|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CB0] Świece żarowe Lancer 2.0 d |
Autor |
Wiadomość |
jacekwst
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 2.0 diesel
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-12-2009, 13:48 [CB0] Świece żarowe Lancer 2.0 d
|
|
|
Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum , więc proszę Was o wyrozumiałość. Więc tak , od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Lancerka kombi z silnikiem 2.0 diesel , kupiony na 100% od forumowicza Endrjus ( pozdrawiam kolegę ) . Do tej pory zero kłopotów z tym autem , aż do mrozów , które nastały. W aucie są do wymiany świece żarowe , niby prosta sprawa , tylko zamówiłem już jedne niby do lancera (11 V) i przekaźnik nie chciał ich naładować . Te które są wkręcone mają oryginalny "znaczek" Mitsubishi i są chyba na 12 v , chyba bo na jednej jest też napisane 6,5 . Proszę Was o radę jakie świece na 100% będą odpowiednie do tego auta ... i nie będą kosztowały 100 zł za sztukę !
dziękuję za jakieś informację |
Ostatnio zmieniony przez mkm 04-01-2010, 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Endrjus
Forumowicz
Auto: Co rusz inne
|
Wysłany: 21-12-2009, 14:38
|
|
|
Witam, ciesze się, że z miśkiem wszystko ok. Rozwiązanie problemu powinieneś znaleźć w tych tematach:
http://forum.mitsumaniaki...hlight=%B6wiece
http://forum.mitsumaniaki...p=407978#407978
Dotyczą one bardziej galanta ale to ten sam silnik. Proponuję abyś spytał jeszcze Owczara, to forumowy spec od diesli.
Swoja droga dobrze, że trafiłeś na forum bo chciałem się skontaktować a nie miałem jak. Ostatnio znalazłem dokumenty jakie pierwszy właściciel dostał w salonie oraz oryginalną książkę serwisową, która potwierdza wiarygodność przebiegu (123 000km w 99 roku ). Chętnie podeślę bo mi się to na nic nie przyda a może się okazać pomocne przy sprzedaży. Napisz tylko czy chcesz. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
nieniedzwiedz
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CB8W 2.0d
|
Wysłany: 23-12-2009, 17:14
|
|
|
ja bym chciał się podpiąć pod temat.
Mam Lancer 94 r CB8W 2.0 D i do tej było wszystko ok, aż przyszły mrozy i padł aku. Zakupiłem nowy, wsadziłem i kręcę kręce i nic, to pomyślałem że może świece padły. Zamówiłem nowe, ale sprzedawca dał mi na 11 V i krótkie 84 mm, a ja u siebie mam 6 V 94 mm, wiec dobrał mi takie jakie miałem założone. zamontowałem nowe świece a samochód jak nie odpalał tak nie odpala. I teraz zastanawiam się czy może tam powinny iść świece 11 V, czy może jakiś przekaźnik nawalił. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim, jak moża sprawdzić przekaźniki i świece?? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-12-2009, 10:55
|
|
|
jacekwst, Endrjus, podał Ci przydatne linki. Te silniki troszkę się różnią ponieważ są lustrzanym odbiciem. Spróbuj zadzwonić do
Japaneze:
422154402
i zapytaj o świece dedykowane. Dzwoń po Nowym roku...
Napięcie jest mniej istotne, ważniejsza jest moc. Przekaźnik nie ma tu nic do powiedzenia. On po prostu podaje przez określony czas napięcie.
Jak sprawdzałeś stare świece, że wiesz że są do wymiany?
Nie wiem jak w Waszych lancerach, ale w poprzednim dieslu w Galu były dwa przekaźniki. Temat dobrze zna użytkownik Wszyc.
jacekwst, skoro u nieniedzwiedz, są na 6V, to może i u Ciebie też takie są?
Najprościej sprawdzić przekaźnik w dwie osoby. Jedna włącza zapłon, a druga mierzy napięcie między listwą od świec, a masą. Przez kilka sekund powinno się tam utrzymywać napięcie około 12V. Im niższa temp. tym dłużej grzeją. |
|
|
|
 |
jacekwst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-12-2009, 16:37
|
|
|
Świece już śmigają zadzwoniłem właśnie w Japaneze i namierzyli Mi te świece . Stare świece sprawdzał Mi znajomy mechanior tj. mierzył miernikiem napięcie + starym sposobem prostownik na 12v , przewody dokładane do świec i albo się nagrzewały lub nie ( 1 nie działała wcale) . Przekaźniki są właśnie 2 i chyba są sprawne
Dzięki za pomoc ... widać ,że dobrze trafiłem |
|
|
|
 |
n4p
Mitsumaniak DIESEL POWER !
Auto: Proton 420 TD, 4D68P
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2008 Posty: 62 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 03-01-2010, 10:32
|
|
|
To jakie świece kupiłeś dokładnie i ile za komplet ? Bo chyba mnie też czeka wymiana i chciałbym się zorientować o koszta. |
|
 |
jacekwst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2010, 18:23
|
|
|
Za komplet u kumpla w sklepe dałem 120 zł. Świece są LUCAS-a z oznaczeniem LP010 |
|
|
|
 |
|
|