Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G] Gdzie jest ECU i jak go wymontować ??
Autor Wiadomość
Takumi
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 15:42   [1G] Gdzie jest ECU i jak go wymontować ??

Witam!Ostatnio mam trochę czasu i chciałbym sie dostać do ECU,wyjąć i sprawdzic jak
tam kondensatory sie maja ale nie tylko.ECU w eclipse 1g.Załączam obrazek.Czy to własnie tam znajduje sie ECU? jak wyjac box by nic nie uszkodzić?Sama wymiana kondensatorów opisana jest na stronie Krzyzaka.Chodzi mi głównie jak krok po kroku
wyjąć ECU z samochodu?co myślicie o nowej sondzie walkera za 360PLN?Warto?Co do
bojkotu stacji Orlen,Lotos to jestem za i to czynnie już przez dwa tygodnie wraz ze znajomymi.Pozdrawiam ALL MITSUMANIACS!!!!!!!!! :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 16-06-2007, 00:17, w całości zmieniany 1 raz  

kris1976
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 15:48   

witam
u mnie w 1 g 4g63 ECU znajduje sie w konsoli srodkowej, za polka z radiem

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2007, 16:17   

u mnie też za radiem

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 16-06-2007, 00:16   

krzypolo napisał/a:
u mnie też za radiem

w 1G jest za radiem potwierdzam :)

Krok po kroku:
1. ODŁĄCZ AKUMULATOR !!!!!!
2. Wymontuj radio-zobaczysz ECU !!!
3. Wypnij wtyczkę od ECU
4. Odkręć śróby mocując ECU

I już go masz

Z montarzem jak Ci lepiej, tylko pamiętaj DOPIERO NA KOŃCU PODPINASZ AKUMULATOR. Wszelkie czynności przy ECU - BEZ NAPIĘCIA !!!

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 15:39   

walker? nie... drogie i nie sa warte tej ceny... lepiej NTK/NGK... lub denso

Takumi
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 18:21   radio jak zdjąć?

Zamieszczam fotki radia fabrycznego w moim misku.Jak wyjac? czy jakims kluczem?
tak zeby nic nie uszkodzic.Czy moze na jakis kod?elektronicznie?tzn kod o odpowiedniej częstotliwości i blokada puszcza?Jak myslicie jakiej firmy jest to radio?BLAUPUNKTA?No bardzo chciałbym dostac sie do ECU a bez radia ani rusz.Pomóżcie!Pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 17-06-2007, 22:04   

Takumi, radio jest przykręcone na dczterech śróbach niestety nie dam fotek bo już to przerobiłem, ale postraram się Ci przybliżyć jak sobie z tym poradzić. Razem z tą "półką pod radiem jest ramka naokoło radia, trzeba ją powoli wyciągnąć, jest na zatrzaskach. Później jak się już pozbędziesz ramki wraz z półką zobaczysz cztery śróby obok radia na śróbrokręt gwaizdkowy, odkręć je i wyciągniesz radio razem z blachami do których jest przykręcone, a za radizem masz EKU i postępujesz w/g w/w wskazówek.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2007, 07:14   

witam
mam pytanie z innej beczki sorki że tak się tu wpakowałem ale radio w moim miśku nie jest w ogóle przykręcone i w związku z tym mam pytanko ma ktoś może te blachy do których przymocowane jest radio jeśli tak to bym kupił chyba że ktoś się podzieli informacją jak zainstalował u siebie radyjko

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 19-06-2007, 10:55   

... poszukam tych blach jak znajde to dam Ci znać na PW, ja radio zamontowałem normalnie na półkieszeni jest OK ....

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Takumi
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 16:10   

Dzieki Adaho twoje wskazowki były bardzo pomocne.niedługo zamieszcze zdjecie mojego ECU z 94r.jeszcze raz dzieki i pozdrawiam!!!!

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 21-06-2007, 23:22   

Takumi napisał/a:
Dzieki Adaho twoje wskazowki były bardzo pomocne

No problem, wystarczy kliknąć "POMÓGŁ" :)

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 20:09   

Takumi napisał/a:
Co do
bojkotu stacji Orlen,Lotos to jestem za i to czynnie już przez dwa tygodnie

A ja już od ponad roku :!:
Edit----
W sobotę wymontowałem ECU aby sprawdzić stan kondensatorów. Po dokonaniu oględzin samych kondensatorów jaki płytki od spodu stwierdzam brak "wylanych" elementów oraz stan płytki jako bardzo dobry.
Z tego co zauważyłem to mam trzy kondensatory t.j. o jeden mniej niż to przedstawiał kolega Krzyżak. Widać jeden spieprzył mi już do Anglii :D

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 24-07-2007, 01:46   

podepne sie do rozmowy o ecu, bo mianowicie mam pytanko o wiázke ktora idzie z ecu do silnika i osprzetu, czy w eclipsie N/A jest taka sama jak w turbo czy wiázki sie czyms rózniá, z kolei pytanie numer dwa, wiazka z eclipsa turbo bedzie taka sama jak w galantach turbo/lancerach 1/2/3?
Outlander 2.0 PHEV 5HS

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2007, 09:47   

Aha, zdjęcia też zrobiłem ;)

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 24-07-2007, 10:07   

TommiCrazy, napewno kompy są różne do Turbo i Nonturbo, co do wiązek nie mam pojęcia, napisz na PW do Seba-Dominika, on przerabiał temat.

conti64 napisał/a:
W sobotę wymontowałem ECU aby sprawdzić stan kondensatorów. Po dokonaniu oględzin samych kondensatorów jaki płytki od spodu stwierdzam brak "wylanych" elementów oraz stan płytki jako bardzo dobry.
Z tego co zauważyłem to mam trzy kondensatory t.j. o jeden mniej niż to przedstawiał kolega Krzyżak. Widać jeden spieprzył mi już do Anglii

Masz nowszy model ECU, a co do wylanych kondziorów, ja wczoraj wymontowałem swoje ECU (też mam nowszy model), i też wyglądał super, stwierdziłem że wymienie kondziory zapobiegawczo. Po zaniesieniu do Serwisu RTV, koleś przelutował kondziory i okazało się że obydwa wylane od spodu, z wierzchu nie było widać, jeden tak paskudnie się wylał że przepalił ścieżkę. Koleś (z serwisu RTV) wymienił kondziory, naprawił ścieżkę i wzioł jedyne 50zł.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu