|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Nierówna praca silnika... |
Autor |
Wiadomość |
kaem74 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2007, 23:04 [Cari 1.9DI-D] Nierówna praca silnika...
|
|
|
Wczoraj zakupiłem Carismę 1.9 DID z 2002 roku, 115 KM, 171000 km. Początkowo nie zwróciłem uwagi na pracę silnika, a okazuje sie że pracuje nierówno zwłaszcza na zimno. Może ktoś potrafi mi odpowiedzieć czy to może być jakaś awaria układu wtryskowego czy też może "uroda" tego silnika?
Krzysztof |
|
|
|
 |
Mariusz-czeki [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 21:43
|
|
|
Raczej nie jest to normalny objaw. Ja ma taka samą Cari ale z przebiegiem 79tys km. U mnie silnik pracuje równo i cicho. Radzę się udać do serwisu lub warsztatu gdzie podejmą się diagnozy tego silnika. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 17-05-2007, 16:05
|
|
|
najważniejsza jest dokładna diagnoza, bo pieniądze nie trudo wydać na zbędne części...co masz na myśli mówiąc kaem74 napisał/a: | pracuje nierówno zwłaszcza na zimno | przerywa, szarpie, dławi się??? czy jak jest rozgrzany to idzie jak po szynach czy nie??? przyczyn może być wiele. napisz jak najwiecej info..serdecznie pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kaem74 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2007, 22:02
|
|
|
Silnik pracuje tak jakby nie dopalał na jednym cylindrze, na ciepłym jest to dość subtelne ale po uruchomieniu zimnego silnika rusza się lekką "żabką" Jestem po teście komputerowym i nic nie wyszło, podejrzewam coś z wtryskami a narazie jeżdzę... Na moje oko silnik ma też trochę niskie wolne obroty. Zbieram się na wizytę w zaprzyjaźnionym serwisie Bosch.
[ Dodano: 18-05-2007, 22:07 ]
a i jeszcze jedna mała zmiana, kupowałem auto z przekonaniem, że ma 115 konisiów a w rzeczywistości jest to 102, ale sądzę że nie jest to istotne w zakresie poruszanego tematu, bo o ile się orientuję to zasadnicza różnica tylko w sprężarce |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-05-2007, 01:32
|
|
|
zasadnicza różnica to jest w osiągach, sprężarka faktycznie jest inna i ta mocniejsza ma kierownicę spalin, natomiast słabsza jest regulowana tylko podciśnieniem. Ale słabsza wersja też jest ok. no i jest oszczędniejsza. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
kaem74 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2007, 21:34
|
|
|
Wtryskiwacze poszły do sprawdzenia ew.regeneracji do serwisu Bosch. Mam nadzieję, że coś wyjdzie, naprawią i będzie po problemie. Odezwę sie jak zamontuję i odpalę
[ Dodano: 12-06-2007, 21:52 ]
no i zamontowane, jeden naprawiony, trzy uszczelnione i wreszcie silnik pracuje jak porządny diesel ale kilkaset złotych mniej w portfelu |
|
|
|
 |
|
|