Przesunięty przez: harpagan 25-10-2007, 00:12 |
Rozporka,co i jak? |
Autor |
Wiadomość |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2006, 10:39 Rozporka,co i jak?
|
|
|
Witam.Chce sam zrobic sobie rozporke gorna przednia kielichow do mitsu colta CJO.Czy ktos juz moze robil cos takiego?Nie chce zrobic jakiegos babola i chcetnie wyslucham wszelkich uwag.Mam mozliwosci techniczne do jej wykonania wiec chce to wykorzystac.Chce by byla w miare prosta, bez sruby rzymskiej, chodzi mi oto czy moze byc calkiem prosta?Nie wyginana?Czy rurka stalowa hydrauliczna fi 1" wystarczy?Czy wystarczy na kielichach przykrecic na 1 srube?Ktore wymiary zdjac?Itp,itd, dziekuje
Tak mialoby to wygladac
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2006, 13:46
|
|
|
moze byc prosta, jesli komora silnika na to pozwala.
ja bym nie rezygnowal ze sruby rzymskiej bo taka sruba bedziesz mogl sobie wydluzyc lub skrocic rozporke jesli cos bys zle pomierzyl. |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2006, 14:36
|
|
|
Komora pozwala na to by byla prosta.Robie bez sruby.Jezeli zle cos mi wyjdzie to wtedy pokombinyje ze sruba.Juz dzis zaczynam prace |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-04-2006, 15:14
|
|
|
A jak masz ochote napiac ta rozporke bez sruby? Nienapieta rozporka to tuning optyczny.....
Poszukaj na forum Streetracingu c.a. 2-3 m-ce temu byl piekny artykul o rozporkach zeskanowany z jakiejs gazety.....link gdzies w pod koniec strony....
1
2 |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2006, 20:29
|
|
|
"uszy" na kielichy sa juz prawie gotowe, jutro musze je jeszcze tylko dopiescic.rurka tez juz jakas jest, hydrauliczna, gruboscienna.Bede robil tez ze sruba rzymska,jednak
Jak wsio zrobie to zamieszcze fotosy.
PS.CZy taka sruba rzymska moze byc uzyta?
bo zazwyczaj montowane sa takie .
W sumie zasada dzialania jest taka sama.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 28-04-2006, 11:21
|
|
|
Hydrauliczna to rozumie - w sensie cienkościenna bezszwowa...
Ale nie rozumie "grubościenna" po co Ci tam grubościenna rura,,, no chybaże chcesz sobie przód dociążyć to wtedy zrozumię... przecież jak rąbniesz z takiej rury to dodatkowo dołożysz jakieś 10kg.... pamiętać trzeba że rura cienkościenna bezszwowa jest bardzo silna i wytrzymała na ściskanie i rozciąganie... a i bez załamania przekroju bardzo mocna na zginanie... grubościenne nie znaczy mocne...
Jeżeli chdzi o śruby rzymskie - pamiętaj abys miał możliwość skontrowania - czyli pełnego unieruchomienia samej śruby...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 20:05
|
|
|
WEitam.Narazie roboty nad rozporka stanely z dwoch powodow:
1. trwa walka a ruda dziwka
2.nie moge dostac nigdzie takiej sruby rzymskiej
Moze ktos wie gdzie moglbym taka sube dostac? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-05-2006, 20:09
|
|
|
w sklepie z linami, drutami, srubami itp. przypomnij sie jak nie znajdziesz nigdzie to podjade gdzies w kaliszu, kupie i wysle, pamietam jeszcze ze uzywali takich u kuzyna jak mu kurnik stawiali |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2006, 06:22
|
|
|
Wiec jezeli mozesz to bylbym wdzieczny,bo w mej okolicy nie ma ta kiej
Daj cynka na PW i sie dogadamy |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 04-05-2006, 10:14
|
|
|
cimon102 napisał/a: | Moze ktos wie gdzie moglbym taka sube dostac? |
W sklepie żeglarskim coś takiego powinni mieć. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2006, 22:36
|
|
|
dokladnie jak pisze JCH, ostatni weekend spedzilem na zaglach i zaglowka ktora plywalem miala przymocowane maszty lina zelazna zakonczona taka wlasnie sruba rzymska tylko troche masywniejsza.
tak wiec kieruj sie od razu do jakiegos sklepu zeglarskiego (pewnie jakis online tez jest).
wlasnie, jak tam prace? |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2006, 07:02
|
|
|
Wsio zrobione, PRAWIE (prziw robi duza roznice).Lapki na kielichy zrobione,rureczka jest wycieta, dzis poszukam sruby w sklepie zeglarski i zostanie wsio pospawac.Bede spawal niedlugo tlumiczek to przy okazji pospawam rozporke.Jezeli nie znajde sruby to zrobie bez. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24-05-2006, 10:41
|
|
|
W żeglarstwie nazywa się to ściągacz. Jeżeli rozpórka ma działać na rozciąganie to myślę że taki 8mm wytrzyma. Kosztuje około 40zł.
Albo pójść do jakiegoś tokarza/ślusarza, jak jest dobrze wyposażony to raz dwa taką śrubę zrobi (nagwintuje itd) pod wymiar.
EDIT: Jak teraz popatrzałem na to przykładowe zjęcie śruby wyżej (post cimona) to nie potrzebujesz w sumie całego ściągacza - wystarczą końcówki tutaj na samym dole trzebaby je uciąć i pospawać.
A jeszcze lepiej to zapytać w metalowym czy nie mają śrub 10mm o gwincie prawym i lewym i szczepić je łbami (zespawać) |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2006, 11:13
|
|
|
wlasnie szymek, a moze zrob tak jak jest w mojej rozporce heico ktora ma po bokach dwie sruby podobne do tych ze sklepu podanego przez josie - drugi obrazek od dolu. |
|
|
|
 |
|