Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto wymieni olej w automacie?
Autor Wiadomość
Johnny
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2007, 16:22   Kto wymieni olej w automacie?

Chodzi o o że moja skrzynia zaczyna stukać, czasami ma problem z redukcją biegu (szarpnie ze dwa razy zanim zredukuje). Jak dojeżdżam do skrzyżowania to czasami coś strzeli w skrzyni, czasami tak się dzieje jak ruszam. Nie wiem czy kończy mi się skrzynia czy tylko trzeba wymienić olej i może coś ustawić? Nie znam się na automatach więc doradzcie koledzy do kogo można się udać z takim problemem.
Mieszkam w Brzegu więc może znacie kogoś wartego polecenia w okolicach Wrocławia lub Opola?
Nie chcę oddać mojej Sigmy w ręce kogoś kto się nie za bardzo na tym zna.

Auto to Sigma '95 3.0 12V 310.000km (i chyba tyle kilometrów olej nie był wymieniany)

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 04:21   

Witam,

cóż wygląda na to iż kończy Ci się skrzynka, a przynajmniej jedno jest pewne - wymiana oleju nie rozwiąże problemu. A teraz najistotniejsza sprawa - im dłużej będziesz katował automat jeżdżąc w tym stanie, tym koszta późniejszej naprawy będą większe. Na razie wystarczy prawdopodobnie wyczyścić a w najgorszym wypadku wymienić elektrozawory. Olej wymienią Ci przy okazji tej operacji, filtr kup sam bo jest dość trudno dostępny więc panowie mechanicy lubią na nim "przyciąć". A zdarzają się i tacy co próbują czyścić stary filtr :|
Niestety nie wiem kogo Ci polecić - na byłym forum MKP był w tych okolicach mechanik klubowy...ale nie mogę znaleźć jego namiarów :(

Pozdrawiam.

Johnny
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 20:44   

I właśnie o to chodzi. Potrzebuję kogoś kto się zna i powie że np. tak jak mówisz elektrozawory do wymiany lub coś innego. A teraz niestety w warsztatach jest tak że jak powiesz o wymianie oleju to ci wymienią olej i powiedzą że wszystko ok. Mam u siebie w mieście mechanika co naprawia mi wszystkie auta ale on niestety nie podejmie się wymiany oleju i sprawdzenia skrzyni.

Wiem że skrzynia na allegro to ok 1200-1300 zł bo gadałem z gościem od którego brałem trochę części.
Ile mniej więcej kosztuje wymiana np. elektrozaworów bo nie wiem czy się opłaca czy może kupić inną skrzynię. W sumie zawsze jak naprawisz to wiesz co masz a kupić inną to może kupię to samo co mam.

Z takimi objawami zrobiłem już ( nie bijcie mnie za to) 25.000 km i cały czas jest tak samo (tzn. nie pogarsza się).

Z auta jestem strasznie zadowolony i nie zamienię mojej Sigmy na żadne inne tylko boli mnie że skrzynka mi zdycha. Ale to jedyny mankament. Szczerze mówiąc kupiłem ją 8 miesięcy temu. Wymieniłem paski i olej, założyłem gaz (sekwencja) nic więcej. Kupiłem ją chyba w promocji bo za 400e w holandii.

Filtr oczywiście już mam razem z uszczelką.

Odpowiedz do tematu