Rejestracja samochodu |
Autor |
Wiadomość |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:12 Rejestracja samochodu
|
|
|
Mam pytanie - moze glupie, ale mnie strasznie nurtuje... A przede wszystkim nie mam pojecia jak to jest - czy mozna zarejestrowac samochod na osobe, ktora nie posiada prawa jazdy ? Oczywiscie tak w 100%, czyli bez wspolwlasciciela ktory to prawko posiada... Jak to jest ? |
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:15
|
|
|
a jak z ubezpieczeniem? przeciez sa zwyzki za posiadanie prawka do 2-3 lat |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:16
|
|
|
a ta osoba jest pelnoletnia ??
jezeli jest to nie widze przeciwskazac zeby nie moznabylo zarejestrowac . |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:18
|
|
|
mozesz rejestrowac, urzedu nie interesuje czy ktos ma prawko.
jesli jest to osoba niepelnoletnia to musi byc zgoda/podpis opiekuna.
przyklad to motorowery. |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:21
|
|
|
osoba jest pelnoletnia, tyle tylko, ze jak to pozniej wyglada z zawarciem obowiazkowego ubezpieczenia OC? daja zwyzki z automatu czy jak ? no bo przeciez taka osoba nie moze wykazac sie posiadaniem prawa jazdy... |
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:24
|
|
|
wlasnie nie wiem, tez jestem ciekaw |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-12-2005, 21:28
|
|
|
napisz ile ta osoba ma lat .
jezeli ma ok 20 to zaklady ubezpieczeniowo potraktuja to osobe "wyjatkowo" czyli doj...bią dodatkowe 20% kwoty(np. zamiast 1000 zl zaplacisz/zaplaci 1200 zl ) , a jest tak dlatego ze ta osoba jest "niebezpieczna" dla otoczenia.
natomiast gdy osoba ma ok 30 latek to zaplacisz norme czyli 100% bez zadnych znizek (bo osoba ta nie ma znizek bo jeszcze nie ubezpieczala nigdy autka . ) i tyle .
a jak bedziesz ostroznie jezdzic przez najblizszy roczek i nic sie nie stanie to potem osoba ta dostanie znizki za bez szkodowa jazde ale to na pewno wiesz. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:32
|
|
|
ubezpieczalni tez nie obchodzi czy ktos ma prawko, istotny jest wiek.
dodatkowo jesli autem jezdzi osoba trzecie rowniez o okreslonym wieku placisz dodatkowe procenty. |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
|
Wysłany: 13-12-2005, 21:33
|
|
|
Wlasnie na tej zasadzie posiadalem pierwsze auto. Mama byla wlascicielem a ja uzytkownikiem. Znizki jej dochodzily co roku ale my mielismy pakiet wiec to upraszczalo sprawe. Wiem ze ja byle wpisany jako uzytkownik auta ale nie pamietam na jakiej zasadzie. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-12-2005, 21:40
|
|
|
arturro napisał/a: | dodatkowo jesli autem jezdzi osoba trzecie rowniez o okreslonym wieku placisz dodatkowe procenty. |
zalezy jeszcze gdzie . w LINK4 pytaja o to i jezeli jezdzi jakas mloda osoba to skladka wzrasta, natomiast w niektorych zakladach nie pytaja o to czy autem bedzie jezdzila osoba mlodociana (przynajmniej mojego ojca o to nie pytali jak ostatnio znowu ubezpieczal auto - a w tamtym roku trwania polisy zdarzyla nam sie stluczka z naszej winy-winy brata. )
pozdr.
ps. jak by pytali czy autem bedzie jezdzic osoba mlodociana to poprostu odpowiada sie ze nie i po klopocie . a odpukac przy stluczce zaklad przeciez tego nie sprawdzi bo nie ma zbytnio jak i tez sie raczej tym nie zbyt interesuja . |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 22:26
|
|
|
arturro napisał/a: | ubezpieczalni tez nie obchodzi czy ktos ma prawko, istotny jest wiek. |
w dwoch ubezpieczalniach pytali mnie ile lat mam prawko |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 22:30
|
|
|
deenbe napisał/a: | arturro napisał/a: | ubezpieczalni tez nie obchodzi czy ktos ma prawko, istotny jest wiek. |
w dwoch ubezpieczalniach pytali mnie ile lat mam prawko |
bo widzieli jak na recznym przed ich placowka parkujesz |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 13-12-2005, 22:37
|
|
|
Mnie też pytali o staż z prawkiem - jak powiedziałem że od 7 to coś tam odliczyła bo mam więcej niż 3. Ale nie wiem na jakiej zasadzie się to robi. A co do zarejestrowania - to rejestrować można jedynie na właściciela ( + współwłaścicieli) - nie ważne czy mają czy nie mają prawka. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Ivona [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 22:37
|
|
|
Nie tyle liczy sie wiek osoby rejestrujacej,a staż posiadania jakigokolwiek samochodu wcześnie już rejestowanego na siebie-bynajmniej w pakiecie. Jeżeli rejestrujesz po raz pierwszy,to płacisz 100 % co sie równa 6,6 % ( w PZU) wartości samochodu-najlepiej jest wykupywać polise od wartości gieldowej samochodu ,bo w razie czego dostaniesz wiecej kasy. W mire upływu lat (i tymsamym nabywania stażu posiadania samochodu) dostajesz zniżki,np. za bezwypadkowa jazde itd. A o prawko raczej nikt nie pyta. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2005, 23:21
|
|
|
dokladnie. pisalem o tym ze mozesz ubezpieczyc auto mimo iz nie masz prawka.
ile ci za to policza to juz inna bajka. |
|
|
|
 |
|