Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o wskazówki dotyczące kupna Sigmy
Autor Wiadomość
bear007
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2007, 22:56   Proszę o wskazówki dotyczące kupna Sigmy

Witajcie serdecznie...
Mam na oku piękną misie. 1994 rok automat z sekwencją. Przebieg ponoć ori i 202 tkm. Cena 9.5 tyś. do negocjacji. Śliczne chromy i lakier.
Zwracam się do Was (użytkowników Sigm) o rady, sugestie dotyczące tego na co mam zwrócić uwagę przy oględzinach auta.

-Jest to automat, nigdy wcześniej nie miałem takiej skrzyni na własność i szczerze troszkę się obawiam. Jak poznać czy jest z nią coś "nie tak"?
-druga sprawa to pasek rozrządu i z tego co wiem hydrauliczne napinacze-jak wyglądają ceny owych podzespołów?

dziękuję za zainteresowanie.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-06-2007, 23:27   Re: Proszę o wskazówki dotyczące kupna Sigmy

bear007 napisał/a:
Witajcie serdecznie...
Mam na oku piękną misie. 1994 rok automat z sekwencją. Przebieg ponoć ori i 202 tkm. Cena 9.5 tyś. do negocjacji. Śliczne chromy i lakier.
Zwracam się do Was (użytkowników Sigm) o rady, sugestie dotyczące tego na co mam zwrócić uwagę przy oględzinach auta.

-Jest to automat, nigdy wcześniej nie miałem takiej skrzyni na własność i szczerze troszkę się obawiam. Jak poznać czy jest z nią coś "nie tak"?
-druga sprawa to pasek rozrządu i z tego co wiem hydrauliczne napinacze-jak wyglądają ceny owych podzespołów?

Witam .Na dzień dobry to poczytaj na necie o sigmie np.allegro /jaki samochód lub auto testy .../auto super szczególnie 3 garowa na 24 wentylach - zamiatara ale to nie o to chodzi...Chodzi o to ze jest to auto które jest rzadkim okazem na naszych drogach i to się prawie nie psuje a automaty chodzą i chodzą ...ma być serwisowana bo przecież to klasa wyższa prawie 5m długa :}no i ma ci wpaść w oko jak wsiadasz to nie chcesz już wysiadać.
silniczek ma cykac,ma wkręcac sie na obroty i na wolnych ma miec 700obr.min no i ma zamknąć zegar !!! ALE OSTROZNIE Z TYM GAZEM .SZOSA PUSTA BEZ ZAGROZENIA DLA INNYCH.Reszte doczytaj w pozostałych tematach... narka

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 20-06-2007, 00:21   Re: Proszę o wskazówki dotyczące kupna Sigmy

Cytat:
Witajcie serdecznie...

Czy to nie jest przypadkiem auto z tego ogłoszenia?
http://otomoto.pl/index.p...how&id=C2878652

Auto wyglada całkiem nieźle ale myśle że trochę byś jeszcze mógł wytargować.
Jedna rzecz która mnie trochę zastanawia to brak znaczków na klapie bagażnika.
I druga rzecz to dośc mocno wytarty pedał hamulca i gazu.U siebie mam 234000 i nie jest prawie w ogóle wytarty.
Szczerze mówiąc to do wersji 12V tylko skrzynia manualna.

Cytat:

Poza standartem czy nie był bity itd to konkretnie odnośnie Sigmy:

Cytat:

1) Skrzynia powinna zmieniac biegi miękko i szybko bez przeciągania i szarpania. W idealnym przypadku przy normalnej jeździe jedynym wskazaniem że wchodzi inny bieg powinny być zmieniające sie obroty i pomruk silnika. Sprawdź też czy chodzi OD - 4ty bieg. Na tablicy wskaźników nie powinna się swiecić lampka OD OFF - wyłącznik jest po lewej stronie lewarka. Jeśli OD jest wyłączony to może być to wskazanie że coś jest nie tak z OD.Przy lekkim naciskaniu gazu gdy skrzynia jest w trybie ECO biegi są zmieniane między 1500-2000 obrotów.Dla trybu power przy wdepnięciu do konca (ale bez kickdown) biegi zmienia miedzy 3500-4500.

