Żarówki ... |
Autor |
Wiadomość |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-07-2007, 10:35 Żarówki ...
|
|
|
Szykuję się do wakacyjnego wyjazdu i tak się zastanawiam (bo po kiego babrać się po drodze), czy nie wymienić zapobiegliwie żarówek. Ciekaw jestem jaka jest żywotność H7 używanych do I montażu w naszych autkach. Wymieniał już je ktoś i co tam wrzucają? |
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 14:24
|
|
|
hehe
chyba bez przesady, wymieniac tak na wszelki wypadek? na chyba ze np na jakis jasniejszy komplet... za to chyba warto zbadac sprawe 'na sucho' jak wyglada wymiana. tez ostatnio sie nad tym zastanawialem i raczej dostep jest nieciekawy. niedawno podobny problem mialem w megane ... i az wstyd sie przyznac, ale skonczylo sie w serwisie (mimo, ze nie naleze raczej do technicznych łamag) |
|
|
|
 |
Raffix [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 14:26
|
|
|
w moim jedna już mi się przepaliła, niemal równo dwa lata od zakupu. wymieniałem na własną rękę więc nie jestem w stanie powiedzieć ile za to kasują w aso. za h7 philipsa dałem 20zł a wymianę załatwiłem gdzie najbliżej i najmilej - w moim przypadku w skodzie. nic ode mnie nie wzięli (tak swoją drogą jak montowałem u nich owiewki też niczego nie chcieli ) jeśli chodzi o samą wymianę to nie licz że uda ci się tego samemu dokonać na trasie. nie ma szans. żarówkę wymienia się przez przednie nadkole, przy pełnym skręcie kół. przypomina to trochę operację ginekologiczną. niedługo to się chyba będzie żarówki przez bagażnik wymieniać... |
|
|
|
 |
kaja123 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 16:51 Re: Żarówki ...
|
|
|
krysstek napisał/a: | Szykuję się do wakacyjnego wyjazdu i tak się zastanawiam (bo po kiego babrać się po drodze), czy nie wymienić zapobiegliwie żarówek. Ciekaw jestem jaka jest żywotność H7 używanych do I montażu w naszych autkach. Wymieniał już je ktoś i co tam wrzucają?
A ja odpowiadam:
Napisałem PW , ale powtórzę, H7 w CZ3 wytrzymały: pierwsza 41 tys. km, druga 43 tys.km.
koszt jednej żarówki od 3 do 30 zł. Wymiana: byłem upocony, wymęczony, ale tą drugą wymieniłem sam /pomocna instrukcja/ - piszę tu o mijania. Rada: otwarta klapa silnika ; więcej swiatła. Przy okazji obejrzycie sobie nadkola i sprawdzicie stan amorków. |
|
|
|
|
 |
MPP [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 23:44
|
|
|
A co sądzicie o światłach w nowych Coltach ?
Według mnie są lipne, słabo świecą w moim obydwu poprzednich samochodach miałem lepsze zdecydowanie. W AX bardzo dobre a w Galancie (USA) rewelka ... symetryki
Ciekawe czy można założyć lepsze żarówki i jaki to będzie miało wpływ na plastikowe klosze. ? |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 07-07-2007, 06:49
|
|
|
MPP napisał/a: | A co sądzicie o światłach w nowych Coltach ?
Według mnie są lipne, słabo świecą w moim obydwu poprzednich samochodach miałem lepsze zdecydowanie. W AX bardzo dobre a w Galancie (USA) rewelka ... symetryki |
Nie jest tak źle, ale porównuję do np. Cordoby II lub Lanosa , gdzie dopiero po założeniu VP + 50% dało się jeździć w nocy. No, ale to były H4.
MPP napisał/a: | Ciekawe czy można założyć lepsze żarówki i jaki to będzie miało wpływ na plastikowe klosze. ? |
Jeżeli będą miały 55W to nic nie powinno się dziać, a mocniejsze nie mają homologacji ...
Sam zresztą mam zamiar zanabyć takie coś , tylko ciekawe, czy one faktycznie wytrzymają "double life" ... |
|
 |
adam-g [Usunięty]
|
|
|
|
 |
kszyho
Forumowicz kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 44 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-02-2008, 12:30 Wymiana żarówki
|
|
|
Wczoraj miałem "przyjemność" wymienić żarówkę przy -5C. Zajęło mi to trochę czasu (może nawet do godziny) ale to był mój pierwszy raz . Nie weim po co ta klapka w nadkolu bo przez nią to i tak nic nie widać chyba tylko po to żeby bardziej się ubrudzić. Aby spojrzeć na wymieniany element to musiałem użyć lusterka. Uważam że żarówka trochę szybko się przepaliła bo przejchałem 16 tys km.
