|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Puka w kole przy skręcie |
Autor |
Wiadomość |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2007, 16:11 Puka w kole przy skręcie
|
|
|
Zauważyłem ostatnio, że przy skręcie czy też jeździe w lewo często puka mi w kole. Pukanie jest mocno słyszalne podczas gdy ruszam. Gdy jadę i skręcam w lewo to rzadko słychać to pukanie chyba, że zakręt jest ostry. Czy ktoś ma pomysł co to może być i jakie byłyby ewentualne koszty usunięcia usterki? Mam pewne domysły ale nie chcę nic sugerować dlatego zdaję się na was drodzy forumowicze. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
|
Wysłany: 24-10-2007, 17:00
|
|
|
akbi napisał/a: | spidernet napisał/a: | Czy ktoś ma pomysł co to może być |
stawiam na drążek lub przegub |
Przegub to raczej nie jest. Stukanie to trochę inaczej brzmi niż przeguby -tak mi się wydaje. Wychodzi na to, że przyczyną problemu jest drążek. Tylko jak moge to sprawdzić nie udając się do serwisu? Ktoś mi podsunął też informację, że przyczyną problemu mogą być też półośki... |
|
|
|
 |
bart [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 17:25
|
|
|
jakby to był przegub to przy maksymalnym skreceniu kol - odpowiednio w lewo lub prawo - i ruszeniu z piskiem byloby slychac pukanie - przynajmniej tyle uslyszalem od mechanika - mi tez cos zaczelo pukac wczoraj...
pozdro |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 17:53
|
|
|
moze poprostu kolo obciera o nadkole czy blotnik, nie jestem specem od nazw ale widzialem u siebie jak zdjalem prawe kolo ze mam obtarty blotnik od srodka. przy max skreceniu kol da sie troche odczuc ale tak sie tlyko zakreca na parkingach i przy wykrecaniu wiec nie jest ot az tak wielki problem.
w sumie jak sie dluzej zastanowie to cos mi stuka tez w prawym kole ale tylko podczas jazdy po wertepach, moze lacznik stabilizatora(tak mi kumpel mowil) albo cos z wahaczami mam. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:11
|
|
|
spidernet napisał/a: | Wychodzi na to, że przyczyną problemu jest drążek. Tylko jak moge to sprawdzić nie udając się do serwisu? |
Podnies samochod i zdejmij kolo.
Nastepnie jedna reka chwyc tarcze hamulcowoa, a druga reka drazek i sprobuj samodzielnie szybkimi ruchami skrecac kolem, raz w prawo raz w lewo obserwujac przy tym drazek. Jesli bedziesz mial na nim luzy to powinienes to zauwazyc. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 25-10-2007, 00:03
|
|
|
Stukanie to przegub, półośka nie bedzie tak stukać. Sprawdzic osłone przegubu, jezeli jest przerwana to 100% pewności ze przegub-zgubił smar i teraz terkocze. Stukanie przegubu zczyna sie wlasnie od delikatnego pukania przy skrecie i pozniej wraz z zużyciem klekocze coraz głośniej. W cifie przerabialem taki patent, ze kiedy zaczął lekko stukać przegub od razu zdjąłem osłonę i powciskałem smar (srzeykawką), tak żeby doszło dokładnie we wszystkie miejsca przegubu. Przegub tak przelatał z 30 tys, a pozniej mi cifa ukradli, tak ze nie wiem co bylo dalej....
Oczwiscie mozna wymienic na nowe...od razu 2 |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|