2)

Rozrząd dla 24V jest w naszych warunkach dość drogi.Sam jestem na wymianie więc wg róznych źródeł:
-rolki 2 x 50 zł
-pasek od 90 do 350 zł
-pompa wody 150-400 zł
-mechanizm napinacza 250-350 zł

Dla 12V jest na szczęście tańszy ale tutaj pozostawiam pole do popisu dla posiadaczy 12V

Cytat:

Prosze bardzo

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2007, 08:25   

lukasz12 napisał/a:

dokładnie to ten ;)
lukasz12 napisał/a:
I druga rzecz to dośc mocno wytarty pedał hamulca i gazu

wiesz, jak sie przyjrzysz to on jest bardziej brudny niż wytarty i takie sprawia wrażenie wg mnie, ale za to kierownica ciut poszarpana.
lukasz12 napisał/a:
Jedna rzecz która mnie trochę zastanawia to brak znaczków na klapie bagażnika

obadam w związku z tym bagażnik od środka czy czegoś poważnego nie było.
lukasz12 napisał/a:

cena w komisie to 9.5tyś, myślę, że jeszcze z tego coś udałoby się ugryźć.

rozumiem, że co pewien (jaki?) przebig trzeba wyminiać olej w skrzyni, robić regulację(?). Jest to koszt rzędu... :wink:

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 20-06-2007, 15:18   

[quote="bear007"]
lukasz12 napisał/a:

dokładnie to ten ;)
lukasz12 napisał/a:
I druga rzecz to dośc mocno wytarty pedał hamulca i gazu

wiesz, jak sie przyjrzysz to on jest bardziej brudny niż wytarty i takie sprawia wrażenie wg mnie, ale za to kierownica ciut poszarpana.
lukasz12 napisał/a:
Jedna rzecz która mnie trochę zastanawia to brak znaczków na klapie bagażnika

obadam w związku z tym bagażnik od środka czy czegoś poważnego nie było.
lukasz12 napisał/a:

cena w komisie to 9.5tyś, myślę, że jeszcze z tego coś udałoby się ugryźć.

rozumiem, że co pewien (jaki?) przebig trzeba wyminiać olej w skrzyni, robić regulację(?). Jest to koszt rzędu... :wink:

Olej trzeba wymieniać chyba co 50000 km lub w naszych warunkach częściej. Wchodzi tego jak to określił mój mechanik "w k..." - jakieś 7,5L ale nie jest taki strasznie drogi - koło 15 zł za 1 l - krajowy HIPOL ATF który powinien się nadać. Dodatkowo pasuje wymieniać filtr - koszt około 90 zł. Ale wydaje mi się że wszystko zależy w jakim stanie jest olej w twojej skrzyni - powinien być koloru czerwonego i przeźroczysty. Jeśli jest inaczej to trzeba będzie wymienić.U mnie kierownica też niestety jest przetarta. Ale w drugiej Sigmie po 182 000 jest niemalże idealna więc dużo chyba zalezy od sposóbu eksploatacji.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2007, 20:20   

Witam !

Skąd jest ta sigma jak nie daleko od Tarnowa to mogę ci pomóc i coś niecoś doradzić.

Jeśli chodzi o rozrząd to też kupowałem w Krakowie ale jakoś drożej wyszło bo sam napinacz hydrauliczny chyba dałem 500, ale nie ważne Lukasz ma rację!!!!!!!!!! TARGUJ !!!!!! bo to za wysoka cena .

Pozdrawiam

Ps. Jak chcesz zadzwonić to podaję tel do mnie 603 394 591

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 20-06-2007, 22:13   

W ogłoszeniu jest mała nieścisłość.Napisane jest że ma kontrolę trakcji a nie ma lampek na liczniku.Zapewne chodziło sprzedawcy o tempomat :rolleyes:

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2007, 23:36   

syski napisał/a:
kąd jest ta sigma jak nie daleko od Tarnowa to mogę ci pomóc i coś niecoś doradzić.

z Mielca (45km od Tarnowa)
syski napisał/a:
eśli chodzi o rozrząd to też kupowałem w Krakowie ale jakoś drożej wyszło bo sam napinacz hydrauliczny chyba dałem 500

tak ale to jest 12V i widziałem paragon-ceny prawie przez pół jak do 24V (tyle, że nie wiem co to za firma)

słuchajcie, jestem po oględzinach. Zgadzam się, że cena wysoka i wg mnie powodów jest kilka, że powinna być sporo niższa.

-z rury przy odpaleniu kłęby siwego dymu (doszedłem do wniosku, że to uszczelniacze; podczas jazdy nie dymi)
-auto całe malowane i to dosyć nieudolnie-ogniska korozji i łuszczący się lakier przy uszczelkach
-klima nie działa, ale z tego co mówił do nabicia tylko
-klocków na przodzie nie ma
-opony wszystkie 4 wyglądają jak sliki
-inst. gazowa zwykła bez podłączenia do sondy lambda!
-pasek rozrządu 2 lata temu wymieniany (zrobił na nim ok 20tkm- w to wierze bo to auto ciągle stało,kojarzę gdzie), więc pasowałoby wymienić chyba bo stary(?)
-silnik jak na mój gust ciut poszarpuje na wolnych obrotach, ale to pewnie do regulacji/czyszczenia
-przednie lewe koło tłucze się na większych nierównościach
-na tyle do wymiany gumy stabilizatora