Pozdrawiam
kszyho |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2008, 16:17
|
|
|
ja już co najmniej z 4 razy wymienialem w ramach eksperymentów z różnymi żarówkami - po kilku razach naprawde dochodzi sie do sporej wprawy. bardzo pomaga lekkie podniesienie auta na lewarku (ale bez zciagania kola).
z zarowek przerabialem:
- jakies tanie xenon white z supermarketu - w dzien rewelka, prawie jak ksenon, w nocy koszmar , nic nie bylo widac.
- philips x-treme power +80% światła - w sumie naczytalem sie testow tej zarowki i po zamontowaniu bylem lekko rozczarowany, myslalem ze bedzie lepiej. tym bardziej ze jedna spalila sie po 2 miesiacach
- teraz mam osram night breaker +90% - jak na razie najlepsze przerabiane przeze mnie zarowki, w porownaniu do innych aut daja odczuwalnie wiecej swiatla. rzekomo producent zapewnia ze nie beda takie krotkozywotne
pozdrawiam!
[ Dodano: 08-04-2008, 08:03 ]
Cytat: | Gorzkim wrote: - teraz mam osram night breaker +90% - jak na razie najlepsze przerabiane przeze mnie zarowki, w porownaniu do innych aut daja odczuwalnie wiecej swiatla. rzekomo producent zapewnia ze nie beda takie krotkozywotne
pozdrawiam! |
Ku przestrodze - zapewnienia producenta Osram okazaly sie nieprawdziwe. W niedziele w trasie przepalily mi sie dwie, wspomniane zarówki . Czyli przejechalem na nich 2 miesiace!! |
|
|
|
 |
bodzio64 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2008, 19:38
|
|
|
Będąc świezo po samodzielnej wymianie żarówek (po 24 tys. km) - mój pierwszy raz , poszło nawet dość zgrabnie, zostałem jednak bez zapasu . Czytając powyższe posty, w tym testy h7, nie za bardzo wiem jakie teraz kupić. Według szpeców z auto-świata najlepsze to bosha i philipsa. Jednak i te po 2 miesiącach potrafią się spalić - wide post Gorzkiego. Może by tak pytać o datę produkcji?? Żarówka to bańka szklana wypełniona gazem i nie używana też się starzeje. Tylko nie wiem jak na mnie spojrzą w sklepie, czy znają odpowiedź |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2008, 11:19
|
|
|
Proponuje najtańsze;)
od mojego ostatniego postu spaliły mi się jeszcze z 2 inne (a cały czas bardzo uważam podczas wymiany, żeby nie dotykać szklanej części). A najsmieszniejsze jest to, że po tym ostatnim spaleniu, na szybko (w trasie) zamontowałem do jednego reflektora tą tanią żarówke xenon white i świeci do dzisiaj , a minęło już z 2,5 mca Tak więc nie licząc oryginalnych żarówek (które też sie spaliły) najtańsza żarówka okazała się najbardziej żywotna;) Dlatego przestałem się bawić w drogie (ok 100 PLN za komplet), markowe żarówki. |
|
|
|
 |
kszyho
Forumowicz kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 44 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 19-03-2009, 07:37 żarówki
|
|
|
Witam
Samochód nie ma jeszcze przejechanych 30 tys km a w prawym reflektorze już 5 żarówka to nie jest za często? W lewym dopiero druga. Jak jest u Was?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24316 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-03-2009, 09:24
|
|
|
zarowki mijania przepalaja sie dosc czesto - choc srednio co 6 tkm, to za czesto
moze to wina zarowek - jak mi sie spalila zarowka oswietlenia wnetrza (po 15 latach), to zakupilem jakies tungsramy z ktorych 3 spalily sie mniej wiecej co 2 tygodnie a 4-ta swieci sie do dzis (jakies 3 lata)
wiem, ze francuzy maja problemy z zarowkami - u kolezanki w pezocie pala sie srednio 1 w miesiacu (szczegolnie tylne stopy i postoje), ale w mitsu to nie jest norma |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2009, 11:08
|
|
|
Ja w moim Colcie mam dopiero 2 komplet zarowek (1 sie spalila, a wymieniam parami). Oryginal z Mitsu spalil sie po 40 kkm - teraz mam Philipsy o podwyzszonej zywotnosci i daja rade
krzycho napisał/a: | Samochód nie ma jeszcze przejechanych 30 tys km a w prawym reflektorze już 5 żarówka to nie jest za często? |
Ewidentnie za czesto
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MMC
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 + Smart
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 46 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 19-03-2009, 15:26
|
|
|
Ja mam zrobione 60 000 km i cały czas na oryginalnych, postojówka mi się tylko przepaliła to wymieniłem obydwie na LED'owe (wstawiłem je też na podświetlenie tablic), żeby mieć spokój.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|