój ojciec kiedyś robił całe instalacje z tego.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-05-2007, 13:13   

Josie - to to.
Dokladnie jest tak, ze wkladasz sprezynke do srodka i gniesz. Czyli chyba sprawe mamy rozwiazana :) - jakis weekendzik spedzamy u mnie? :wink:

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 11-05-2007, 15:52   

Tak, trzeba miec do tego specjalne narzedzia. Nie polecam gniesc czyms 'zastepczym' bo jak pierd* ... zwlaszcza ciepla woda/ogrzewanie to moga byc spore straty ;)

Ten system PEX to jakiej firmy jest?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-05-2007, 16:09   

Chyba Wavin - musialbym sprawdzic, ale widzialem juz sprzet Josiego i bedziemy dzialac...

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 11-05-2007, 16:28   

Krzyzaczku jakie grzejniki chcesz zamontowac ? z podlaczeniem dolnym czy bocznym ?
sa typowe uchwyty do montazu grzejnikow na kazdy grzejnik potrzebujesz 2 uchwyty tj do grzejnikow pokojowych, jezeli chcesz w lazienkach zamontowac grzejniki drabinkowe maja juz w sobie zainstalowane uchwyty . w grzejnikach lazienkowych jest tylko i wylacznie podejscie od dolu .
prawy uchwyt to zasilajacy, lewy powrot .

odnoscie grzejnikow pokojowych kupujesz tzw okulary z podejsciem dolnym lub katowym ( to zalezy od sposobu wyjscie rur ) .
sa przejscia z pex'a na miedz podam Ci to w poniedzialek .

ew gdybys mial jeszczcze jakies pytania to dzwon do papy , jak cos numerem sluze na PW .

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-05-2007, 17:05   

no dawaj namiary (Twoje gdzies mialem, nie wiem czy aktualne)
montuje grzejniki Purmo Ventil Compact: http://www.purmo.com/pl/products/198.htm
a w lazienkach Santorini C: http://www.purmo.com/pl/products/297.htm

na 99.9% potrzebuje cos takiego:

http://www.allegro.pl/ite...x_gratisy_.html

potrzebuje info czy ktos ma ten tool do pozyczenia oraz jakie jeszcze elementy musze dokupic (zlaczki)

mam juz wystajace rurki 16 mm ze sciany

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2007, 18:42   

Juz pisałem na innym forum sorki za te krzaczki ale kłopoty z netem przy zapisywaniu odpowiedzi :!: :prayer:

Krzyżak co Cie (Was) skłoniło aby zakupić własnie te grzejniki :?: :?: :?: Pytam z czystej ciekawości bo teraz cała masa tych produktów na rynku....i kazdy mówi ze ta firma jest wyśmienita..........czy poszczególne firmy różnia sie czymś- tempem nagrzewania?? wydajnością?? ekonomicznościa?? czy tylko ceną i zdolnościa "wciskania" sprzedawców :?:
Pytam bo napewno przerabiałeś ten temat bardzo dokładnie przed zakupieniem. Co do grzejników łazienkowych to powiem Ci ze wybór w dziesiątkę (moja opinia). Brat ma podobne i grzeją rewelacyjnie, ręczniki raz dwa suche....jednym słowem dobrze wydane pieniądze.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 11-05-2007, 20:52   

Mam takie Purmo już 2 czy 3 lata - błyskawicznie się nagrzewają i szybko ogrzewają pomieszczenia aczkolwiek jak chciałem instalację robić to zaufani ś.p. majstrzy (fajne, porządne i solidne chłopy byli z nich niestety dzień po tym jak się z nimi rozliczyłem za robotę zginęli w wypadku samochodowym) powiedzieli żeby miedzią robić a nie tymi plastikowymi rurami (często im się zdarzało że po paru latach puszczały na łączeniach) - piec mam w łazience dwu funkcyjny Junkers coś chyba na 26kW (o ile pamiętam) i jedyne rurki nie miedziane to podłogówka w jadalni i kuchni (aczkolwiek to plastik-aluminium-plastik do swobodnego układania pod podłogę). Co do tych łazienkowych grzejników to nie pomyl się w montażu bo one z jednej strony mają szerszy kanał na założenie od dołu grzałki elektrycznej na lato gdy centralne nie działa - wujo się rąbnął i sobie odwrotnie założył tak że grzałkę gdyby montował to od góry co jest bez sensu. :badgrin: Jeśli robisz też podłogówkę to z regulatorami zrób byś mógł ją całkiem odciąć i lecieć na zwykłych grzejnikach - praktycznie u mnie podłogówka ma sens jak duży mróz jest bo w tygodniu nie zdąży się nagrzać jak rano piec normalnie grzeje przez godzinę i po południu przez 4h a w ciągu dnia i w nocy obniża do 16'C (tak mi pasuje do spania i jak nikogo w domu nie ma) więc de facto podłogówkę puszczam tylko w weekendy jak duży mróz jest.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 11-05-2007, 21:46   

Z 'puszczaniem' na laczeniach plastikowych rur to bajka sprzedawana przez amatorow uzywajacych uniwersalnych zaciskarek.

Dobrze zacisniete rury nie moga puscic ... no ale zestawy do montazu kosztuja troszke kasy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 12-05-2007, 10:11   

kociol mam Vaillant - kondensacyjny, jednofukcyjny (z zasobnikiem, zaworem mieszajacym, pompa, termostatami i wszystkim oprzyrzadowaniem tak, ze nie musze NIC wiecej procz centralki sterujacej i czujnika pogodowego dokupic

ten plastik jest dobry pod warunkiem - jak pisze Arek - uzycia odpowiednich narzedzi
nie ma prawa sie rozciec

ps. szkoda majstrow...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-05-2007, 12:27   

Krzyzak napisał/a:
ps. szkoda majstrow...

No szkoda jak cholera, powszechnie u nas szanowani fachowcy to byli. Na ich pogrzeb zjechało się dobrych parę tysięcy ludzi. Oni na etat w gazowni pracowali więc i gazowe instalacje robili i wodociągowe i ogrzewanie (u mnie tez to wszystko robili) no i solidnie i dobrze więc masa ludzi ich znała i u nich robiła. Zginęli rok temu zimą w Zadąbrowiu pod Przemyślem - ponoć z TIR'a jadącego z naprzeciwka wypadła wielka bryła lodu tuż przed nimi i chcieli ominąć, niestety ślisko było, auto wyniosło na przeciwny pas i... :?

Odpowiedz do tematu