Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
budowlańcy/hydraulicy do tablicy
Autor Wiadomość
Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2007, 22:06   budowlańcy/hydraulicy do tablicy

Jak w tytule tematu.

Z racji remontu kuchni chciałbym zrobić małą modernizację systemu ogrzewania w kuchni zmniejszając grzejnik a dopiąć układ rurek miedzianych pod podłogą.

sprawa wygląda tak, że poziomu posadzki za bardzo podnosić nie mogę (obecnie lezy płyta OSB przykryta PCV, ale bedzie zmiana na jakiś gres + klej to wyjdzie na to samo czyli ok 20 mm)

pod podłogą jest posadzka betonowa (dobrych kilka cm) niżej izolacja, a pod nią grunt. Pomysł mam taki, aby w betonowej posadzce wyfrezować "korytka" w których poprowadzone zostaną rurki miedziane w układzie meandrów.

I tu moje pytanie odnośnie późniejszego zalepienia tego do jednolitego poziomu, czyli czego użyć jako jastrycha?

można zalać to z powrotem cementem, czy stosować jakąś specjalną zaprawę ?

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 13-07-2007, 22:12   

moze to nie dokładnie o to Ci chodzi, ale zobacz TUTAJ

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 14-07-2007, 03:58   

Miedz w podlodze? O tym jeszcze nie slyszalem ale podpytam ojca.

Wiem, ze jego firma montuje systemy Purmo i Rehau

edit: systemy te po zaizolowaniu, zamocowaniu zalewane sa betonem.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 05:36   

do stosowania w podłodze można uzywać miedzi, ostatnio popularnych rur PEX lub tak jak załączyliście płyt/mat systemowych.

Akurat u mnie w przypadku miedzi to do połozenia byłoby 4-5 rzędów rur połączonych ze soba na końcu. Wiem już, że mogę zastosować odpowiednio cienką warstwę jastrycha (ok 40-50 mm) jeśli do zaprawy B-20 dodam plastyfikatora.
Zaznaczam jednak, że jastrych byłby tylko do wypełnienia powstałych bruzd w posadzce.

Cały czas mam jednak jeszcze kilka "ale" bo w sumie miedź ma dużą rozszerzalność cieplną i czy nadal nie chciałaby ta jastrychowa spoina pękać.

ponadto nie wiem, czy na sama węzownicę w podłodze nie zamontwać pompy wspomagającej (pompa jedna już jest przy piecu dla całego układu C.O.)

no i kwestia podłączenia wymienionego zestawu (grzejnik + podłoga) do istniejącego obiegu. Cały układ CO jest z Fe a kuchnia byłaby z Cu. niie bardzo można to ze sobą łaczyć (woda z Fe do Cu jeszcze tak, ale z Cu do Fe - powrót, to już tym bardziej NIE) są specjalne przejściówki ale czy to zda egzamin ?

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2007, 05:40   

arekp napisał/a:
Miedz w podlodze? O tym jeszcze nie slyszalem ale podpytam ojca.

Rurek miedzianych używa się do podłogówki podobnie jak rurek z tworzywa z wkładką aluminiową.

Chooper jaka będzie w tych rurkach temperatura wody? Instalujesz mieszacz przy piecyku CO?

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 10:35   

Chooper napisał/a:
Cały czas mam jednak jeszcze kilka "ale" bo w sumie miedź ma dużą rozszerzalność cieplną i czy nadal nie chciałaby ta jastrychowa spoina pękać.

Wlasnie dlatego sie mocno zdziwilem, ale dzis lub jutro bede jechal do rodzicow to spytam ojca co on na ten temat sadzi. Do tej pory na budowach przez nas obslugiwanych widzialem tylko systemy z w/w firm - i chyba niekoniecznie na matach, ale nie montowalem nigdy wiec moze nie trafilem po prostu na odpowiednio wczesny etap montazu.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 12:49   

arekp napisał/a:
Wlasnie dlatego sie mocno zdziwilem

dlatego zalecane jest stosowanie jastrychów pływających lub np. ze styropianu jeżeli spirala jest pod całą podłogą, bo całośc musi być elastyczna, aby rurki mogły pracować, a jednocześnie twarda i wytrzymała, aby terakota na jastrychu nie popękała.

Mysle, ze ten plastyfikator i te 5 kanałów to nic z podłoga się dziać nie będzie (istnieje tylko ryzyko, że miejsca gdzie przebiegają rurki bedą wyraźniej cieplejsze od sąsiednich z racji płytkiego prowadzenia pod powierzchnią płytek.

Fido__ napisał/a:
Chooper jaka będzie w tych rurkach temperatura wody? Instalujesz mieszacz przy piecyku CO?

temperatura w układzie jest w przedziale 50-70 C (z reguły nie przekracza 60)

co do mieszacza ro raczej nie.

