Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy Misiek w drużynie...
Autor Wiadomość
inferno 
Mitsumaniak
Jednostka aspołeczna

Auto: Volvo S80 '01 2,4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2007, 19:42   Nowy Misiek w drużynie...

...Co prawda fizycznie go jeszcze nie mam, ale między innymi dlatego się chwalę, ponieważ być może jest wśród nas jakiś prawnik, który pomoże mi wcielić tego Miśka w nasze szeregi ;)

Arcyciekawą i chyba podpadającą pod niejeden paragraf KK sprawą jest ta oto aukcja . Jest to ten sam samochód, który już kupiłem. Nie bardzo wiem co w tej sytuacji robić, bowiem sprzedający ograniczył się jedynie do lakonicznego komunikatu (cytuję) "pomyłka te auto kosztuje 13800zł", po czym wystawił je ponownie na sprzedaż. O żadnej pomyłce mowy być nie może, ponieważ:

1. Sprzedający musi wielokrotnie zatwierdzić warunki swojej aukcji zanim ją wystawi
2. Zawodowo zajmuje się sprzedażą na Allegro, więc doskonale zna regulamin i całą resztę.

We wtorek planuję się skontaktować z jakąś kancelarią prawną. Niemniej jednak będę wdzięczny za wszelkie pomocne rady, wskazówki, kontakty, etc.
4. Mitsubishi Galant E52A '93 /4G93/

:king: Mistrz Drużynowego Typera Mitsumaniaków 2008 :king:
Ostatnio zmieniony przez inferno 14-04-2007, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 07-04-2007, 19:50   

:D
to czuję że ci się uda ;)
była już sprawa i z tym jeepem na allegro i jeszce z jakąś motorówką co kupiona została za grosze bo sprzedający zapomniał o cenie minimalnej :D
I kupujący w obu przypadkach wygrali sprawy
pozdrawiam
życze szczęścia i troszke zazdroszcze :P P hehe

Gal66
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 20:02   

Witam
Ja mam jednak mieszane uczucia co do tak zaistniałej sytuacji. Otóż nie zastanawiałbym się w przypadku licytacji np. od 1 PLN- wygrywa największa oferta. W przypadku jak wyżej jest to ewidentny bład wystawiającego...wiem za błędy trzeba płacić, ale chyba nikt nie sądzi, że właściciel chcepozbyć się autka za kilka- naście złotych. Nie jestem prawnikiem i podchodzę do tego trochę od strony sprzedającego, jest mi go po prostu żal. wyobraźcie sobie sytuację odwrotną..jest coś do kupienia za 1 tys, a wy piszecie 1000 tys. I co w takim przypadku ma zrobić sprzedający :lol: :axe:
Pozdrowienia

romek64
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 20:03   

masz sprwwe wygrana kiedys jakis koles wystawil na allegro samochód terenowy za grosze do licytacji i ktos kupil go za grosze gosciu wycofal sie bo twierdzil ze tylko chcial sprawdzic za ile moze sprzedac auto sprawa trafila do sadu i przegral bo aukcja w necie jest tak samo ważna co zwykla zycze si wytrwałości bo to sie bedzie ciaglo znajac nasze sady otej sprawie nawet bylo w wiadomościach TV.prawnik bedzie potrzebny .

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 07-04-2007, 20:10   

gratulacje :D jak dla mnie to sprawe masz wygrana :)

inferno 
Mitsumaniak
Jednostka aspołeczna

Wysłany: 07-04-2007, 20:13   

A niby czym sie różni aukcja z licytacją od tej z opcją "kup teraz"? W jednym i w drugim przypadku określa się cenę i co najmniej 2 razy się ją zatwierdza. Później jest podgląd aukcji, potwierdzenie mailem. Ponadto w dowolnej chwili można tą cenę zmienić. To nie pierwsza i nie jedyna aukcja Sprzedawcy (obecnie ma wystawionych ponad 70 innych przedmiotów). I niby dlaczego cena miałaby wzbudzać moje wątpliwości? Przecież Sprzedający wyraźnie napisał wielkimi literami, że to okazja. On złożył oświadczenie, ja je zaakceptowałem - zawarliśmy umowę kupna-sprzedaży. Amen

Ostatnio zmieniony przez inferno 07-04-2007, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  

romek64
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 20:14   

faktycznie facet widac jest nowy na allegro i chyba do końca niezna regulaminu jak wystawił
od złotówki to mógł zaznaczyc cene minimalna 13800 a tego nie zrobil i poszlo za tule ile ktos chce dac zrobil duzy blad

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-04-2007, 20:25   

A ja na miejscu sprzedającego kazałbym komuś zrobić identycznego jak ta Carisma "resoraczka" i co wtedy? Gorzej byłoby z wyposażeniem. Albo zrobiłbym plakaty w takiej ilości ile jest fotek na aukcji :mrgreen:

inferno 
Mitsumaniak
Jednostka aspołeczna

Wysłany: 07-04-2007, 20:34   

Acha. A co zrobilbyś z kategoriami i z samym opisem aukcji?

