Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek
27-01-2016, 11:01
To może uratować Twoje życie...
Autor Wiadomość
Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-07-2007, 10:06   To może uratować Twoje życie...

"Poniższy tekst został opublikowany na stronie:
http://www.cspsp.pl/wdp/b...sy_pow_wyp.html

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko).

Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Państwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jdnocześnie proszę o popularyzację tej idei:

Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie."

Kochani,
Zwracam się do Was z prośbą o propagowanie tej idei Nic nie kosztuje a jak nabierze rozgłosu - będzie ratować życie. Bardzo proszę o poważne potraktowanie tematu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Jackie 30-07-2007, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2007, 11:30   

Jackie napisał/a:
Bardzo proszę o poważne potraktowanie tematu.

wiem ze ma byc powaznie ale pod ICE mam juz kogos innego wpisanego, no ale trzeba bedzie zmienic.
ciekawe czy polscy ratownicy wiedza o tej akcji i czy wogole wertuja poszkodowanych komorki?
do dzis mam przed oczami obraz z tv jak kilka lat temu na trasie w-wa-gdansk, tir zmiezdzyl ibize w ktorej caly czas dzwonil telefon komorkowy.

Aga 
Don't start with me! ;-)

Auto: Toyota RAV 4
Wysłany: 10-07-2007, 13:41   

wprowadziłam, z nadzieją, że nikt nie będzie musiał z tego korzystać.....

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2007, 15:14   

Cytat:
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami.

Takie dane powinny byc w dowodzie osobistym :!: :!: :!: (tzn. grupa krwi+choroby przewlekłe+czy mozna pobrac organy). Moze kiedys dojdziemy do tego etapu-jak narazie trzeba naklejac naklejki z alegro :wink:

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 10-07-2007, 21:44   

hmm, nie wiedziałam, że na allegro można nabyć takie naklejki
Ja mam oficjalne oświadczenie wydane przez Klinikę Chirurgii Naczyń i Transplantologii CM UJ informującą o chęci oddania organów po śmierci dla ratowania czyjegoś życia
Myślę, że to jasne oświadczenie woli i nikt tego nie zakwestionuje (jak to się już nie raz zrażało)

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2007, 22:19   

Wpisz w wyszukiwarke "grupa krwi" naklejka kosztuje 1zł , wiec mysle ze warto..........
Ja jak dostane nowy dowód od razu naklejam. :mrgreen:

[ Dodano: 10-07-2007, 22:28 ]

Tak to miej wiecej wygląda........

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 10-07-2007, 22:33   

dm17 napisał/a:
Wpisz w wyszukiwarke "grupa krwi" naklejka kosztuje 1zł , wiec mysle ze warto.........
Naklejka i sama idea OK. Ale - nakleić to ja tam mogę sobie wszystko. Wątpię czy na podstawie naklejki na dowodzie jakikolwiek lekarz zaryzykuje podanie krwi. Gdzieś słyszałem, że sama grupa to jeszcze nie wszystko, konieczne są badania.
Ale może przy tej okazji ktoś z lekarzy wyjaśni jak to jest naprawdę.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 10-07-2007, 22:50   

z tego co gdzieś kiedyś jakiś lekarz się wypowiadał, jeśli trzeba przetoczyć krew, to oczywiście naklejka nie jest wyznacznikiem i muszą iść badania, ale pozwala ona już podjąć jakieś działania, a w szczególnych przypadkach gdy akcja musi zostać podjęta natychmiast jest to już jakiś punkt zaczepienia.
Poza tym takie eklejki, zaqpisy itp są co raz bardziej popularne i myślę, że mało kto traktuje to jako dobry żart, bo taka naklejka może uratować życie (i to nie cudze tylko własne).
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 10-07-2007, 23:20   

Dla mnie niezrozumialym caly czas jest to, ze zaden z tych piep* (p)oslow do tej pory nie pomyslal aby cos takiego urzedowo trafialo na dowod osobisty, paszport i prawo jazdy - mowa o grupie krwi. Podczas skladania wniosku wymogiem mogloby byc zaswiadczenie z labolatorium o grupie krwi.

Dodatkowo oswiadczenie woli dotyczace transplantacji mogloby byc skladane podczas skladania wniosku o wydanie dokumentu i rowniez na stale byc nanoszone na w/w dokumenty.

