piski podczas obciazenia |
Autor |
Wiadomość |
OMEN006 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2007, 11:04 piski podczas obciazenia
|
|
|
witam mam taki objaw ze odpalam silnik jest ok i gdy zalacze klimatyzacje zaczynaja sie piski myslalem ze to pasek wymienilem ale nic nie pomoglo czy ktos spotkal sie z takim objawem w swojej carismie pozdrawiam |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-08-2007, 13:13
|
|
|
Może to jednak zbyt słabo napięty pasek wieloklinowy albo sprzęgiełko elektromagnetyczne od pompy klimy lub łożysko? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 27-08-2007, 19:06
|
|
|
Ja mam coś podobnego: jak silnik jest zimny, to po odpaleniu piszczy jak cholera (albo jak stary disel), ale po zagrzaniu jest OK. Pojęcia nie mam co to może być (pojawiło się po wymianie rozrządu) i już trochę się przyzwycziłem, ale jakby ktoś miał podobny problem i postanowił się podzielić doświadczeniami, czekam
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
OMEN006 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2007, 11:41
|
|
|
Werwolf napisał/a: | Ja mam coś podobnego: jak silnik jest zimny, to po odpaleniu piszczy jak cholera (albo jak stary disel), ale po zagrzaniu jest OK. Pojęcia nie mam co to może być (pojawiło się po wymianie rozrządu) i już trochę się przyzwycziłem, ale jakby ktoś miał podobny problem i postanowił się podzielić doświadczeniami, czekam
Pozdrawiam
Werwolf | bylm wczoraj u mchanika tn z koli powidzial ze to sa piski na mocowaniach alternatora ze sa tuleje plastikowe i ze sie przyciraja ze tzeba je nasmarowac ale ile w tym prawdy ? |
|
|
|
 |
harizma [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2007, 22:02
|
|
|
a pasek alternatora masz dobrze naciagniety bo tak sie robi jak jest luzny |
|
|
|
 |
rafalfilipo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 20:22 Re: piski podczas obciazenia
|
|
|
Witam
Miałem podobny kłopot ,piski po odpaleniu które z czasem cichły .wymiana paska napięcie go nie pomogły ale problem rozwiązał się sam .Jak się okazało przyczyną owych pisków było koło dwumasowe które jest przymocowane do wału i daje napęd pompie wody ,wspomaganiu .Koło składa sie z dwóch części zwulkanizowanych gumą Guma odkleiła się i koło piszczało pod obciążeniem alternatora . W końcu się rozleciało no i poznałem przyczynę owych pisków .Mechanik który wymieniał koło na nowe po jakimś czasie spotkał się z identyczną awarią w innej Carismie. |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2007, 16:11
|
|
|
Ja miałem taki sam problem z tym kołem dwumasowym. W dodatku w tym samym momencie poleciała mi vacum pompa a dokładnie takie małe okrągłe wechiko (sprzęgiełko) co przenosi napęd z wałka rozrządu na pompę. Nie ma ktoś przypadkiem takiego sprzęgiełka?? GG 1108701
Dodam jeszcze że mam piski w momencie odpalenia silnika oraz przy zmianie biegów lub gwałtownemu puszczeniu i dodaniu gazu. Ale to chyba już cos ze sprzęgłem. Pewnie wkrótce się dowiem. Na razie 270 z robocizną koło dwumasowe a Vacum pompę już sobie sam wymienię. Klucze już kupiłem. |
|
|
|
 |
|