Amory z Golfa III w Colcie |
Autor |
Wiadomość |
ziele477 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2007, 17:05 Amory z Golfa III w Colcie
|
|
|
Witajcie drodzy forumowicze mam dobrą wiadomość dla wszystkich którzy mają zamiar wymieniać tylne amortyzatory w ich kochanych miśkach, właśnie zakończyłem wymianę wyżej wymienionych na amortyzatory z VW Golfa III wersji VR6 pasuja niemal idealnie jedyna zmiana to śruba dolna z golfa gdyż miśkowa ma większą średnicę oraz nakrętka górna gdyż ta też jest inna i to w sumie wszystko. A i jeszcze najlepsze amory do Golfa 3 tylne na Allegro można znaleźć nawet za 45 zł nówki. Więc po co przepłacać jak by coś się działo będę informował. Pierwsze spostrzeżenie siedzi nieco niżej i jest sakramencko twardy |
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 677 Skąd: RAWA MAZ
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:22
|
|
|
Amorki sa podobne bo dzis oglodalem nowy od colta oraz golfa.
a wlasniej jest inna srednica sruby na dole,pewnie tez sila jest inna ale napisz jak sie na tym jezdzi i jak poradziles sobie z ta srednica sruby:mrgreen: |
_________________ Colt c58 gti 2.0
Nissan interstar 2.5 cdti
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)
 |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:45 Re: amortyzatory z Golfa III w Colcie
|
|
|
ziele477 napisał/a: | jedyna zmiana to śruba dolna z golfa gdyż miśkowa ma większą średnicę |
i którą śrubę w końcu dałeś? z Golfa czy z Colta?
ziele477 napisał/a: | nakrętka górna gdyż ta też jest inna |
a ten temat jak pokonałeś?
ziele477 napisał/a: | Pierwsze spostrzeżenie siedzi nieco niżej i jest sakramencko twardy |
czyli amorek z Golfa jest nieco krótszy; możesz wrzucić parę fotek?
Być może mamy przełom jeżeli chodzi o zamienniki do Colta/Lantry;
BTW
rok temu wsadziłem do Lantry sprężny od Merca 190-ki przycięte o 1 zwój; mimo iż średnicą pasowały idealnie, po jeździe próbnej zaraz z nich zrezygnowałem ponieważ:
1. tył był za wysoko (jak polonez po zbyt mocnym klepaniu piór resorów)
2. auto podskakiwało na nierównościach zamiast je "połykać" (sprężyny były po prostu za twarde-do Merca z tylnym napędem może OK, ale Lantra jeździła bardzo niepewnie)
Próbowałem wyciąć jeszcze ćwiartkę zwoju ale to już było za dużo, gdyż amorek już ich nie obejmował (był luz).
|
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-09-2007, 19:53
|
|
|
Jest krotszy bo jak oglodalem to kielich sprezyny jest nizej .
ale mysle ze moze i pasuja a cena jest duza roznica |
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)
 |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 25-09-2007, 19:57
|
|
|
dlatego dobrze byłoby zobaczyć jak się teraz prezentuje Colt kolegi ziele477 |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
ziele477 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-09-2007, 21:12
|
|
|
a mam takie pytanie byleś na przeglądzie po założeniu amortyzatorow?
bo wygląd to jest podobny ale waga colta a golfa jest inna. |
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)
 |
|
|
|
 |
ziele477 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 22:00
|
|
|
przegląd muszę zrobić za miesiąc, jeździ sie fajnie tył dużo twardszy, spowodowane to jest tym że są to amory od wersji GTI, VR6 nielicząc tego że golf sam w sobie jest cięższy. Ale najśmieszniejsze jest to że przód myszkuje a tył trzyma auto w zakręcie |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 26-09-2007, 00:06
|
|
|
nono ładnie, ładnie
do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze zdjęcia z boku Twojego autka, żeby jak mocno siał mu tyłek.