Poza tym liczyłem bardziej na konkretne porady obeznanych z prawem, bo o Jeepie za 1/3 ceny i motorówce za 1 zł już czytałem.
Precedensowy wyrok

Znalazłem też coś z KC

Cytat:

Art.66[Odwołąnie oferty]
Par.1 Wstosunkach miedzy przedsiębiorcami oferta moze być odwołąna przed
zawarciem umowy, jeżeli oświadczenie o odwołaniu zostało złożone drugiej stronie
przed wysłaniem przez nią oświadczenia o przyjęciu oferty.

Art.70 [Przyczyny unieważnienia umowy]
Par1. Organizator oraz uczestnik aukcji albo przetargu może żądać unieważnienia
zawartej umowy, jeżeli strona tej umowy, inny uczestnik lub osoba działająca w
porozumieniu z nimi wpłyneła na wynik aukcji albo przetargu w sposób sprzeczny z
prawem lub dobrymi obyczajami. Jeżeli umowa została zawarta na cudzy rachunek,
jej unieważnienia może żadać także ten, na czyj rachunek umowa zostałą zawarta,
lub dający zlecenie"Art.66[Odwołąnie oferty]
Par.1 Wstosunkach miedzy przedsiębiorcami oferta moze być odwołąna przed
zawarciem umowy, jeżeli oświadczenie o odwołaniu zostało złożone drugiej stronie
przed wysłaniem przez nią oświadczenia o przyjęciu oferty.

Regulamin Allegro:

Cytat:

ARTYKUŁ 9. ZAWARCIE UMOWY
9.1. Umowa zostaje zawarta z chwilą zakończenia aukcji. Wyjątkiem jest aukcja
wieloprzedmiotowa Kup Teraz, w której umowa zostaje zawarta bezpośrednio po
skorzystaniu z opcji Kup Teraz (nawet jeśli aukcja nadal trwa).
9.2. Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie
siedmiu dni od daty zakończenia aukcji. W przypadku braku odpowiedzi ze strony
kontrahenta w powyższym terminie, można od umowy sprzedaży odstąpić.

Ale jako, że nie jestem prawnikiem nadal szukam potwierdzenia słuszności swojej tezy.

Ostatnio zmieniony przez inferno 07-04-2007, 20:49, w całości zmieniany 3 razy  

mich-z93
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 20:43   

Ogólnie Ci powiem kolego cena 13.50zł? cool.... To trochę śmieszne i oczywiste, że sprzedawcy chodziło o cenę w tyś. ale napisane jest e 13 zł, a nie 13 tys. zł więc gdybyś poszedł z tym do sadu to za samochód należałoby sie 13 zł heheheh ( w wiadomościach aż dudni o takich goścach) .... nieprawdaż?

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 07-04-2007, 20:51   

romek64 napisał/a:
masz sprwwe wygrana kiedys jakis koles wystawil na allegro samochód terenowy za grosze do licytacji i ktos kupil go za grosze gosciu wycofal sie bo twierdzil ze tylko chcial sprawdzic za ile moze sprzedac auto sprawa trafila do sadu i przegral bo aukcja w necie jest tak samo ważna co zwykla zycze si wytrwałości bo to sie bedzie ciaglo znajac nasze sady otej sprawie nawet bylo w wiadomościach TV.prawnik bedzie potrzebny .

no o :D tym pisalem ;)

gajdoos
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 20:59   

inferno napisał/a:
Co prawda fizycznie go jeszcze nie mam, ale między innymi dlatego się chwalę, ponieważ być może jest wśród nas jakiś prawnik, który pomoże mi wcielić tego Miśka w nasze szeregi ;)

Ano jest wśród nas prawnik :)
Powiem tak: temat jest jednocześnie prosty i trudny, zakładam, że to jest handlarz, którego trudno będzie przestraszyć prostym wezwaniem do spełnienia świadczenia (czyt. sprzedaży samochodu). Pewnie bez wizyty w sądzie się nie obejdzie, a biorąc pod uwagę, że sprzedający jest z Wrześni to i właściwość sądu jest tamtejsza co podniesie koszt przedsięwzięcia o cenę za wyjazdy, itp. Koszty sądowe (wpis sądowy) to ok. 700 zł, mecenasowi też trzeba odpalić "działkę", a że jesteś z Warszawy to i "działka" pewnie będzie większa. W razie wygranej koszty zwróci Ci sprzedający ale moim zdaniem nie ma spraw wygranych już na początku. W tym wypadku szanse są duże zważywszy na wcześniejszy wyrok w sprawie Jeepa ale jak mawia mój kolega: "Sądy uczą pokory..." Nie wiem też czy sprawa Jeepa jest już zakończona prawomocnym wyrokiem na który w razie procesu możnaby się powołać. Poza tym zanim sprawa znajdzie swój finał ten samochód zmieni właściciela pewnie ze dwa razy.
Tak czy owak trzymam kciuki za powodzenie i w razie czego służę radą.
Pozdrawiam
Arek

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 07-04-2007, 21:07   

Moim zdaniem to powinieneś się skontaktować z pracownikami Allegro w celu ustalenia dalszych działań :)

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 21:34   

Nawet jeśli już dostaniesz to auto nie pojeździsz nim dłużej jak tydzień... :evil:

inferno 
Mitsumaniak
Jednostka aspołeczna

Wysłany: 08-04-2007, 13:45   

Ponieważ? Ukradną mi go? Spalą? Czy może jeszcze coś innego?

Odpowiedz do tematu