Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer nie daje się wyłączyć
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 23:13   Komputer nie daje się wyłączyć

W komputerze spalił mi się zasilacz. Kupiłem nowy ModeCom FEEL III 400 Watt. Po podłączeniu okazało się, że komputer pracuje cały czas - mimo wyłączenia go. System zamyka się bez problemu, monitor wyłącza się. Niestety mimo zamknięcia systemu i wyłączenia się monitora, wciąż pracują oba wentylatory: w zasilaczu i na płycie głównej, świeci się na stałe kontrolka POWER na obudowie komputera. Nie można włączyć systemu ani przyciskiem POWER na klawiaturze, ani na obudowie komputera. Odpala się go przyciskiem RESET. :?
Z tego, co zauważyłem, nowy zasilacz ma tylko 19 pinów, do jednego pinu nie dochodzi żaden przewód. W sklepie stwierdzono, że jest to jak najbardziej w porządku, bo inne zasilacze też tak mają. W starym zasilaczu mam natomiast 20 okablowanych pinów. Czy tutaj może leżeć problem, czy szukać go gdzieś indziej?
Konfiguracja komputera:
Płyta Asrock K7S41GX + grafika Asus N6100
Procesor Athlon XP
2 kości RAM 256+512

Przed wymianą zasilacza takiego problemu nie było.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2007, 23:37   

Hmmm w tych 19 przewodach raczej bym przyczyny nie szukał. Montowałem już troszkę FEELów i takiego problemu jeszcze nie miałem z żadną płytą (właśnie sprawdziłem, że FEEL II też ma 19 przewodów na wtyczce 20 pinowej).
Ciekawa sprawa. Spróbuj wyłączyć kompa przez przytrzymanie przez parę sekund przycisku "power".

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-09-2007, 08:00   

Może masz ustawienia w BIOS'ie od zarządzania energią, obrotami wiatraków oraz od tego co komp ma zrobić przy wyłączeniu ponadto w windzie także zarządzanie energią i tam ustawienia czy ma się hibernować, czy usypiać czy wyłączyć. W pewnych kombinacjach tych nastawów może ci się wydawać że komp się wyłączył a w rzeczywistości jest uśpiony (suspend) i tu mogą chodzic wiatraki jeśli mu gorąco w płytę lub zahibernowany. Generalnie posprawdzaj co masz poustawiane szczególnie w BIOS'ie i czy rozsądnie bo to włączanie resetem świadczy o złych nastawach i wybudzaniu z uśpienia raczej no i to że nie reaguje na power...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 10:30   

Dziwne jest dla mnie to, że przecież na poprzednim zasilaczu takich siupów nie było, a żadnych zmian nie wprowadzałem. :? Hibernacja wyłączona.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-09-2007, 11:12   

Jeżeli komp przejdzie w suspend to wciśnięcie przycisku power powinno go obudzić. Hibernacja to po prostu wyłączenie kompa ze zgraniem zawartości RAMu na dysk. Suspend to RAM to wyłączenie kompa, a podtrzymanie napięcia tylko dla ramu. Power on suspend nie wyłącza kompa.
To nie jest kwestia oszczędzania energii.
Poza tym windows po kliknięciu "zamknij" zawsze wyłącza kompa, a nie przechodzi w tryb uśpienia i tutaj ustawienia w biosie nie mają znaczenia.
gregorbu, sprawdź czy wyłącza się po przytrzymaniu przez kilka sekund przycisku power - to nam już coś może powiedzieć.

Piencu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 12:03   

szczeslaw napisał/a:

Poza tym windows po kliknięciu "zamknij" zawsze wyłącza kompa, a nie przechodzi w tryb uśpienia i tutaj ustawienia w biosie nie mają znaczenia.

No.. chyba, ze jest zwalona winda.
Nie wiem, czy pamietasz na starszych plytach trzeba bylo wylaczac/wlaczyc ACPI w biosie, bo... W XP'ku jak dalo sie komende wylacz komputer, on przeprowadzal procedure zamkniecia systemu i wyswietlal "Teraz mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" jak w starej 98.
Czasami jak zwali sie system to z takim objawem ludzie przychodza do nas na serwis.

szczeslaw napisał/a:

gregorbu, sprawdź czy wyłącza się po przytrzymaniu przez kilka sekund przycisku power - to nam już coś może powiedzieć.

Jesli wtedy sie wylaczy calkowicie komp, to w 99% jest to wina systemu.
Jesli nie... coz zawsze istnieje szzansa, ze podczas uszkodzenia zasilacza spalilo sie cos wiecej, np. w plycie glownej blok od zasilania.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-09-2007, 12:23   

piencu napisał/a:
No.. chyba, ze jest zwalona winda.
Nie wiem, czy pamietasz na starszych plytach trzeba bylo wylaczac/wlaczyc ACPI w biosie, bo... W XP'ku jak dalo sie komende wylacz komputer, on przeprowadzal procedure zamkniecia systemu i wyswietlal "Teraz mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" jak w starej 98.
Czasami jak zwali sie system to z takim objawem ludzie przychodza do nas na serwis.

