[ALL] Awaria dlugich |
Autor |
Wiadomość |
METODA [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2007, 19:18 [ALL] Awaria dlugich
|
|
|
Witam, cos dziwnego mi sie dzis przytrafilo. Mianowicie wlaczam swiatla mijania (bo na takich sie jezdzi a tu swieci sie kontrolka dlugich. Jak WŁĄCZE dlugie to kontrolka gasnie i swieca dlugie czyli na zwyklych swiatlach pali sie kontrolka dlugich a swiatla swieca normalnie a jak wlacze to kontrolka gasnie i swieca dlugie. Czy ktos z Was przerabial juz cos takiego? Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 25-10-2007, 21:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-09-2007, 21:26
|
|
|
Miałem prawie identyczną sytuacje w Corsie tyle że jeszcze dodatkowo przy włączaniu migaczy zapalało długie - skończyło się wymianą przełącznika zespolonego za 250zł - później tego uwalonego go rozebrałem na części pierwsze - w środku był na maxa wyrobiony i powypalane styki były niestety taka masa tego drobiazgu w nim była że praktycznie chyba tylko robot dwudziestoręki był by wstanie to ponownie poprawnie złożyć do kupy. Może także wyłącznik ci padł? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Dominik77 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2007, 21:39
|
|
|
Zobacz jak wyglądają kostki przy żarówkach, mogły się troszkę przypalić ( potopić ). |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2007, 21:42
|
|
|
Długie - mają spore obciążenie prądowe, i czasem topią się druty, luty, przypalają kostki lub przyciski, trzeba szukać |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-09-2007, 22:03
|
|
|
Najpierw sprawdź przełączniki przy kierownicy, jeżeli to one to mam gdzieś w garażu wersję bez regulacji czasu wycieraczek, ale to można przełożyć. Żadnego obciążenia na przełącznikach nie ma, wszystko idzie przez przekaźniki. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21955 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-09-2007, 09:28
|
|
|
A u mnie jest tak, że jak chcę komuś "puścić flesza" z długich to się nie rozłączą. Oczywiście nie pociągam dźwigni tak mocno, że "zaskoczy" na długie. Wtedy muszę ją jeszcze raz szarpnąć do siebie (włączą się długie) i jeszcze raz to się długie wyłączą. Za bardzo mi to nie przeszkadza i jestem prawie pewien, że problem jest w przełączniku zespolonym (pewnie czyszczenie nadpalonych styków). |
|
|
|
 |
METODA [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2007, 11:42
|
|
|
Dzieki za rady ale najiekawsze jest to ze dlugie dzialaja poprawnie i mijania tez jednak tak jakby kontrolka dlugich odwrocila swoja prace na mijania sie swieci a na dlugich nie... Pozatym kontrolka nie swieci sie tak jak powinna daje takie slabe swiatlo. Domyslam sie ze metoda mlotka i meska nic nie da jesli chodzi o budziki. Bede je musial wybebeszyc i sprawdzic a pozniej wyl zespolony. Kolejne pytanie jest takie czy wylacznik schodzi z drazka przez kierownice czy jest na niego nakladany. Jesli musze sciagnac kierownice to moze byc problem bo mam poduszke i nie wiem jak to pozniej bedzie chodzilo... |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
METODA [Usunięty]
|
Wysłany: 22-09-2007, 19:51
|
|
|
Znalazlem przyczyne ale nie umiem usunac skutkow...
Pod nogami jak wiadomo jest tablica bezpiecznikow nad nia sa przekazniki i jeden przekaznik taka metalowa okragla puszeczka odpowiada posrednio za dlugie. zauwazylem ze 2 przewody zolto czerwone sie zwarly ktos widocznie sie z tym szarpal. Teraz kontrolka juz nie swieci tylko sie zarzy... nie wiem jak usunac ta usterke .. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-09-2007, 22:09
|
|
|
Zrób jakieś zdjęcia,bo tak to se możemy gadać, te przekaźniki też mam gdzieś w garażu. Wszystko to pozostałości po: "wesołym autobusie" Rafał_szczecin. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
|