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Wysłany: 14-07-2007, 13:22   

No i Chooper, zmusiłeś mnie do zalogowania się :wink:

Sprawy mają sie tak. Miedź do ogrzewania podłogowego jest stosowana co najmniej sporadycznie. Wynika to z tego co sam napisałeś czyli z rozszerzalności cieplnej. Jeśli układamy ja w podłożu betonowym to zawsze w otulinie ciepłochronnej (czyli w płaszczu z elastycznej pianki żeby rurki po zalaniu betonem miały gdzie sie rozciagać), a takie rozwiązanie przy ogrzewaniu podłogowym byłoby bezsensowne. Proponuje raczej jakieś rury PEX lub PE do ogrzewania podłogowego i oczywiscie zaprawa z plastyfikatorem (są dostępne w handlu specjalne mieszanki). Jest jeszcze kilka spraw na które koniecznie musisz zwrócic uwagę ale masz przecież do mnie telefon więc zapraszam :)
i jeszcze jedno bardzo ważne!!! 50 - 70 stopni to o wiele za goraco dla podłogówki !!!!!!!
będziesz miał problemy z pękaniem wylewki i zbyt gorącą podłogą. Podłogówka pracuje na max 40 stopniach.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 13:24   

Wiec rozmawialem z ojcem i powiedzial 'takie rozwiazanie jest do dupy i wybij mu to z glowy'.

Dlaczego? A dlatego, ze:
- 1m miedzi kosztuje ~12zl a PEXa ~5zl
- miedz koroduje
- miedz bedziesz musial laczyc co powoduje, ze masz wiecej punktow krytycznych
- bez odpowiedniej izolacji pod rurkami bedziesz tracil cieplo

Instalacje podlogowa mozna zrobic podlaczajac sie pod grzejnik lub zamiast niego stosujac jeszcze cos po drodze, nie zapamietalem nazwy tego czegos - jakies urzadzenie.

Rozwiazanie, ktore chcesz wykonac jest do dupy rowniez z tego powodu, ze nie bedzie spelniac swojego podstawowego przeznaczenia. Podlogowke powinno sie ukladac na warstwie izolacji abys grzal 'w gore' a nie 'w obu kierunkach' - no chyba, ze sasiada/piwnice chcesz dogrzewac. Wiec rurki ukladamy na wylewce, na warstwie izolacji i zalewamy 4cm warstwa betonu - bezposrednio na rurki.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 14:40   

dobra z temp. może przesadziłem. pod wylewką już jest izolacja, także tu nie ma problemu.

Ogrzewanie chce podłączyć niezaleznie od grzejnika i tu nie ma odstępstwa od tego zamierzenia.

no dobra, a załózmy, że w podłogę wrzucę PEXy, a w sciane miedź, kalafior aluminowy, a reszta starej instalacji stalowa...troche kocioł sie robi :? :shock: :doubt:

a wogóle jak z żywotnością PEXów ?

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 15:12   

W PEX nie odlozy Ci sie kamien - i to jego najwieksza zaleta.

Nie wiem jak jest w przypadku montazu wlasnego. Jesli zlecasz to firmie takiej jaka prowadzi ojciec i instalacje wykonuja pracownicy przeszkoleni przez producenta (potwierdzone certyfikatami), robia to z uzyciem dostarczonych przez producenta narzedzi to dostajesz gwarancji 10 lat w przypadku Purmo, nie pamietam ile jest na system Rehau (jest drozszy i coraz mniej osob sie na niego decyduje).

Wazne jest aby zaciskac wlasciwymi narzedziami do systemu a nie czyms w stylu kombinerek ;) - odszukaj watek Krzyzaka w ktorym pisalismy na ten temat.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2007, 16:25   

Chooper napisał/a:
dobra z temp. może przesadziłem. pod wylewką już jest izolacja, także tu nie ma problemu.

Ogrzewanie chce podłączyć niezaleznie od grzejnika i tu nie ma odstępstwa od tego zamierzenia.

no dobra, a załózmy, że w podłogę wrzucę PEXy, a w sciane miedź, kalafior aluminowy, a reszta starej instalacji stalowa...troche kocioł sie robi :? :shock: :doubt:

a wogóle jak z żywotnością PEXów ?

IMHO największy kocioł robi się z powodu temperatury. Gdy będziesz miał w rurkach temp 50-70 st, to na takiej podłodze nie da się wytrzymać. Będzie po prostu zbyt ciepła.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 18:58   

Fido__ napisał/a:
IMHO największy kocioł robi się z powodu temperatury. Gdy będziesz miał w rurkach temp 50-70 st, to na takiej podłodze nie da się wytrzymać. Będzie po prostu zbyt ciepła.

Moze Chooper bedzie slonie uczyl tanczyc? ;-)

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2007, 21:58   

przeca mówie, ze przesadziłem :P , wiem, że tyle da sie na kotle pogonić, ale normalna temp pracy kotła to 40-45 C

michu_872 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Wysłany: 15-07-2007, 02:08   

Z tego co się orientuje to izolacja powinna być z ekranem. a do obniżenia temp. mieszcz albo termostat. Tylko przy termostacie jak przecholujesz z temp na kotle to podłoga przestanie grzać :?

Odpowiedz do tematu