Problem z kontrolka od hamulca ręcznego |
Autor |
Wiadomość |
pepe191 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 20:54 Problem z kontrolka od hamulca ręcznego
|
|
|
Witam Was serdecznie mam taki mały problem co to może być jeżeli podcas rszania zapala mi sie kontrolka od hamulca recznego przy zmanie biegu gasnie i przy jezdzie znowu czasami sie zapala zauwazyłem tez ze jest lekki luz na raczce od hamulca recznego lecutko jak do podnosze go gory to zapala sie kontrolka i gasnie moze jakis bzdecik ale bardzo mnie denerwuje to mruganie czerwonej lampki na desce
pomozcie jak mozecie
\pozdrawiam
p.s. płynu hamulcoego jest wystarczjąco |
|
|
|
 |
Tommy241 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:05
|
|
|
He
Z pewnoscia rowniez bede sledzil ten post, bo tez mnie denerwuje ta kontrolka :> |
|
|
|
 |
zaba [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:11
|
|
|
Podobny problem miałem kiedyś w hondzie okazało się że po zaciągnięciu hamulca recznego i zluzowaniu go dzwignia miała lekki luz i migała kontrolka.Okazało sie że jedna z linek miała pęknięty pancerz i zaczęła sie zacierać dlatego nie odbijała do końca .Radze ci to sprawdzić bo po pewnym czasie koło zacznie się grzać i zniszczą sie okładziny a hamulce są tak skonstruowane że koło które się zacznie blokować bedzie hamować wcześniej co może spowodować uślizg tyłu ja to przerabiałem nie było to przyjemne. |
|
|
|
 |
pepe191 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:12
|
|
|
widze ze nie tylko ja mam ten problem:/ mam nadzieje ze ktoś pomoże:) |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:23
|
|
|
sprawdz ilosc plynu DOT w zbiorniczku plynu hamulcowego
ew. sprawdz czy plywak w nim sie nie zawiesza (poruszaj nim pare razy) oraz czy uszczelka (u gory zakretki) nie odstaje zbyt mocno |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:39
|
|
|
a może wina tkwi w przycisku znajdującym sie tuz przy dźwigni ręcznego...może on gdzieś blokuje i powoduje świcenie kontrolki.... dawno nie dobierałem sie do ręcznego, ale o ile pamietam jest tam ten przycisk...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Tommy241 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 20:48
|
|
|
Maxwell dobrze ci sie zdaje.
Dzis przy okazji czyszczenie samochodu zauwazylem ze bardzo szybko i latwo mozna wymontowac, plastikowa wkladke (na puszki, napoje) ktora znajduje sie w okolicy recznego.
Po stwierdzeniu ze jest tam straszny syf zauwarzylem wlasnie ten przycisk jest dosc nisko zamontowany, wiec jesli dawno nie bylo tam czyszczone moglo sie cos dostac pomiedzy przycisk, a wajhe hamulca. Warto sprawdzic, tymbardziej ze potrwa to nie wiecej niz minute.
Pzdr |
|
|
|
 |
pepe191 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 21:26
|
|
|
ale w ktorym miejscu całą puszke pod raczka od hamulca recznego musze odkrecic ??? to co mam pod podłokietnikiem? |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 28-10-2007, 21:30
|
|
|
pepe191, aby dostać sie do ręcznego sciągasz obudowę recznego czyli 2 srubki w komorze podłkietnika,1 obok łączenia obudowy recznego z obudowa dzwigni zmiany biegów i ostatnia z tylu na dole za zaślepką...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
|