|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mistrzami Świata!!!!!!!!!!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 15:01 Mistrzami Świata!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
Cytat: | Reprezentanci Polski zdobyli złoty medal w finale drużynowych mistrzostw świata na żużlu na torze Unii Leszno. Drugie miejsce zajęli obrońcy tytułu Duńczycy.
Polacy powtórzyli sukces sprzed dwóch lat, kiedy to we Wrocławiu sięgnęli po mistrzowski tytuł.
Leszczyńskie zawody były niezwykle dramatyczne, a o losach złotego medalu decydował ostatni bieg. Po 24 wyścigach Polacy mieli 52 punkty, a Duńczycy o jeden mniej. Kapitan polskiej reprezentacji Tomasz Gollob nie zawiódł - pierwszy minął linię mety, pieczętując sukces całej drużyny. Kapitan Duńczyków - Hans Andersen przyjechał dopiero na trzeciej pozycji.
Niemal od samego początku turnieju walka o złoto toczyła się tylko między Polską a Danią. Australijczycy spasowali praktycznie po 10. biegu. Wówczas startujący jako joker lider drużyny z Antypodów Jason Crump zerwał taśmę i został wykluczony z wyścigu. Anglicy, którzy bezpośrednio awansowali do finału, na leszczyńskim torze byli tłem dla pozostałych reprezentacji.
Polacy wybornie rozpoczęli walkę o mistrzostwo świata. Wygrali pierwsze cztery starty i wydawało się, że droga po złoty medal będzie wyjątkowa łatwa. Niestety, w piątym i szóstym wyścigu Grzegorz Walasek dwukrotnie przyjechał na ostatniej pozycji i Duńczycy zrównali się punktami z gospodarzami. Polski sztab szkoleniowy zgłosił kontuzję Walaska, który został zastąpiony przez Damiana Balińskiego.
Zwycięstwo "Biało-czerwonym" zaczęło się wymykać w czwartej serii startów. Po wygranych Andersena i Kennetha Bjerre, broniący mistrzowskiego tytułu Duńczycy mieli już trzy punkty przewagi nad Polakami.
Na wysokości zadania stanął przede wszystkim Krzysztof Kasprzak, który w 23. biegu w fantastycznym stylu pokonał lidera Grand Prix - Nicki Pedersena. W najważniejszym momencie nie zawiódł najlepszy od lat polski żużlowiec, którzy poza jedną "wpadką" wygrał cztery wyścigi. - To jeden z najszczęśliwszych dni w moim życiu - powiedział po zawodach Tomasz Gollob.
- Szczególne podziękowania należą się naszemu trenerowi Markowi Cieślakowi. Nie wiem jak on to zrobił, ale potrafił nas fantastycznie zmobilizować. Ważne też, że potrafiliśmy wytrzymać ciśnienie. Proszę, żeby nie wymieniać zawodników, którzy może słabiej pojechali. Jedni lepiej spisywali się w półfinale, inni w barażu czy w finale - dodał.
Marek Cieślak nie ukrywał radości po ostatnim biegu. - Tego złotego medalu potrzebował polski żużel. Stworzyliśmy świetny zespół, który poprzez półfinał w Vojens, baraż i finał w Lesznie zgrywał się. Wierzyliśmy w zwycięstwo od samego początku i to było też podstawą naszego sukcesu.
Kapitan reprezentacji Danii Hans Andersen był pełen podziwu dla polskich żużlowców. - Nie wiem co dzisiaj jedli na śniadanie, ale jeździli fantastycznie. Wiedzieliśmy od samego początku, że czeka nas z nimi ciężka walka.
Wyniki:
1. Polska - 55 pkt
Krzysztof Kasprzak 14 (3,3,2,3,3)
Jarosław Hampel 13 (3,3,2,2,3)
Tomasz Gollob 12 (3,3,3,0,3)
Rune Holta 12 (3,2,2,2,3)
Grzegorz Walasek 0 (0,0)
Damian Baliński 4 (w,2,2)
2. Dania - 52 pkt
Hans Andersen 10 (2,2,2,3,1)
Kenneth Bjerre 10 (1,2,3,3,1)
Niels Kristian Iversen 9 (2,3,2,1,1)
Nicki Pedersen 12 (2,3,2,3,2)
Bjaerne Pedersen 11 (2,1,3,2,3)
3. Australia - 29 pkt
Ryan Sullivan 7 (1,1,1,1,3)
Jason Crump 9 (2,t-joker,3,3,1)
Chris Holder 3 (1,2,0,-,-)
Leigh Adams 5 (1,2,1,1,0)
Davey Watt 4 (3,1,0,0,0)
Rory Schlein 1 (0,1)
4. Wielka Brytania - 15 pkt
Lee Richardson 4 (0,1,d,1,2)
Simon Stead 1 (0,0,1,-,0)
Edward Kenneth 0 (0,0,0,-,-)
Chris Harris 3 (0,0,1,2,0)
Scott Nicholls 7 (1,1,1,2-joker,0,2)
Oliver Allen 0 (0,0)
Najlepszy czas dnia: Tomasz Gollob - 60,30 w trzecim wyścigu.
Sędzia: Anthony Steele (Wielka Brytania).
Widzów: 24 tysiące. |
wav: wav:
[ Dodano: 22-07-2007, 15:02 ]
Cytat: | Duńczycy złożyli protest
Tuż przed północą zakończyły się pomiary pojemności silników u Tomasza Golloba i Krzysztofa Kasprzaka. Doszło do niej, bowiem protest złożyli Duńczycy, którzy przegrali walkę w finale drużynowych mistrzostw świata na żużlu z Polakami - poinformowało Radio Elka.
Podobno Duńczyków do złożenia protestu namówił Ole Olsen, dyrektor Grand Prix.
Kontrola nie wykazała żadnych uchybień w silnikach Polaków. |
|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-07-2007, 18:43
|
|
|
Ja również baaaaaaaaaaaaardzo się ciesze z sukcesu żużlowców
... a co do protestu złożonego przez Duńczyków, to przypomniała mi się taka historia z Rafałem Dobruckim ...sprzed jakieś 13-14 lat. Jako młody zawodnik (16-18 letni) stał się czołowym zawodnikiem w Polsce, wiec po którymś meczu ... postanowili chłopakowi ... rozebrać silnik i sprawdzić, czy się pojemność zgadza, czy prawidłowego paliwa używał itp itd.
Wszystko było ok, no ale po meczu został z rozebranym na części motocyklem |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2007, 12:04
|
|
|
Oglądałem te zawody w tv. Chociaż już wcześniej znałem wynik, praktycznie przy każdym wyścigu podskakiwałem z emocji Niesamowita walka i mijanki. I zero odpuszczania przez Australijczyków i Anglików, którzy już od połowy się nie liczyli - co niestety bardzo często się zdarza w polskich zawodach. Każdy kto ciągle twierdzi, że żużel jest nudny niech obejrzy sobie którykolwiek z 25 sobotnich biegów.
A co do sprawdzania pojemności silnika - każda drużyna ma prawo zlecić takie badanie w motocyklach przeciwnika. Z tym, że jeżeli protest okaże się nieuzasadniony, muszą zapłacić podejrzewanemu zawodnikowi znaczne odszkodowanie. Także rzadko kiedy ktoś decyduje się na coś takiego. |
|
|
|
 |
|
|