|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sportowy filtr powietrza? |
Autor |
Wiadomość |
GPcari [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2007, 23:45 Sportowy filtr powietrza?
|
|
|
Witam
Czy ktoś z Was "wyposarzył" swoją Cari w taki sportowy filtr powietrza?
Jeżeli tak to jaki?
Jak wpłynął on na osiągi i spalanie auta? |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 16-09-2007, 12:20
|
|
|
Masz na myśli stożek, czy wkład K&N do standardowej puchy. Jeśli stożek, to odradzam.
Mam wkład K&N i odrobinę "rozluźniony" dolot, tzn wywalony tłumik szumów (czy jak to się tam nazywa) i dolot nisko z nadkola. poprawa jest odczuwalna, wzrost spalania też.
Jak masz gaz 2gen to pewnie będą schody. Jak sekwencję to OK. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 16-09-2007, 13:08
|
|
|
No Stanik z tego co pisał to miał jakąś prostą instalacje a nie sekwencje no chyba że GPcari coś zminił. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 16-09-2007, 14:37
|
|
|
mlun napisał/a: | o Stanik z tego co pisał to miał jakąś prostą instalacje a nie sekwencje no chyba że GPcari coś zminił. |
To w takim razie modyfikacje dolotu pociągną za soba w najlepszym wypadku konieczność przestrojenia instalacji, a w najgorszym wypadku uniemozliwą jej działanie.
Swoją drogą LPG 2gen ze zwężką w dolocie i sportowy filtr, to prawie jak wlot powietrza na masce malucha. Trzeba się zdecydować, albo rybki, albo akwarium. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
GPcari [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2007, 20:28
|
|
|
mlun napisał/a: | Stanik z tego co pisał to miał jakąś prostą instalacje a nie sekwencje no chyba że GPcari coś zminił |
Nic nie zmieniałem, jest ta sama co była (jak dobrze odczytałem z dokumentów: zawór Lovato, reduktor chyba "Lor.Tec", centralka - komputer i układ elektroniczny "Autronic"). Nie znam się na instalacjach - ktoś mi tylko powiedział, że dobra (cyt."fajna") - ale to akurat mało mi powiedziało na jej temat...
Co do filtru powietrza to nie chce zbytnio modyfikowac auta, pomyślałem tylko o jakiś "delikatnych" zmianach (przynajmniej na chwilę obecną) mogących poprawić niektóre parametry (czasem można niewielkim nakładem coś poprawić).
zwolin napisał/a: | wkład K&N do standardowej puchy |
Bliżej mi do właśnie takiej "wkładki" w miejsce oryginalnego filtra - nie niesie to chyba za sobą konieczności dodatkowych przeróbek.
Słyszałem kiedyś różne opinie co do takich zabiegów, zawsze raczej pozytywne ale nie wiem jak akurat w Cari i to z gazem.
Jakie są Wasze opinie na ten temat (doświadczenia)? |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2007, 22:28
|
|
|
Miałem instalację tego typu w almerze... wogóle nie ma sensu zmiana filtru powietrza - komputer od gazu i tak sam dobiera mieszankę, taki filt nic nie pomoże. Jeśli chcesz więcej mocy - podjedź do dobrego gazownika i powiedz mu, co chcesz osiągnąć. Możliwości regulacyjne są duże, zważywszy na wyższą liczbę oktanową gazu od benzyny - mocy możesz mieć dużo więcej na gazie (tyle, że jest mniej kaloryczny i palić będzie więcej). Dolot od powietrza w takiej instalacji jest ograniczony celowo (ja miałem zaklejoną rurę dolotową w kilku miejscach) |
|
|
|
 |
|
|