Dane wprowadzone na dokumenty w taki sposob bylyby wiarygodne.

mm3m
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2007, 01:54   

Uwazam ze dobrym sposobe udowodnienia jaka sie ma grupe krwi jest oddawanie jej honorowo i co za tym idzie noszenie w portfelu ksiazeczki dawcy, lub z tego co pamietam kiedys byly takie branzoletki i medaliki. Naklejki na dowod nie sa dla mnie zadnym potwierdzeniem zgody na np. oddanie organu do przeszczepu. Po drugie umieszczeni czegos takiego na dowodzie moze zostac potraktowane jako proba niszczenia, falszowania, lub czynienie nieczytelnym dowodu tozsamosci. Jezeli ktos decyduje sie na oddanie organu prawdopodobnie dostaje dokument potwierdzajacy jego zgodze na transplantacje i moze go nosic przy sobie.
Aga napisał/a:
Ja mam oficjalne oświadczenie wydane przez Klinikę Chirurgii Naczyń i Transplantologii CM UJ

Moze to paranoja ale ja osobiscie wolalbym zeby o tym czy mi ktos cos wytnie zdecydowala moja rodzina a nie kartka papieru, podkreslam jest to tyko i wylacznie moje zdanie. Popieram to jak najbardziej ale nie mam odwagi sie tak daleko posunac.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 11-07-2007, 08:01   

mm3m napisał/a:
Moze to paranoja ale ja osobiscie wolalbym zeby o tym czy mi ktos cos wytnie zdecydowala moja rodzina a nie kartka papieru
Tak, to paranoja. Bo decyzję podjęła nie kartka papieru tylko właścicielka narządów.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 11-07-2007, 10:27   

mm3m napisał/a:
Moze to paranoja ale ja osobiscie wolalbym zeby o tym czy mi ktos cos wytnie zdecydowala moja rodzina a nie kartka papieru, podkreslam jest to tyko i wylacznie moje zdanie. Popieram to jak najbardziej ale nie mam odwagi sie tak daleko posunac.

no coś ty!
przecież to ty podpisujesz to oświadczenie i to ty podejmujesz decyzję
natomiast rodzina może mieć inne zdanie niż ty
poza tym rodzina często kieruje się emocjami po śmierci kogoś bliskiego

kiedyś uważano, że nie posiadanie oświadczenia o nie wyrażeniu zgody na oddanie narządów jest równoznaczne z wyrażeniem takiej zgody
ale niejednokrotnie zdarzało się, że właśnie rodzina wówczas wyrażała swój protest, albo lekarze zbyt długo musieli czekać na taką zgodę
teraz wprowadzono oświadczenia o wyrażeniu zgody i moim zdaniem to bardzo dobre posunięcie

mm3m
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2007, 12:01   

Napisalem ze jest to moje wlasne zdanie wlasnie nie po to aby polemizowac tylko wyrazic SWOJA opinie na ten temat. PARANOJA nie dotyczyla podjecia decyzji i jej zasadnosci. Chodzilo mi o to ze prawdopodobnie przesadzam i nie podjal bym decyzji o oddaniu organow. No moze jeszcze nie teraz. Ciesze sie ze moglem zobaczyc jak wyglada takie oswiadczenie. Moze jeszcze jedna rzecz mnie powstrzymuje - o takie organy trzeba dbac a z tym roznie bywa. :biggrin: :partyman:

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 11-07-2007, 12:12   

Cytat:
o takie organy trzeba dbac a z tym roznie bywa

eee, nie przesadzaj, na pewno jeszcze coś tam by się z ciebie nadawało :)

a poważnie:
myślę, że właśnie młodzi ludzie powinni podejmować takie decyzje
oczywiście nikomu nie życzę śmierci, ale wypadki chodzą po ludziac
młode organy są najbardziej przydatne, jakkolwiek okrutnie to może zabrzmiało.....

oczywiście do niczego nie namawiam, ale przemyśleć to można...

naklejki już zamówiłam na allegro: do dowodu i do prawa jazdy
dzięki za info - to świetny pomysł

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 12-07-2007, 01:24   

Powiem wam jako "emerytowany" ratownik że te naklejki są o dupe rozbić.
Żaden lekarz ani ratownik nie poda Ci krwi nie mając potwierdzonej grupy krwi. A taka naklejka NIE JEST POTWIERDZENIEM !!
Dodatkowo oznaczenie grupy krwi to kwestia paru minut w dzisiejszych czasach i i tak zawsze gdy zachodzi potrzeba podania krwi to oznacza się grupę od nowa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi