Przesunięty przez: Hubeeert 29-05-2007, 13:22 |
[E57A 2.0D] Znikająca woda w chłodnicy oraz olej 2.0TD |
Autor |
Wiadomość |
ćwiek
Forumowicz

Auto: Galant 2.0TD 93r.
|
Wysłany: 19-05-2007, 15:41 [E57A 2.0D] Znikająca woda w chłodnicy oraz olej 2.0TD
|
|
|
Witam. Mam problem ciągle muszę dolewać wodę do chłodnicy niewiem czym jest to spowodowane to jest główny problem bo trzeba go dolewać zdecydowanie więcej a jak chodzi o olej to chyba nie powinien go brać. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 13:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2007, 23:56
|
|
|
Napisz jak duze ubytki sa oleju i wody w chlodnicy |
|
|
|
 |
Robert_G2
Forumowicz

Auto: Galant V6 2.5 98r, był 2.0 91r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2007, 13:48
|
|
|
Sprawdzasz wodę w zbiorniczku wyrównawczym czy odkręcasz korek chłodnicy?
Przyczyn ubytków może być wiele, od nieszczelności rurek, pompy i samej chłodnicy aż po uszczelkę pod głowicą lub przy zamólonym systemie chłodzenia albo mocno połatanej chłodnicy dochodzić może do przegrzewania i wrzenia co może powodować wydostawania się płynu w postaci pary.
Ja sam kiedyś miałem taki problem że non stop ubywało mi płynu.
Pierw zrobiłem dokładne odmulanie, tzn na działce po zlaniu płynu i odkręceniu węży pomiędzy silnikiem i chłodnicą za pomocą węża ogrodniczego pod ciśnieniem przepłukiwałem układ w silniku jak i chłodnicy. Wlewałem wodę raz w jedną stronę a raz w drugą. Byłem bardzo zdziwiony ile tego mułu się wydostało.
Trochę pomogło ale i tak nie dokońca zresztą wtedy obejrzałem sobie swoją chłodnicę dokładnie i była nieciekawa (miała dużo łat).
Dopiero kiedy podmieniłem na inną problem się skończył.
Mogę dodać że do Galanta z 91r dałem chłodnicę od Hiundai-a Lantry (lub Elantry).
Trzeba troszkę dopasować, dać dłuższe przewody i jest ok. |
_________________ Pozdrawiam. Robert.
 |
|
|
|
 |
ćwiek
Forumowicz

Auto: Galant 2.0TD 93r.
|
Wysłany: 22-05-2007, 18:34
|
|
|
Do chłodnicy muszę dolewać ok 1L co dwa tygodnie a sprawdzam czy nie ma wody w chłodnicy jak trzeba dolać to doloewam a z olejem to nie potrafię odpowiedzieć ile dolewam ale zawsze coś bierzę oleju. |
|
 |
JPR
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8 16V
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 72 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 05-06-2007, 23:40
|
|
|
Witam.Miałem podobny problem z ubytkim płynu w oplu.Płyn dostawał się do układu wydechowego . Silnik pracował nie równomiernie i czasem palił na 3 cylindry.Okazało się, że była pęknienta głowica.Myślę że tobie się to nie przytrafi.
Pozdrawiam |
_________________ JPR
 |
|
|
|
 |
|