Przesunięty przez: Hubeeert 17-06-2007, 13:00 |
[CA5A 1.8] wariacka reakcja na gaz |
Autor |
Wiadomość |
redlightradek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2007, 15:56 [CA5A 1.8] wariacka reakcja na gaz
|
|
|
witam wszystkich serdecznie. na poczotku bardzo chcialem podzekowac bartkowi za pomoc z ECU
dobra do rzeczy. niestety jedna usterka pozostaje bez zmian. objawy: w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje.
no i jak tam jakies pomysly?????
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 24-10-2007, 21:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-05-2007, 19:16
|
|
|
redlightradek napisał/a: | w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje. | Mam identyczny problem. Wymieniłem przepustnicę, silnik krokowy, zakładałem 3 TPS-y inne, wymieniłem przepływomierz i absolutnie żadnej poprawy. Za godzinę jadę podmienić ECU z rozbitka. Zobaczymy. Co miałeś nie tak z ECU?
[ Dodano: 24-05-2007, 00:16 ]
Cytat: | Za godzinę jadę podmienić ECU z rozbitka | No i podmieniłem... Akurat. Z tamtego ECU nic nie zostało. |
|
|
|
 |
clown6 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2007, 09:30 Re: wariacka reakcja na gaz
|
|
|
redlightradek napisał/a: | objawy: w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje. |
Ja miałem tez podobne objawy, kiedy odkręciłem czujnik położenia przepustnicy i później źle go przykręciłem, bo był odwrócony o kilka stopni w lewo. po tym samochód zaczął szarpać i zachowywał się dokładnie tak powyżej. Przez miesiąc się z tym męczyłem żeby to naprawić i na ustawianiu geometrii spytałem się mechanika przy okazji co to może być i mi doradził ze jest coś nie tak właśnie z czujnikiem położenia przepustnicy i obróciłem ten czujnik do oporu w prawo i już było wszystko w porządku.
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 24-05-2007, 11:09
|
|
|
Hugo napisał/a: | Co miałeś nie tak z ECU? |
To co zwykle.....rozlany kondensator 100uF...... Ale płytki w Coltach CA mają chronić elektronikę przed elektrolitem...... mają warstwę ochronną nie przepuszczającą elektrolitu do płytki - dramat zaczyna się, jak elektrolit wpłynie POD tą warstwę..... U Radka rozlanie było w promieniu 5 cm od kondensatora..... nie policzę ile ścieżek poprawiałem, bo zostały tylko punkty lutownicze..... na szczęście mam taką płytkę na wzór |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2007, 11:42
|
|
|
Bartku,ta warstwa ochronna to taka jakby cienka warstwa gumy rozlana na płytce?
Clownie6 ,ale żeś fotki wrzucił.....rzutnik by sie przydał he he |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 24-05-2007, 12:33
|
|
|
Tak, tyle że zmienili jej skład od czasu ECU 88-92, bo nie jest rozpuszczana przez elektrolit....... w starszych ta gmaź łączy się z elektrolitem powodując zniszczenia na mniejszej powierzchni..... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 25-05-2007, 00:01
|
|
|
redlightradek tak jak obiecałem, gdy rozwiąże problem to poinformuję. Bo objawy masz identyczne. Czytaj . Błahostka, ale tak się objawiała. Zwróć uwagę na te rzeczy. |
|
|
|
 |
redlightradek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2007, 14:44
|
|
|
przestawilem ten czujnik przy przepustnicy i jak reka odja. wszystko w porzadku. niestety dzisiaj taobserwowalem ze podczas jazdy wlaczyla sie lampka "check engine" ale bez zadnych objawow, autko chodzi jak ta lala. zobaczymy cz przy nastepnej jezdze znowu sie zapali
pozdfrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-05-2007, 17:17
|
|
|
Skoro się check zapalił to zczytaj kod błędu - a nuz widelec masz jeszcze coś innego nie tak. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
redlightradek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 16:55
|
|
|
zeby odczytac blad trzeba by go podpiac pod diagnoze a w sewisie mitsubishi mi möwia ze nie ma wtyczki. czy to jest wogole mozliwe??? samochod jest z 92r ale w niemieckich papierach pisze ze z 91 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 28-05-2007, 18:53
|
|
|
redlightradek napisał/a: | zeby odczytac blad trzeba by go podpiac pod diagnoze a w sewisie mitsubishi | Nie. Potrzebny jest tester diodowy, który wymruga kody błędów. Liczysz krótkie i długie mrugnięcia i masz kod. redlightradek napisał/a: | mi möwia ze nie ma wtyczki | Wiesz co, że też musisz tym panom takie trudne zadania dawać. Mogli nigdy w życiu nie widzieć wtyczki na oczy Jest na wysokości lewego kolana kierowcy, pod głośnikiem w desce. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 28-05-2007, 19:47
|
|
|
Radku - masz miernik uniwersalny? Jeżeli tak, to ustaw TPS "po bożemu" i zobacz jaka będzie wtedy reakcja na gaz.....
Napisz tylko ile przewodów jest we wtyczce, bo w CA GTi nie pamiętam czy jest w środku IPS, czy nie..... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 644 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24258 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-05-2007, 11:10
|
|
|
Bartek napisał/a: | nie pamiętam czy jest w środku IPS, czy nie..... |
jest |
|
|
|
 |
redlightradek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2007, 17:08
|
|
|
ludzie ja nie jestem (niestety ) ani mechanikiem ani eletrykiem takrze nawet nie wiem co to tps??? sorry ale mowta jezykiem ktory rozumiem |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 08-06-2007, 17:12
|
|
|
TPS to ten czujnik, którym kręciłeś |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
|