Jak "postawić" system bez CD ? |
Autor |
Wiadomość |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 09:44 Jak "postawić" system bez CD ?
|
|
|
Jak w temacie, mam laptopa bez FDD i bez CD wewnętrznego, zewnętrzny będe miał dopiero za kilka tygodni a w tym czasie chcę już mieć XP PL w laptopie. Mogę zgrać CD z systemem na karte pamięci i przez USB do laptopa, póżniej odpalić instalatora z "ręki" i po kłopocie ale wtedy nici z formatowania dysku a ja chcę mieć czysty system nie upgrade (w tej chwili jest w laptopie Winda 2000 Prof w języku Norskim), czy jest możliwość w tracie instalacji - formatowania bez reboot-a ? (bo po formacie nie zobaczy USB bez systemu i ) ktoś to kiedyś robił? jakieś sugestie? może start z Net-u? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 09:51
|
|
|
za mały do dzielenia, już o tym myślałem ale to ten sam problem (można podzielić w windzie softem a później znowu powrócić do 1 partycji ale to "morderstwo" |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 30-05-2007, 10:04
|
|
|
No to chyba pozostanie Ci ręczna robota.
1. Wgraj pliki systemowe bezpośrednio na dysk "C"
2. Nagraj instalke Windowsa do jakiegoś katalogu np "install"
3. Skasuj sobie wszystko na HDD co możesz i nie potrzebujesz
4. Odpal kompa ponownie i skasuj resztę (oczywiście bez katalogu install i plików systemowych)
5. Odpal Instalke Windowsa
To taka ręczna ewentualność, i trochę czasochłonna w przypadku dużych dysków |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 10:15
|
|
|
dobrze, prawie dobrze, źle !
Punkt 4. "Odpal winde i do dzieła", jak wykasuje wszystko i zostawie sam katalog np. instal to nie mogę przeładować kompa- bo sam nie "wstanie", nie ma systemu ani nawet DOS-a z FDD
ale może jakbym zrobił punkt 1-4 ale nie restartował tylko odrazu instal nowej windy a później lekkie czyszczenie dysku po instalacji (prawie jak format ) ale wiesz co to znaczy "prawie". Pytanie jak się zachowuje program instalacyjny, kiedy musi restartować kompa i co zostawia na dysku, może to się tak da zrobić ? zaryzykuje Dzięki. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-05-2007, 10:21
|
|
|
tu masz odpowiedz:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic698800.html
pod warunkiem, ze masz w BIOSie mozliwosc bootowania z USB
1. robisz sobie bootwalny USB z nagrana instalka XP
2. sprawdzasz czy w ogole sie bootuje
3. bootujesz z USB, odpalasz instalke i dalej leci... |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 10:50
|
|
|
Bootowanie z USB to zbyt piękne, niestety nie ma tej opcji ale pomysł genialny wielkie dzięki Krzyżak. Firma Dell jest tak jak mówią "sama z sobą kompatybilna" szukam softu do tego "triku", to tak jak "Soft vs Soft" |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-05-2007, 10:57
|
|
|
no to jeszcze opcja taka:
zrobic downgrade na W98 - on ma mozliwosc sformatowania dysku z przelacznikiem /s wraz z zainstalowaniem obslugi sieci LAN (W2000 chyba tez tak moze, w XP i wyzej juz klasyczny DOS zniknal)
uruchomic kompa z obsluga siecie i podlaczyc sie do drugiego kompa przez przekrosowany kabel sieciowy
puscic instalke z drugiego kompa przez siec
kiedys robilem tak na serwerach IBM Netfinity, ale one mialy FDD i nawet dyskietka byla skonfigurowana, ze od razu sie laczyla z serwerem zapodajacym instalke
wada jest taka, ze trzeba dobrze znac polecenia sieciowe DOSa (a wlasciwie jego rozszerzenia)
najprosciej jednak byloby pozyczyc jakis CD... |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 30-05-2007, 11:08
|
|
|
Gregnetpl napisał/a: | dobrze, prawie dobrze, źle !
Punkt 4. "Odpal winde i do dzieła", jak wykasuje wszystko i zostawie sam katalog np. instal to nie mogę przeładować kompa- bo sam nie "wstanie", nie ma systemu ani nawet DOS-a z FDD |
Gregnetpl, zacznij od pkt 1 a nie od 4
Jak przegrasz pliki systemowe (command.com itd) na dysk C, to później Ci komp odpali właśnie dzięki tym plikom i nie potrzebujesz nic więcej
Krzyzak napisał/a: | najprosciej jednak byloby pozyczyc jakis CD... |
z CD zewnętrznego laptop niestety też nie wystartuje, bo ... jest na USB |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 11:13
|
|
|
dyskietka miała "stery" do karty sieciowej itd. wiem, z DOS-em też nie mam problemów ale nie posiadam innego CD jak tylko tego z XP a przy downgrade na W98 potrzebowałbym cd z 98 i pewnie też od tych 2000 ale pomysł jest ważny i godny zapamiętania. Wpadłem na to że może by "odpalić" instalke Xp z trybu 32 (winnt32.exe) i jak dobrze pójdzie - "pozamiatać" po tych 2000 ile się da |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 11:24
|
|
|
To fakt Akbi, powinno odpalić z plików rozruchowych a póżniej ręcznie uruchomić instalke, to może się udać a tak dla wiadomości CD jest podpięte swoim specjalnym integralnym łączem nie przez USB więc traktowane jest jak "wbudowany". Wielkie dzieki dla wszystkich pomogliście mi i to się liczy |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-05-2007, 12:10
|
|
|
Gregnetpl, jak sobie nie poradzisz to się odezwij. Wpadniesz do mnie i coś poradzimy (o ile aktualnie jesteś w Krakowie). Narzędzia mam, przejściówkę do dysku 2.5" (żeby można było coś powrzucać) mam - coś się wymyśli |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-05-2007, 12:14
|
|
|
akbi napisał/a: | Jak przegrasz pliki systemowe (command.com itd) na dysk C, to później Ci komp odpali właśnie dzięki tym plikom i nie potrzebujesz nic więcej |
niestety nie odpali bez odpowiednio ustawionego bootsektora - czyli samo przegranie na dysk nie gwarantuje uruchomienia - ale w przypadku, gdy juz jakis system startuje, to akurat jest to zrobione ; natomiast w nowym kompie moze byc zonk - samo przegranie plikow startowych (czy to command.com czy ntldr itp.) nie gwarantuje jeszcze rozruchu |
|
|
|
 |
|