VBI COMPAL HEL80 |
Autor |
Wiadomość |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 12:08 VBI COMPAL HEL80
|
|
|
Rozgladam sie za laptopem dla siebie i wpadlo mi o to takie cos - jak dla mnie homo-niewiadomo Interesuja mnie Wasze opinie na temat tej firmy, moze ktos ma jakies doswiadczenia z tymi egzemlaprzami lub inne ciekawe uwagi to bardzo prosze? Zakladam po cenach, ze jest to cos jak MEDION, ale warto zapytac.
Generalnie szukam notebooka do 3000-3500 PLN, niedawno widzialem sympatyczne PAVILIONY DV 9000 w tej cenie z 1,7~1,8GHZ Core2Duo, 1GB DDR2, 120GB, GF7600 i DVDDL. Niestety promocja sie skonczyla i juz wrocily do swojego pulapu min 3700,-
Dodam, ze interesuje mnie sprzet nowy, bo wole miec gwarancje na takie cacko - bo koszty ew. napraw to raczej zaczynaja sie od polowy wartosci sprzetu. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-09-2007, 12:55
|
|
|
Pierwszy raz słyszę o takim wynalazku. Raczej bym się w to nie pchał na twoim miejscu... |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 13:17
|
|
|
a co sadzicie na temat Turiona w laptopie ??? Osobiscie uzywam AMD w stacjonarnych od wielu lat i sie nie zawiodlem. |
|
|
|
 |
NRQ [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 13:58
|
|
|
HP i Toshiba
To pierwsze z brzegu konstrukcje które IMO są bardzo zadowalająco zbudowane. Jedyny mankament to przeciętne układy graficzne ale laptop to nie maszyna do gier i jeśli nie zamierzasz na nim grać w nowości żadnych problemów nie odczujesz.
Ogólnie tanie produkty nieznanych firm radzę sobie odpuścić. Raz że jakość wykonania z reguły bywa co najwyżej średnia a dwa że kwestia wyegzekwowania naprawy gwarancyjnej może być kłopotliwa.
Warto za to czasem poszukać sprzętu bez systemu i dokupić do niego starsze XP albo zapoznać się z linuxem bo Vista niestety zbyt lekki OSem nie jest. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 25-09-2007, 14:28
|
|
|
Simones napisał/a: | a co sadzicie na temat Turiona w laptopie ??? Osobiscie uzywam AMD w stacjonarnych od wielu lat i sie nie zawiodlem |
Też używam AMD i uważam, że Turion jest dobrym prockiem ale...
Nie kupiłbym notka z Turionem. Widzisz tu nie chodzi o sam procesor. Niestety chipsety pod mobilne AMD są kiepskie - grzeją się, ciągną dużo prądu i nie są zbyt wydajne. Do domu AMD może być, ale do notka tylko Intel (chociaż obecnie do domu też tylko Core Duo - na godnego przeciwnika z AMD musimy jeszcze poczekać ).
NRQ napisał/a: | HP i Toshiba
To pierwsze z brzegu konstrukcje które IMO są bardzo zadowalająco zbudowane. Jedyny mankament to przeciętne układy graficzne ale laptop to nie maszyna do gier i jeśli nie zamierzasz na nim grać w nowości żadnych problemów nie odczujesz. |
Jeżeli mówisz o tańszych kontrukcjach HP z serii nx i nc to odradzam. Miałem z nimi sporo doczynienia w pracy. W wielu egzemplarzach pojawiała się ta sama usterka - zimne luty pod chipsetem. Jeżeli było to na gwarancji (rocznej) to jeszcze pal licho, ale po gwarancji naprawa to 400zł netto (o ile się da) lub 970zł netto (w przypadku konieczności wymiany płyty głównej). |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 25-09-2007, 20:49
|
|
|
Jak już chcesz tanio a dobrze to lepiej w Karen Notebooks się porozglądaj i kup Califirnię - kumpel taką za 3500 wzia a jej odpowiednik w Dell'u ponad 9tys... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
NRQ [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 21:34
|
|
|
Mój znajomy ma właśnie Calofornie i początkowo był zachwycony bo cena niezbyt duża i takie tam a teraz nawet nie używa tego lapa bo obudowa popękała, karta Wi-Fi zaczęła jakieś cyrki urządzać itp. A w Dellu przynajmniej wiesz za co płacisz. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 25-09-2007, 22:11
|
|
|
Oj jak bym ci opisał ta jakość Dell'owych notebooków i ilość awarii które choćby mój zaliczył a nie jest wyjątkiem bo w firmie z 50szt takich mamy... Najczęściej padają: podświetlenia LCD, płyty główne, porty USB, akumulatory, zasilacze, twardziele a nawet klawiatury... fakt że serwisant Dell'a na miejsce przyjeżdża i wymienia na poczekaniu uszkodzony element tyle że to na gwarancji ale co będzie po gwarancji to strach się bać ile to będzie kosztowało (już jeden aku po gwarancji zszedł - cena tylko/niecałe 500zł)...
PS. Pęknięć obudowy nawet nie zgłaszamy - nie podlega to przecież gwarancji. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 23:02
|
|
|
Dzieki wszystkim za odpowiedzi, nie wiem czy dobrze robie, ale chyba zadne rozwiazanie nie bedzie idealne wiec raczej pojde w strone kompromisu - HP DV9000 (przynajmniej zonie napewno bedzie sie podobac stylowa obudowa ). Jak sie uda, to za jakis czas bede mogl powiedziec jak sie sprawuje. |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 2921 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-09-2007, 10:34
|
|
|
trochę o "kadłubkach" jest tutaj:
http://www.frazpc.pl/b/179187
to chyba jednak lesze trochę od mediona |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 26-09-2007, 13:32
|
|
|
A fe - najbardziej nieżyciowa matryca - lustereczko TrueBright czy jak tam to nazywają - normalnie nie da się na tym pracować - wszystko zza pleców się w niej odbija z boków i jeszcze oświetlenie z sufitów... paskudztwo. Polecam szukać takich byle matowych. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 26-09-2007, 13:37
|
|
|
saphire napisał/a: | A fe - najbardziej nieżyciowa matryca - lustereczko TrueBright czy jak tam to nazywają - normalnie nie da się na tym pracować - wszystko zza pleców się w niej odbija z boków i jeszcze oświetlenie z sufitów... |
Zależy co kto lubi
Ogólnie takie matryce nazywają się "glare" i mają swoje zalety. Owszem - jest to lustereczko, ale ma lepsze odwzorowanie kolorów |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 26-09-2007, 15:05
|
|
|
Do d*** z lepszym odwzorowaniem kolorów jak ci się cały świat odbija w tym szkle |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 26-09-2007, 15:12
|
|
|
saphire napisał/a: | Do d*** z lepszym odwzorowaniem kolorów jak ci się cały świat odbija w tym szkle |
Dlatego napisałem - zależy co kto lubi
I dlatego producenci oferują zarówno notebooki jak i monitory obu typów. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 17:04
|
|
|
Hmm no ale od monitorow CRT tez sie powinno odbijac - szklo, a jednak to moja ulubiona powierzchnia wizyjna...? |
|
|
|
 |
|