Dobra robota |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-09-2007, 01:46
|
|
|
ziele477, amortyzatory dobierane są własnie pod wagę samochodu i obciążenie osi. To co zrobiłeś specjalnie innowacyjne nie jest bo dobry mechanik i od Żuka założy amortyyzatory natomiast nie polecam tego pomysłu bo jak napisałeś ziele477 napisał/a: | Ale najśmieszniejsze jest to że przód myszkuje a tył trzyma auto w zakręcie | Właśnie przód ma zapewnić kierowalność. A nie tył. Tył na sztywnej belce ze stabilizatorem na sprawnych amortyzatorach trzyma się jak przyklejony do drogi i bez takich pomysłów. Zapewne masz silnik 1,5 w tym Dodge Colt? Ja mam 1,6 turbo. I zapewniam Cię, że chociaż zapłaciłem z wymianą za komplet amortyzatory+spręzyny 2700zł nie żałuję bo samochód jedzie jak po szynach - czyli tak jak jeździł 13 lat temu gdy kupił go mój Ojciec [*] |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 26-09-2007, 06:52
|
|
|
A dla mnie idea jak najlepsza, chłopak chce mieć taniej i sztywniej więc ma i nie musiał kupować żadnego zestawu KONI czy coś innego za duża kasę, jak zrobi przód to będzie miał sztywnego niemca w japońskiej budzie za 1/3 ceny.
Tylko pogratulować.
Co do przeglądu to nie powinno być żadnych problemów, ostatnio zauważyłem że na stacjach diagnostycznych coraz żadziej robi się test amorków ale dlaczego to nie wiem. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-09-2007, 07:15
|
|
|
Bo te testy to psu na budę są warte. Ja pojechałem z nowymi, nowiuteńkimi KYB a kolesiowi na ścieżce wyszło że mam 50% tył i on mi mówi że do wymiany a ja mu na to Panie właśnie wymienione - jeszcze nie zakurzone były i dopiero jak wsiadłem z nim na tył i dorzuciłem do bagażnika jakiś worek ze złomem i auto się dociążyło to na ścieżce wyszła sprawność 85% tak że pewnie dlatego odpuszczają te testy bo są zbyt zależne od charakterystyki zawieszenia, twardości sprężyn, rodzaju amortyzatorów, obciążenia itp. itd. a przecież oni tylko charakterystykę rezonansową badają. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 26-09-2007, 07:57
|
|
|
Ciekawe czy zawias tył VR6 bardzo różni się od zwykłych golfów (chodzi mi o konstrukcję amortyzatora, a nie o charakterystykę). Bo ja chętnie bym na to poszedł, ale bez usztywniania, bo to rodzinny samochodzik
[ Dodano: 26-09-2007, 08:00 ]
Student napisał/a: | ostatnio zauważyłem że na stacjach diagnostycznych coraz żadziej robi się test amorków ale dlaczego to nie wiem | Bo nie jest obligatoryjny, a stacje są prywatne, więc to omijają lub kasują dodatkowe 16 zł za oś. |
|
 |
ziele477 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 08:10
|
|
|
cns80 napisał/a: | Ciekawe czy zawias tył VR6 bardzo różni się od zwykłych golfów (chodzi mi o konstrukcję amortyzatora, a nie o charakterystykę). Bo ja chętnie bym na to poszedł, ale bez usztywniania, bo to rodzinny samochodzik |
Amory od VR6 są twardsze konstrukcyjnie różnią się tym że normalnie masz gazowe a te są olejowo gazowe, ja je zamontowałem gdyż mi się trafiło, sąsiad ma właśnie ten model i wymieniał amory na regulowane, a że te co miał miały niecały rok więc zamontowałem je u siebie. |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 26-09-2007, 09:19
|
|
|
ziele477 napisał/a: | amortyzatory od VR6 są twardsze konstrukcyjnie różnią się tym że normalnie masz gazowe a te są olejowo gazowe |
a wymiarowo są takie same jak w zwykłym Golfie;
BTW
czekam na zdjęcia Colcika |
|
|
|
 |
|