Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zapaljąca się kontrolka oleju
Autor Wiadomość
leszek-26
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 14:29   zapaljąca się kontrolka oleju

Czy ktoś mi wyjaśni co się dzieje: od jakiegos czasu zapala mi się kontrolka oleju na rozgrzanym silniku gaśnie mi ponirzej 1500 obrotów. Potrafi też się zapalić powyżej nawet przy
3000ob/min, :!: Potrzebuję szybkiej rady co robić mam już zamówiony nowy czujnik oleju.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2007, 14:39   

Moze byc to kwestja w/w czujnika ale jezeli nie on to pompa olejowa albo zwarcie na kabelkach do czujnika.
Wymien czujnik i obserwuj

leszek-26
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 15:28   

Zamierzam tak właśnie zrobic

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 18-09-2007, 15:46   

W Golfie II takie cuda wynikały z defektu elektryki - tak jak koledzy, radzę abyś sprawdził czujnik oleju.

leszek-26
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 20:54   

Dodam jeszcze , że niedawno wymieniłem olej z 10W 40 na 15W 40, właśnie ze względu na zapalającą się kontrolkę oleju ale nic nie pomogło. :(

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-09-2007, 21:22   

Podchodzisz do sprawy od złej strony - powinieneś zacząć od sprawdzenia ciśnienia oleju przy pracy silnika na luzie i przy różnych obrotach a nie lać w silnik co popadnie i liczyć na cud. Nie masz tam jakiegoś solidnego i kumatego mechanika?

leszek-26
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 21:42   

Miałem przejechane 10tyś km na starym oleju, ogólnie na zegarze miałem 160tyś km znienacka zaczęła się zapalać kontrolka więc stwierdziłem po konsultacji z mechanikiem że pora na wymianę oleju. Kwalifikacji mechanika nie podważam, ale chyba go zmienię.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-09-2007, 22:23   

leszek-26 napisał/a:
Miałem przejechane 10tyś km na starym oleju
leszek-26 napisał/a:
znienacka zaczęła się zapalać kontrolka więc stwierdziłem po konsultacji z mechanikiem że pora na wymianę oleju.
Zrozumiałem, że mechanik zasugerował zmienić olej, bo jest tak przepracowany, że zapala się kontrolka oleju :roll: . Mój Boże. Po 10 000 km tak zużyty olej. Co ma jedno z drugim.
leszek-26 napisał/a:
ale chyba go zmienię.
Dobra decyzja.

leszek-26
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 22:38   

Jutro postaram się sprawdzić wszystkie sugerowane pozycje natomiast ciśnienie to chyba będę musiał zmierzyć u mechaniora, tylko że teraz ciężko znależć takiego co ma wolne terminy. :(
Atak wogóle to nie mam pojęcia o mechanice przez co robię wielkie oczy :shock: i słucham każdej mądrej rady :oops:

[ Dodano: 25-09-2007, 16:34 ]
Dziękuję wszystkim za dobre rady jedno jest pewne, mechanik u którego się radziłem niech zajmie się może warcabami :!: :!: Wymieniłem czujnik oleju i jest ok :biggrin: Szkoda tylko oleju ciekawe czy z 15W 40 mogę spowrotem wlać 10W40. Czy nie zaszkodzę przy takiej wymianie silnikowi :?:

jozef1957
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2007, 09:47   zapalająca się kontrolka

zmien jak najszybciej mechanika bo mozesz zatrzeć silnik, najpierw sprawdż cisinienie oleju w silniku a potem zajmij się czujnikem lub instalacją. Jeżeli ma dobre cisinienie to możesz jeżdzić spokojnie!!!!! :badgrin:

Doniu
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 01:19   

leszek-26 napisał/a:
Wymieniłem czujnik oleju i jest ok :biggrin:

No tak właśnie zrobiłem w Passacie z '91 którym jeździłem przed Miśkiem i też nastała ciemność w czerwonych kontrolkach i pikaniu jak sie rozgrzał. Widać, że w Misiach też tak może się zdarzyć. Oby jak najrzadziej.

Odpowiedz do tematu