Za to skrzynia bardzo ładnie pracuje i wszystko w niej działa.
Ogólnie elektryka OK, nie ściąga auta ale jak dla mnie zbyt dużo niedużych mankamentów-mam mieszane uczucia. Parę drobiazgów a min. 2 tyś się uzbiera.
Zdaję sobie sprawę, że to nie nowe auto ale widziałem ładniejsze, sprawniejsze, z ori lakierem, z sekwencją i za te same pieniądze, nawet mniejsze.
szukam dalej
dziękuję wszystkim za rady i syski z pewnością odezwę się jeśli spotkam coś w Twojej okolicy (może nawet poproszę o wyjazd ze mną gdzieś dalej)

Slaw na to nie zwróciłem uwagi

syski
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 22:54   

Witam !
Dobrze że się nie napalasz tylko obiektywnie patrzysz na zakup. To co piszesz to faktycznie kiepski stan techniczny, a lepiej poszukaj 24v to przecież 205KM i jest czym jechać. Jeśli chodzi o pomoc czy wyjazd to nie ma sprawy daj tylko znać.

Pozdrawiam :wink:

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 22-06-2007, 00:37   

Jeszcze dodam od siebie że w Polsce to chyba cięzko będzie znaleźć coś ciekawego. Nie wiem jakie macie źródła ale na popularnych stronach typu otomoto/allegro, motogratka, trader na obecną chwilę zupełna bieda jeśli chodzi o Sigmy. Jakiś czas temu była dosć ładna 12V 1995 automat sprowadzona ale już zniknęła. Na mobile.de i autoscoucie też nie ma nic specjalnie ciekawego poza jedną 1995 24V - jeśli jesteś zainteresowany to zobacz -

http://www.autoscout24.de...?id=3gvbyncwrst

"Minusem" jest cena, no ale prawda jest taka że jak oszczędzisz przy zakupie to włożysz po, niestety...

PS. Widzę że pojawiła sie tez 2ga warta rozważenia pozycja ale 12V

Pomyłka, poprawie mimo że nieaktualne:

http://www.mobile.de/SIDB...11111258370772&
Ostatnio zmieniony przez lukasz12 22-06-2007, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 08:12   

lukasz12, dziękuję za zainteresowanie. Jak dla mnie to cena wysoka :cry: , a auto piękne. Jeśli znajdę ciekawy kąsek to powrócę do tego tematu.
pozdrawiam

Poler
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2007, 04:04   

Jeśli nie boisz się wersji amerykańskich i do tego kombi to wystawiłem swojego Diamanta na sprzedaż link do ogłoszenia
Tylko że mojego auta nigdy nie skalałem gazem.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2007, 04:27   

to nie kwestia strachu a głębokości kieszeni :cry:
Autko piękne, dosłownie bajka.
pozdrawiam

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2007, 18:58   

Witam,

coż gdybym był na Twoim miejscu, zastanowił bym się poważnie nad Sigmą Slaw -a. 24V w manualu ze 100% sprawnym ECS -em (nowe amorki z przodu), to naprawdę ciekawa oferta. Za pięć stówek wymienisz tapicerkę na skórzaną i masz furę jak marzenie. Tylko z ceną zakupu ciężko się będzie zmieścić w 9.500 zł...no chyba, że poczekasz z zakupem do października. Powoli przymierzam się do zmiany auta więc i moja "niuńka" trafi niebawem pod młotek ;)

Pozdrawiam.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 24-06-2007, 20:09   

a co powiesz na to kolor to ciemny grafit ?bo sam nie wiem dokładnie jaki jest zależy od pogody bo raz jest czarna ,ciemnozielona ? w full wypasie ,na alu stan wg ks.serwis 222000 km/niemcy/ ecs wprawdzie wymaga małego sprawdzenia ,dokładnie lewy amor leży/poduszka/ ale to koszt 600 zł./wg.slawa bo autko widział/ no i jest extra leje paliwo i turlam sie ulicami wygodnie... kosztowała mnie 10700zł.wymieniłem rozrząd ,oleje...cd/mp3 wyszło 13200.i na razie koniec. bo ecs-u nie będę na razie poprawiał.siedzi nisko i to mi sie podoba no i innym też :p .komfort mam nadal .jest cichutko tylko jak ją wkrecam na obroty to ślicznie mruczy motorek...a łepalkom od beemek zostawiam rumieńce na policzkach :oops: po prostu odjazd .ma chyba z 8 s.do setki.naprawde mało pali a od zakupu /18 maj/zrobiłem ze 3 tys.km. :) siadam sobie wygodnie z tyłu dzidzia w foteliku żona obok i jeszcze jest dużo miejsca a bagażnik sam widziałeś...oczywiśćie auta nie sprzedaje chyba że... ale chcę cię zachęcić abyś poczekał a sigma w sedanie będzie warta twojego czasu.dużo wytrwałości .pozdrawiam :lol: http://www.mitsubishi-gra...31930_SIGMA.JPG :doubt:

Odpowiedz do tematu