Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Poduszki powietrzne - gdzie i jakie kupić?
Autor Wiadomość
andy1
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 13:24   [Cari 1.9DI-D] Poduszki powietrzne - gdzie i jakie kupić?

Na początek pragnę przywitać wszstkich jako nowy użytkownik forum ;)
od niecałego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Carismy '01 DiD 102KM
a teraz - do rzeczy.

Samochód kupiłem dosyć tanio i z racji tego, żę nie znam się na tych rzeczach - nie zauważyłem, iż w aucie brakuje poduszek powietrzenych kierowcy i pasażera. Na początku zaniepokoił mnie brak sprawnego klaksonu, po wizycie w ASO "Margo" w Gdańsku, mam pewność, iż zamiast poduszek mam atrapy. Zaglądałem pod gumowe uchwyty na kubki obok ręcznego i puszeczki (sensora?) - też nie ma - dlatego muszę kupić takowy komplet. Chciałbym wstawić poduszkę kierowcy i pasażera (boczne chyba są) - z tego, co widziałem, na allegro można kupić komplety kierowca + pasażer + sensor + napinacze za ok. 700 zlotych, jednak komplety są z carism z roku 98 lub 99. Czy taki zestawik będzie pasował do mojej Cari '01 ??

Wie ktoś gdzie można zdobyć takie poduszki na terenie gdańska? Albo gdzie je zakładać? Z góry dzięki ;)

/Andy

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2007, 16:42   

O ile pamiętam to kiedyś Matejko coś pisał na forum o dokładaniu tych gratów do Carismy więc albo sobie poszukaj tego w jego postach albo go zapytaj co i jak robił.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 14-08-2007, 16:58   

ale matejko ma auto w starszej budzie . z tego co mi wiadomo, zeby wymienic przednia poduszke u pasazera trzeba wymieniac caly deske rozdzielcza ! bo zaslepka jest zintegrowana z deska, mozna to robic klejac to wszystko ale bedzie to strasznie nie estetycznie wygladac .

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-08-2007, 19:07   

On pewnie już ma deskę wymienioną bo przecież była by poharatana tyle że pod nią brak poduch...

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 20:05   

Rafal_Szczecin napisał/a:
z tego co mi wiadomo, zeby wymienic przednia poduszke u pasazera trzeba wymieniac caly deske rozdzielcza ! bo zaslepka jest zintegrowana z deska

Zaslepka jest zintegrowana z poduszka. Jesli od starego modelu podejdzie to posiadam poduszki na sprzedaz.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-08-2007, 20:08   

nie podejdzie

[ Dodano: 14-08-2007, 20:10 ]
tak wyglada kokpit po liftingu

od razu dla uprzedzien dodam,ze poduszka w kole kierowcy siedzi i nie byla nigdy wystrzeliwana ( kolo jest tak wytarte ), dla tych ktorzy nie wierza,bedzie mozliwosc obejrzenia w Strykowie .

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-08-2007, 20:59   

Moje kółko też się paskudnie ściera na obwodzie - to typowe w Carismach - zapewne sobie w końcu zafunduję obszycie skórką... 8)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-08-2007, 21:08   

saphire napisał/a:
Moje kółko też się paskudnie ściera na obwodzie - to typowe w Carismach - zapewne sobie w końcu zafunduję obszycie skórką...

ale powiem Ci, ze na zywo nie widac takiej roznicy jaka pokazuje aparat, trzeba sie przyjrzec, zeby zobaczyc roznice ... no i powoli tez mysle o jakims obszyciu skorka itp :)

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 23:15   

jutro wrzucę zdjęcia, u mnie (chyba) atrapa odstaje od kokpitu, prawdopodobnie jest naklejona - z tego co widziałem na allegro, poduszki pasażera są sprzedawane łącznie z kawałekiem plastiku na kokpit, na dodatek w różnych kolorach (ja mam granatowe wykończenie). Dlatego też nie wiem, jak to ma wyglądać po wymianie. Co do poduszki kierowcy - chyba będzie pasować.

