[Cari 1.9TD] Carisma 1.9TD muli się i dymi na czarno! |
Autor |
Wiadomość |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 12:18 [Cari 1.9TD] Carisma 1.9TD muli się i dymi na czarno!
|
|
|
Witam,
Mam problem z moja Carisma ponieważ muli sie i kopci. Ostatnio wymieniłem koncowki wtrysków oraz rok temu zawór sterujący z przodu poompy wtryskowej i problem nadal wystepuje. Ktos wie co moze byc tego przyczyna ? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-08-2007, 12:41
|
|
|
A turbawka była sprawdzana? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 14:58
|
|
|
Może zle napisałem ze sie muli... ale tak ! : w ogole nie odczuwam spadku mocy, na 15 tyś km nie wzieła ani grama oleju, turbo sparwne ! tylko tyle że kopci :/ CPN zmieniałem |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 19-08-2007, 16:04
|
|
|
Jak stale kopci a nie łyka oleju to może wtryskiwacze ma już na ukończeniu - leją zamiast rozpylać czy coś w tym stylu. Bo skoro nie łyka oleju i przez uszczelnienia w turbawce lub na zaworach go nie pije to dym nie pochodzi ze spalania oleju silnikowego zatem obstawiał bym na wtryski lub lambdę. |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2007, 07:25 .
|
|
|
opisz dokładniej, z tym muleniem to znaczy co? czy nie ma siły przy ruszaniu a potem nagle dostaje kopa dymiąc przy tym jak lokomotywa? |
|
|
|
 |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2007, 17:37
|
|
|
Nie muli nic ! Kopci cały czas, oleju nie bierze, spadku mocy nie ma. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 20-08-2007, 17:52
|
|
|
W dizlach jak ostro kopci to zwykle wina końcówek wtryskiwaczy. |
|
|
|
 |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2007, 18:25
|
|
|
Pisałem wtryski były wymieniane. Juz sam nie wiem co to moze byc. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 20-08-2007, 21:01
|
|
|
Czasami powodem nadmiernego dymienia jest zbyt mało powietrza które silnik dostaje. Może masz zapchany filtr powietrza. Miałem raz taki problem w nissanie, po wymianie filtra problem znikł. A spalanie nie wzrosło? Może LDA zacięła się w miejscu gdzie dozowana jest największa ilość paliwa i silnik nie jest w stanie go spalić |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 20-08-2007, 23:01
|
|
|
Pompa wtryskowa do kompleksowego sprawdzenia. |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 07:35
|
|
|
....... a jak wymieniłeś końcówki oraz zawór korekcji wtrysku to jakaś zmiana była? i rozumien że wymiana ww elementów była próbą usunięcia dymienia?. Acha no i opisz czy dużo Ci łyka ropki, a ile nią pomykasz czy był czas że jeździła dobrze? bo mówiąc że nie odczuwasz spadku mocy musisz mieć porównanie....Nie zapomnę znajomego który też pomyka identyczną Carisma jak moja który zaniemówił jak przejechał się moją. Był przekonany że tak każda ma........czyli dużo hałasau i mało mocy. Pozdro |
|
|
|
 |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 20:21
|
|
|
Wiec tak zawór wymieniłem rok temu bo był padniety potem wszystko było ok. Teraz znowu nowy problem bo dopiero po chwili reaguje na gaz a przy tym strasznie kopci jak juz załapie to jedzie ładnie ale tez kopci. Wymieniłem koncówki wtryskiwaczy i poprawy nie widze zadnej. Nie jest to tez ten zawór bo objawy były inne. Autko zawsze paliło mi 6L/100 a terazokoło 8 jezdze tak do 130km/godzine. Filtry i oleje wymienione. |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2007, 12:09 ..wszystko jasne
|
|
|
..czyli muli się -słaba reakcja na gaz- a potem dostaje kopa, wsio jasne, masz zacinajacy się kołeczek w zaworze LDA czyli korektorze dawki wtrysku. trzaa go wykręcić, rozebrać uważając aby nie uszkodzić membranek- bo paliwko pójdZIE DO INTERCOOLERA I MOTOR cI SI E ROZBIEGA-sorry CAPS LOOK.......wybić kołeczek, wypolerować go i gniazdo, skręcić spowrotem- pamiętać o tym ile była wykręcona śruba regulująca, tak około 1,5 zwoju powinna wystawać od kontry.oj rozpisałem się . pozdro
Niektórzy fachowcy nazywają ten zawó Boosterem. |
|
|
|
 |
Endriuu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2007, 13:26
|
|
|
Dzieki wielkie za podpowiedz z tego co przeczytałem na temat zaworu Boostera to rzeczywiście wydaje sie zo to będzie to. Popołudniu zabieram sie do działania i wieczorem napisze czy pomogło. Pozdrawiam
[ Dodano: 22-08-2007, 19:37 ]
A więc po rozkreceniu zaworu boster okazało się ze kołeczek był zatarty, po wyczyszczeniu i po wypolerowaniu, złozyłem i autko znowu chodzi jak należy. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 22-08-2007, 20:48
|
|
|
ma ktos moze jakies foty jak ten zawór wyglada i gdzie sie znajduje?
[ Dodano: 15-09-2007, 12:22 ]
wkoncu znalazłem ten nieszczesny zawór.
szukałem przyczyny dymienia i mulenia sie silnika. sprawdziłem oba zawory na pompie, wtryskiwacze,wymieniłem filtr paliwa i świece żarowe-efekt;żadnych zmian
co sie wkoncu okazało to padł mi czujnik położenia pedału gazu(dzwignia przestawiacza potencjometru czy cos takiego). odpiałem go i samochód śmiga aż chce sie jezdzic,tyle ze CE sie swieci-dlatego musze kupic nowy czujnik.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|