nie potrafili odpowietrzyć hamulca |
Autor |
Wiadomość |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 08:44 nie potrafili odpowietrzyć hamulca
|
|
|
Pekł mi weżyk hamulca przy lewym przednim kole. Po wymianie w serwisie deawoo powiedzieli, że trzeba odpowietrzyć układ no i to zrobili, ale na przednim lewym kole nie mogli uzyskać cisnienia. Poprostu powietrza nie było ale i płyn jakoś słabo leciał i nie było wcale ciśnienia.
Powiedzieli że mój układ hamulcowy można odpowietrzyć tylko z kompem (carisma po lifcie a układ to podobno bosh 5.3 tak mówili).
Teraz niby wszystko działa jest hamulec ale heble musze cisnąć w podłoge
Co zaradzić na to ???
Odpowietrzany układ na właczonym i wyłaczomym silniku.
pozdro |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 22-07-2007, 12:16
|
|
|
jest abs? jak jest to odpowietrzyc uklad na odpalonym aucie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 22-07-2007, 12:41
|
|
|
Matejko napisał/a: | jest abs? jak jest to odpowietrzyc uklad na odpalonym aucie |
Tak jak pisze Mateusz Ja swojego mechanika przekonałem bo tez pytał po co ?
Bo się pomija pompę ABS.Hamulce działają jak "żyleta" |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 22-07-2007, 15:05
|
|
|
deadly napisał/a: | Po wymianie w serwisie deawoo |
Qrde te serwisy działają tak, że równie dobrze mógłbyć oddać samochód do kowala. Mnie kiedyś naprawę usterki której przyczyną była zacięta linka gazu wycenili na 4,5kPLN, żebym się odstosunkował i poszedł sobie.
Wracając do tematu, to raz spotkałem się z takim przypadkiem, że układ nie chciał sie odpowietrzyć przy delikatnym wykręcaniu odpowietrznika (takim, że wypływała równomierna strużka płyny). Dopiero wykręcenie go bardziej spowodowało, że poszły 2 bąble powietrza i potem już było OK. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 23-07-2007, 10:31
|
|
|
układ był odpowietrzany na właczonym i wyłaczonym silniku. Byłem teraz u mechanika i powiedział że może to byc uszkodzenie pompy hamulcowej (przepuszcza pomiedzy sekcjami) co Wy na to.
pozdro |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 23-07-2007, 21:47
|
|
|
W pompie masz powietrze. musisz "przelać" cały układ nie żałując płynu. Wykręcasz odpowietrznik i pompujesz, aż zacznie lecieć jak głupi. Jak nie pomoże z tym kołem, to spróbuj zrobic to najpierw z drugim, a póżniej z tym. Oczywiście na koniec, jak pompa będzie już normalnie tłoczyć wszystko punkt po punkcie musisz starannie odpowietrzyć. Do d..py z takim mechanikiem. Widzę, że gość nadaje się osie od wozu smarować, a nie samochody naprawiać. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 24-07-2007, 01:35
|
|
|
zwolin napisał/a: | Do d..py z takim mechanikiem. Widzę, że gość nadaje się osie od wozu smarować, a nie samochody naprawiać. | |
|
|
|
 |
|