|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: mkm 16-08-2009, 14:26 |
klema vs sonda lambda |
Autor |
Wiadomość |
Xiff
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
|
Wysłany: 09-08-2007, 13:51 klema vs sonda lambda
|
|
|
Hej, w moim miśku były luźne klemy więc wymieniłem na nowe. I tu moje zaskoczenie, bo po wymianie zaczął mi świrować gaz. Jak wrzucam na luz to gaśnie. Zacząłem się zastanawiać co to może być..
Czy mogło być tak że przez kiepską masę sonda miała zły pkt odniesienia? Czyli np. za niskie napięcie i przez to po wymianie klemy to napięcie było minimalnie wyższe i uztawienia gazu już się nie zgadzały..?
Poddaje pod dyskusje bo ja sie zabardzo nei znam tylko kombinuje.. Jakby ktoś mógł na to fachowo odpowiedzieć to byłbym wdzięczny bo mnie to jakoś gnębi.. |
_________________ Bo wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma,
Dopóki się nie wydarzy.
K. P. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-08-2007, 15:00
|
|
|
Odłączyłeś akumulator i zresetowało się ECU. Normalne. Musisz zrobić tak:
- odłącz jeszcze raz klemę minusową na ok. 1 minutę,
- wyłącz wszystkie odbiorniki prądu w aucie (radio, dmuchawa itp.),
- załóż ją i odpal silnik,
- niczego nie dotykaj i niech chodzi na wolnych obrotach tak długo aż włączy się wentylator chłodnicy,
- zgaś go, po minucie odpal i znów poczekaj aż włączy się wentylator,
- i w drogę! |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 09-08-2007, 23:37
|
|
|
Podepnę się pod wątek. Czy istnieje jakiś sposób na odłączanie akumulatora. Pytam profilaktycznie. Kiedyś słyszałem że najpierw trzeba odłączyć klemę na ?? potem tą drugą i nic się nie resetuje (radio itd). Czy to jakieś bajki ??
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2007, 23:42
|
|
|
Cytat: | Czy istnieje jakiś sposób na odłączanie akumulatora |
No odkręcenie
Cytat: | Pytam profilaktycznie. Kiedyś słyszałem że najpierw trzeba odłączyć klemę na ?? potem tą drugą i nic się nie resetuje (radio itd) |
Jak odłączysz akumulator to wszystko sie resetuje-radio (najczęsciej/lub zależy na jak długo) zegary,komp - wszystko |
|
|
|
 |
|
|