|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
CHECK ENGINE - problem z uruchomieniem auta |
Autor |
Wiadomość |
Doniu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2006, 00:46 CHECK ENGINE - problem z uruchomieniem auta
|
|
|
Lancer '97 silnik 4G92.
Po przekręceniu kluczyka po ok. 4 sekundach CHECK ENGINE gaśnie na jakieś 0,5sek. i zapala się ponownie. Nie wiem czy ma to jakiś związek ale auto przy tym nie chce odpalić. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 27-01-2006, 00:56
|
|
|
I nie próbować go uruchamiać - jak się zapala na stałe to servis albo ktoś kto się natym zna - a przynajmniej wie jak zczytać błędy i jak je zinterpretować . Zepsuć motor to nie problem ( niestety ) |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-01-2006, 23:57
|
|
|
Doniu.
www.mitsubishifan.webpark.pl - to strona autorstwa Krzyżaka - kody błędów znajdziesz własnie tam wraz ze sposobem jak je odczytać. nie jestem tylko pewny czy w Twoim samochodzie da się je odczytać. Spróbuj.
Tak czy inaczej to że CE świeci się i silnik nie odpala oznacza poważną awarię i blokowanie przez ECU możliwości odpalenia.
Serwis i sczytanie błędów MUTem to dobra rada. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Doniu [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2006, 10:14
|
|
|
Właśnie co do odczytu kodów to wątpliwa sprawa ponieważ komp został zresetowany poprzez nocne wyciagnięcie aku do podładowania i działa znowu. Po włożeniu na następny dzień już CE nie kombinował i Lancerek odpalił beż zająknięcia. Nie było też co sprawdzać, chodzi mi o kody błędów ze względu na reset. Nauczyłem kompa jak ma pracować wg instrukcji z forum i na razie ok
Dzięki za wszelkie wskazówki.
[ Dodano: 04-02-2006, 00:31 ]
Niestety problem się powtórzył Autko stało na dworze nieuruchamiane dwa dni i jak chciałem go uruchomić to zrobił tak samo jak w opisie powyżej. To ciekawe że jak nim przyjechałem ponad 200km zatrzymując się gasząc go, a później stał też wieczorkiem po przyjeździe parę godzin to nie było problemu. Tylko dopiero w te trzaskające mrozy to się zaczęło
Mam w związku z tym jeszcze pytanko. Czy może mieć to związek z myciem silnika. Ja go nie myłem ale z tego co widać to podejrzewam że był myty ponieważ zaśniedziałe dwie kostki przy zbiorniczku wspomagania już wyczyściłem. No i za czysty jest. Jeszcze w dodatku stoi teraz na dworze, ale już tylko do jutra. Mam nadzieję, że jak wyczyszczę wszystkie możliwe kostki i złączki to odpali i jak bedę go normalnie codziennie eksploatował to będzie działał. Moim zdaniem to głupota myć tymbardziej zimą silnik auta.
[ Dodano: 23-02-2006, 19:25 ]
No i problem rozwiązany.
Okazało się, że w moim aucie o czym nie wiedziałem jest zatopiony w kluczyku immobilizer.
To, że raz odpalał, a raz nie było uzależnione od tego, że używałem dorobionego i oryginalnego kluczyka na przemian nawet o tym nie myśląc. Ale ze mnie gapa Ale do tego praktycznie też sam doszedłem bo poszedłem jeszcze raz z kluczykiem do gościa, który mi go dorabiał i sprawdził takim pewnym sprzęcikiem, że ma immobilizer |
|
|
|
 |
|
|