Oczywiście masz rację. Mi chodzi tylko o to, że kliknięcie "zamknij" nie usypia kompa. A to, czy winda wyśle sygnał zamknięcia do płyty czy nie to już inna bajka (ale nawet jak nie wyśle, to zazwyczaj właśnie pojawia się "teraz możesz bezpiecznie...").
piencu napisał/a:
Jesli wtedy sie wylaczy calkowicie komp, to w 99% jest to wina systemu.
Jesli nie... coz zawsze istnieje szzansa, ze podczas uszkodzenia zasilacza spalilo sie cos wiecej, np. w plycie glownej blok od zasilania.

Dokładnie to chcę sprawdzić ;)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 21:40   

Przycisk POWER zamyka system, wyłącza monitor, ale wentylatoy pracują nadal.
Pojawiły się dodatkowe problemy: system nie zawsze butuje. Nie jest wykrywany dysk. Kilka restartów i startuje normalnie. Co kilka startów systemu zdarza się też, że mysz i klawiatura nia działają.
Wirusów brak. Avast działa non stop. Poza tym łaczę się z internetem za pośrednictwem komórki, nie ma zatem możliwości złapania wirusa podczas mojej nieobecności przed monitorem. Nie korzystam z kompunikatorów ani P2P. Żadnych obcych nośników. Brak nielegalnego oprogramowania.
Zacznę od próby przywracania systemu, potem może reinstalacja systemu. A może nie warto? Może opisana reakcja na przycisk POWER jednoznacznei wskazuje na uszkodzenie płyty? Załamałbym się. Płyta ma kilka miesięcy... :(

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-09-2007, 22:10   

Zrób jeszcze: LOAD BIOS DEFAULTS i zobacz jak będzie jeśli nic się nie zmieni to może jednak ten zasilacz nie pasi twojej płycie albo jest walnięty od początku - do roboty jak kupujemy czasem kilkanaście zasilaczy na wymianę do pecków to z tych kilkunastu zasilaczy przeważnie ze dwa są uwalone już w sklepie. I to nie jakieś barachło tylko porządne markowe zasilacze. Weź pecka do sklepu niech podmienią zasilacz na inny i stestuj.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-09-2007, 22:47   

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa właśnie - saphire przypomniałeś mi o czymś :D
Rzeczywiście sprawdź zasilacz - dorwij gdzieś inny i podepnij. Feel I były do d..., Feel II były ok, ale już Feel III znowu jest do d... - ja go jeszcze nie wsadzałem, ale kumpel strasznie na nie klął.
gregorbu, mi chodziło o to, czy jak już system się wyłączy, monitor się wyłaczy a komp pracuje nadal, to czy WTEDY wciśnięcie na kilka sekund przycisku power wyłączy budę.
Poza tym dysk nie jest wykrywany w biosie?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 23:14   

Bios ustawiony na default. Po zamknięciu systemu i wyłączeniu monitora, wentylatorów nie można wyłączyć przyciskiem POWER.
Co do dysku - jest w Biosie jak najbardziej widoczny. Póki co - po kilku restartach - nie zdarzyło się nie widzieć dysku przez system. Czary...

NRQ
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 23:35   

Jeśli z innym zasilaczem problem będzie się powtarzał a przytrzymanie POWERa przez kilka sekund (kilka = około 5 nie 2) nie wyłącza całości to obawiam się że płyta główna może mieć coś kopnięte. Skoro jest nowa może da się to załatwić jeszcze na gwarancji.

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 09-09-2007, 21:11   

Miałem kiedyś podobny objaw włącznie z tym niewykrywaniem napędu z systemem. Problem leżał po stronie uwalonego systemu. Jeśli się nie mylę czeka cię formatowanie partycji z systemem i od nowa stawianie Windy.
Wydaje mi się, że jak padła ci zasiłka to poszło mikroprzepięcie i wtedy czasem dysk "gubi" kilka klusterów. System po prostu zgubił zapisane tam dane.
Generalnie, szukałbym problemu po stronie systemu. O ile pamiętam to XP64 tak samo nie wyłączał kompa w płytach ASUSA P5LD2-VM (co sam Microsoft przyznawał w swoich komunikatach)

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2007, 14:38   

Powracam do tematu. Problem leży w płycie głównej, która jest uszkodzona. Jako, że mam jeszcze gwarancję, płytę oddałem do reklamacji. Okazało się jednak, ze dystrybutor nie rozpatrzy reklamacji, bo na płycie brakuje naklejki z numerem seryjnym. Przyznam, że nie zwróciłem na to uwagi i nawet nie wiem, czy takowa naklejka była w ogóle na płycie w momencie zakupu.
Czy zatem dystrybutor może nie przyjąć reklamacji ze względu na brak owej naklejki z numerem seryjnym? Dystrybutor nawet nie odebrał ze sklepu, w którym płyta została zakupiona i objechał sprzedawcę za to, że w ogóle przyjął tę płytę od użytkownika.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2007, 15:02   

gregorbu napisał/a:

Czy zatem dystrybutor może nie przyjąć reklamacji ze względu na brak owej naklejki z numerem seryjnym?

Ciebie to powinno to szczerze wal...... nie obchodzić :P
Wszystkie reklamacje sprzętu od kupującego trafiają do sprzedawcy i to on powinien się dalej martwić co robić w przypadku kiedy dystrybutor ma jakieś wątpliwości. Ty powinieneś spełnić wszelkie wymagania zapisane w karcie gwarancyjnej uprawniające do korzystania z nich (standardowo to zwrot sprzętu w ori opakowaniu i dowód zakupu).

Odpowiedz do tematu