|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C52A 1.5] PROBLEM Z SONDĄ |
Autor |
Wiadomość |
cinus123 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 10:26 [C52A 1.5] PROBLEM Z SONDĄ
|
|
|
Witam wszystkich! Mam problem z moim Colcikiem, może ktoś mi pomoże ? A więc tak odkąd wymieniłem sondę, zaczęły się problemy: nie da się ustawić obrotów, kopci na zimnym silniku. Spalanie ma nawet dobre, ale pojechałem na analizę spalin i wyszło że wyrzuca paliwo, nie spala do końca. Wydaje mi się, że sondę mi sprzedali zepsutą. Kupiłem jakiś zamiennik koreański 2-przewodowy i chyba to był błąd. Jak myślicie co jest grane? Mierzyłem tą sondę. Z tego wiem to powinno być napięcie 100-800 mV, a u mnie jest 20-100 mV. Mam pytanko: jaka kupić sondę i co jeszcze sprawdzić, bo już się gubię? Mój silnik to 1,5 12v. Pozdrówka
[ Dodano: 05-06-2007, 10:28 ]
Aha jeszcze jedno: oczywiście czeck świeci i z błędów wynika, że to sonda. |
Ostatnio zmieniony przez 05-06-2007, 12:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 10:37
|
|
|
cinus123 napisał/a: | AHA JESZCZE JEDNO OCZYWISCIE CZEK ŚWIECI I Z BŁĘDÓW WYNIKA ŻE TO SONDA |
Jak się pali check i błąd jest sonda lambda, napewno padnięta na maksa. Check odnośnie błedy lambdy zapala się gdy ona już wogóle nie pracuje. U mnie pracowała, ale bardzo niedokładnie i nieprawidłowo. Ale komp widział z niej jakieś odczyty. Checka nie było.
Polecam kontakt z Japaneze. Napewno ma sondę jaką potrzebujesz. Jak ją zmienisz na taką od Marka napewno znikną twoje problemy |
|
|
|
 |
cinus123 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 11:16
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanko: jak się skontaktować z japaneze? Jestem tu świeży na tym forum i nie wiem, o co chodzi. |
Ostatnio zmieniony przez 05-06-2007, 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 05-06-2007, 11:58
|
|
|
Namiary do Japaneze i nie tylko znajdziesz w temacie o polecanych sprzedawcach. I nie ,,krzycz'' DUŻYMI LITERAMI. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 12:15
|
|
|
cinus123 napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanko: jak się skontaktować z japaneze? Jestem tu świeży na tym forum i nie wiem, o co chodzi. |
Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199
saphire napisał/a: | I nie ,,krzycz'' DUŻYMI LITERAMI. | Duże litery nie są mile widziane, przeedytowałem zatem posta. |
|
|
|
 |
cinus123 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2007, 14:20
|
|
|
wielkie dzięki za namiar zaraz będę dzwonił |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 05-06-2007, 15:21
|
|
|
cinus123, a dobrze podłączyłeś przewody?
Ja polecam sondę 4-przewodową z Allegro firmy NTK. Dodatkowe przewody podłączasz pod +12V po stacyjce i masz grzaną sondę:)
Dziwne jest kopcenie na zimnym silniku - wtedy komputer nie odczytuje napięcia z sondy bo sonda działa dopiero jak się nagrzeje |
|
|
|
 |
cinus123 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2007, 11:57
|
|
|
no właśnie ale on kopci na niebiesko czyli paliwo bo tak wyszło na analizie spalin aha a przewody dobrze podłączyłem bo przez 2 dni było wszystko ok pewnie się zepsuła
jeszcze jedno pytanko może być sonda bosha 4 przewodowa uniwersalna? bo mam możliwość taką kupić za 120 zł |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2007, 12:23
|
|
|
cinus123 napisał/a: | no właśnie ale on kopci na niebiesko czyli paliwo bo tak wyszło na analizie spalin |
Jeśli kopci na niebiesko, to nie jest to paliwo, ale olej. W najlepszym razie czeka Cię wymiana uszczelnaiczy zaworowych.
cinus123 napisał/a: | może być sonda bosha 4 przewodowa uniwersalna? bo mam możliwość taką kupić za 120 zł | Bosza wrzuć do kosza. Kup NTK, jak radził Josie.
P.S.
Bardzo proszę o stosowanie choć kropek i przecinków. |
|
|
|
 |
|
|