|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA1A 1.3] Stuki przy prawym przednim kole... |
Autor |
Wiadomość |
mfssen [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2007, 13:26 [CA1A 1.3] Stuki przy prawym przednim kole...
|
|
|
Witam wszystkich...dotarłem do klubu niestety w nie przyjemnych okolicznościach, ale mam nadzieję ze zostanę i bedzie dobrze :].
Otóz, mam pewien problem. Podczas jazdy moim Coltem występują stuki w okolicach prawego przedniego koła, z początku myślalem że się coś urwało i ciągne to za sobą, jednak gdy zajrzałem nic nie było urwane i wygladało że wszystko jest stabilne...Zdaje sobie sprawe że może być milion powodów tych stuków,ale chcialbym abyście w miare możliwości przyblizyli mi co sie może dziać, co moze byc powodem tych stuków, ponieważ jestem zielonych w tych sprawach a niepokojące to dla mnie jest.
Pozdrawiam.
EDIT:
Chciałbym jeszcze dodać, że to stukanie jest najcześciej podczas dodawania gazu...nie dzieje sie tak cały czas. |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2007, 15:13
|
|
|
ciężko tak powiedzieć co to stuka nie słysząc ale na 90% będą to tuleje na wahaczach, ( na jeden wahacz 2 szt) koszt za sztukę to okolu 30 pln |
|
|
|
 |
serKlakier
Forumowicz
Auto: Lancer 92r 1.5 12v+ Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-06-2007, 15:50
|
|
|
Ja mam podobnie tylko że czuć to pod nogami pasażera. Prawdopodobnie powstało to po wymianie części zawieszenia (Belki czy jakoś tak), stuki pojawaiją się przy przyspieszaniu i hamowaniu. Czyli coś się tma rusza.
W sobote będe z tym robił. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-06-2007, 16:39
|
|
|
serKlakier napisał/a: | Ja mam podobnie tylko że czuć to pod nogami pasażera | Gumy drążka stabilizatora są prawdopodobnie wybite. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 22-06-2007, 20:34
|
|
|
Witam Ja mam podobny problem dochodzą stuki z okolic przedniego prawego koła .Sprawdzone na szarpakach ,sprawdzone wszystkie mocowania ido niczego się nie można przyczepić . Pozostaje tylko do sprawdzenia górne mocowanie amortyzatora,po rozebraniu,bo już sprawdziłem zdejmując osłonę nakrętki od stronykomory silnika . Robi się to w następujący sposób
zdejmujemy osłonę nakrętki mocowaniaamortyzatora i opirając się o samochód poruszamy go na boki .patrzymy na nakrętkę przytrzymując delikatnie palcem Jeśli wyczujemy luzy to do wymiany górne mocowanie amortyzatora .U mnie jest sztywno Stukać morze sam amortyzator mimo że będzie w pełni sprawny i będzie tłumł wachania samochodu .Można to sprawdzić tylko wymontując amortyzator .
Proponuję sprawdzenie na szarpakach na stacji diagnostycznej ,i sprawdzenie działania amortyzatorów .Jeśli będzie dobrze i nic nie znajdą podczas sprawdzania to miłej jazdy i nie przejmój się .U mnie te stuki są poprzedni właściciel też szukał .Prawdopodobnie amrtyzator .Ale skoro tłumi drgania i diagności nie wskazują nieprawidłowości to po co wydawać niemałą kasę .Ogłądałem taki amortyzatorściągnięty z samochodu ,stuka te cięgno ,które się wysuwa o bok uszczelniacza |
|
|
|
 |
|
|