Jutro po południu umieszczę zdjęcia z wnętrza mojej Carismy, może ktoś pomoże. Zależy mi na tych poduszkach, w końcu rozchodzi się o bezpieczeństwo... a bez sensora to nawet napinacze nie działają. W ASO Margo stwierdzili, że się nie opłaca tego robić po poduszki są po 4 tys :=] Z tego, co widziałem, można kupic komplet 2 poduszki + napinacze + sterownik za ok. 700 zlotych... Więc chyba warto.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-08-2007, 23:29   

andy1 napisał/a:
jutro wrzucę zdjęcia, u mnie (chyba) atrapa odstaje od kokpitu,

nie powinna. zaslepka powinna byc na rowno z kokpitem, jutro zrobie fotki jak to powinno wygladac .

andy1 napisał/a:
Co do poduszki kierowcy - chyba będzie pasować.

raczej nie powinienes miec problemow, jezeli kupisz czesci od Carismy po liftingu .

andy1 napisał/a:
Z tego, co widziałem, można kupic komplet 2 poduszki + napinacze + sterownik za ok. 700 zlotych... Więc chyba warto.

tak warto , pod warunkiem,ze bedzie to robic osoba, ktora ma o tym jakies pojecie

vostel
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 16:50   

Rafal_Szczecin napisał/a:
saphire napisał/a:
Moje kółko też się paskudnie ściera na obwodzie - to typowe w Carismach - zapewne sobie w końcu zafunduję obszycie skórką...

ale powiem Ci, ze na zywo nie widac takiej roznicy jaka pokazuje aparat, trzeba sie przyjrzec, zeby zobaczyc roznice ... no i powoli tez mysle o jakims obszyciu skorka itp :)

moje też się wycierało, ale kupiłem sobie "zestaw skórzany" obszyłem kierownicę i jest lepiej, bo nie widać wytarć a kierownica lepiej trzyma się dłoni. co prawda szycie nie wyszło super (pierwszy raz to robiłem) ale i tak jest lepiej niż było ;]
http://www.fotosik.pl/pok...bb8e2dcc86.html

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 17:17   

przyglądałem się tej poduszce pasażera, wyjąłem wchowek - i o dziwo wydaje mi się, że coś tam jest. Oto zdjęcia:

tak wygląda "atrapa" pasażera". Tak jak pisałem - wygląda na to, że pod nią COŚ jest, ale czy to poduszka ??

Tak wygląda atrapa poduszki kierowcy:

zaglądałem pod spód, pod nią nic nie ma, dlatego klakson mi nie dziala.

Jeszcze fotka przestrzeni obok ręcznego:

w zbliżeniu:

i zdjęcia dyndających kabelków w środku (RH i LH):

Pytanie o które chodzi mi od samego początku: Czy wystarczy mi taki zestawik:
Zestaw 1 - za 700 złotych , czy potrzebuję taki: Zestaw 2, za 3500 zlotych .

W gdańsku przy ulicy Shuberta jest serwis japończyków, powiedzieli mi, żę wstawiają poduszki, mam nadzieję, że wiedzą jak to się robi...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 15-08-2007, 17:38   

Ja właśnie u siebie namierzyłem zakład który nawet się reklamuje że kółka także obszywają więc jutro podjadę do nich i zobaczę co i jak i za ile :-)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2007, 20:35   

andy1 napisał/a:
zdjęcia dyndających kabelków w środku (RH i LH):

kolego kochany :D a jestes pewien ze to sa czujniki od poduszek ? :)
bo wydaje mi sie, ze raczej sa to wtyczki od podgrzewania foteli (z tego co pamietam to rozbierajac to tez mialem takie dwie zwisajace wtyczki) . ja swojego kokpitu nie zrobilem, poniewaz meczy mnie goraczka,ale u Ciebie ewidentnie widac ze poducha wystrzelila, poszukam na necie i Ci pokaze jak powinna wygladac poducha pasazera .

[ Dodano: 15-08-2007, 20:49 ]
tu widac jak wyglada kokpit gdy poducha wystrzeli

jak widac na zalaczonych zdjeciach nie wybita poducha odznacza sie tym, ze miedzy poducha a kokpitem jest charakterystyczny " rowek " a u Ciebie tego rowku nie ma , no i widac, ze zaslepka jest naklejana

tu zaznaczylem o jaki rowek mi chodzi

[ Dodano: 15-08-2007, 21:07 ]
dobra pomimo goraczki polazlem przed chwila do samochodu i napstrykalem fotki, u mnie wyglada to tak :

szkoda ze do tablicy nie mozemy zawolac Mateusza ( Matejko ) bo jest po za domem 20.08.07 ...

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2007, 19:18   

Oj niedobrze, niedobrze :( boję się, że wstawienie brakujących poduszek będzie poza zasięgiem cenowym. Mam nadzieję, że chociaż sensor i poduszka kierowcy w modelu sprzed i po liftingu pasują do siebie... Czy ktoś wie gdzie za racjonalne pieniądze mogę dostać takie poduszki? I czy trzeba wymieniać cały kokpit? ehhh :(

Odpowiedz do tematu