Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning ECU na bazie ECUflash.
Autor Wiadomość
allias
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 19:46   Tuning ECU na bazie ECUflash.

Nie ponosze odpowiedzialnosci za proby na wlasnym samochodzie. Jesli decydujesz sie robic cos na swoim samochodzie to robisz to tylko na wlasna odpowiedzialnosc.

Dane sa opisane na bazie Eclipse 3G, ktory daje mozliwosci zmiany parametrow ECU w rocznikach 2001+. Ten sam sposob jest uzywany w EVO, SUBARU i paru innych samochodach. Moze co zdolniejsi beda w stanie wykorzystac te dane dla Polskich/Europejskich Mitsu.

Zacznijmy od tego jak sie podlaczyc. Nazlezy uzyc kabelka tactix ktory daje mozliwosc podpiecia sie pod port OBD2 i nawiazac dwustronna komunikacje z ECU.

http://www.tactrix.com/pr...9d6d1300be01a5a

Potem mozemy juz myslec jak zebrac dane.

Jednym z najpopularniejszych "loggerow" jest EVOscan z probkowaniem w czasie rzeczywistym do 200 probek na sekunde. (super program - polecam)
http://www.limitless.co.nz/EvoScan/
Zaleta tego programu jest to ze zczytuje wszystko do przyjaznego formatu .csv ktory mozna otworzyc w Excelu.

Lub inne dostepne na rynku...

A potem to juz bawimy sie w zmiany parametrow ECU za pomoca ECUflash (wszystko za darmo)
http://www.openecu.org/index.php?title=Downloads

Jesli ktos chce zobaczyc jak dziala to smialo mozna sciagnac aby zobaczyc jakie parametry mozna "udoskonalic". Zaczynajac od Map zaplonu koczac na kodach immobilizera poprzez mapy mieszanki paliwowej i jeszcze wiecej.

A potem pytanie jak to zrobic...? Tu jest co nieco zeby odpowiedziec na to pytanie.
http://www.club3g.com/for...nformation.html

-------------------------------------
Zrodlo www.club3g.com

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2007, 20:29   

Chwalą się że ScanTool działa ze wszystkimi miśkami w tym także tymi co potrzebują MUT-II lub MUT-III więc być może także z Carismą GDI i innymi miśkami z tym silnikiem zatem wysłałem do nich maila z pytaniem czy potwierdzają że z 1.8 GDI działa - jak mi potwierdzą to się pewnie skuszę :-)

allias
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 20:33   

Jesli masz OBD2 z mozliwoscia podpiecia "tej bialej wtyczki" to masz duze sznase na tuning ECU.

W moim osobiscie jest problem ze model 2000 w Eclipse ma ECU ktorego nie da sie flash`owac. Ale zawsze itnieje mozliwosc zmiany ECU zeby to chodzilo.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 01-09-2007, 21:23   

W żadnym wypadku niczego nie chcę tuningować w GDI - interesuje mnie wyłącznie telemetria czyli monitoring live wszelkich parametrów i sygnałów z czujek silnika...

[ Dodano: 01-09-2007, 21:30 ]
Z tego co wiem to złącze i interfejs do GDI to MUT-II(JOBD) a oni zeznają że to obsługują stąd mój mail z pytaniem czy Carismę GDI także.

allias
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 11:32   

Z tego co wiem to MUT-II to jest "te trapezowe" gnaizdo czyli to samo co na koncowce tego kabla. Powinno dzialac.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-09-2007, 16:47   

Tez tak myślę ale poczekam co mi odpiszą - a może jakąś promocję dostanę na stestowanie ustrojstwa z Carismą? ;p :badgrin:

[ Dodano: 02-09-2007, 18:57 ]
UWAGA! To historyczna chwila - jedno słówko odpowiedzi ale jakże satysfakcjonujące:

Cytat:

From: "Hamish Ahern"
To: "Bartek Siebab"

Subject: Re: Does EvoScan supports Mitsubishi Carisma 1.8 GDI engine?
Date: Sun, 2 Sep 2007 17:53:15 +1200

yes

Regards,
Hamish Ahern.
http://www.limitless.co.nz/EvoScan
http://www.limitless.co.nz/Cables

----- Original Message -----
From: "Bartek Siebab"
To: "Evo Scan"
Sent: Sunday, September 02, 2007 6:25 AM
Subject: Does EvoScan supports Mitsubishi Carisma 1.8 GDI engine?

> Hi!
>
> Does EvoScan supports Mitsubishi Carisma 1.8 GDI engine?
>
> Mitsubishi service uses MUT-II to connect ECU
>
> Can You confirm that EvoScan will work with Carisma GDI?

No to czas naskładać trochę $$$ na soft i kabelek :-)

allias
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 11:17   

Jesli chcesz to namow kogos z okolic Szczecin z twoim silnikiem i sprawdzimy. Ja mam ten kabel i EVOSCAN. :twisted:

W sumie ja sam sprobuje kogos skolowac. Moze ktos chetny sie odezwie.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 03-09-2007, 13:25   

No proszę, pewnie ktoś z Carismą GDI znajdzie ewentualnie się może dogadamy w kwestii wypożyczenia kabla z softem na weekendowy test? :-) Szczecin-Przemyśl co prawda po przekątnej ale zawsze jeździ taki pociąg i można się z konduktorem zgadać to przesyłkę przekaże za flaszkę czy coś... ;-)

Ale zaraz, ty masz kabel tactix a nie ten który goście z EvoScan produkują?

sniez
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2008, 22:57   

Mam taki kabelek do Carismy GDI (ten z limitless) wraz z EvoScan. Potwierdzam - program współpracuje z Carismą, ale na 99% bez jakichkolwiek możliwości tuningu.

allias
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2008, 23:26   

sniez napisał/a:
Mam taki kabelek do Carismy GDI (ten z limitless) wraz z EvoScan. Potwierdzam - program współpracuje z Carismą, ale na 99% bez jakichkolwiek możliwości tuningu.

Dobrze wiedziec ze przynajmniej tyle. Dzieki.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 02-04-2008, 08:26   

sniez napisał/a:

To porób jakieś screeny jak to wygląda przy współpracy z GDI i zapodaj to chętnie pooglądamy.

[ Dodano: 02-05-2008, 17:13 ]
Dziś zamówiłem w końcu kabelek i soft EvoScan :-)

Odpowiedz do tematu