[Cari 1.8 GDI] szarpie na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Hebius [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2008, 04:55 [Cari 1.8 GDI] szarpie na wolnych obrotach
|
|
|
Witam.
Nie wiem czy dobrze to wytłumaczę, ale samochód podczas wolnej jazdy (toczenia się) na niskich obrotach nie jedzie równą prędkością, tylko raz szarpnie do przodu-raz do tyłu.
Efektu tego nie ma tylko przez pierwsze 30 sekund może 1 minute po odpaleniu zupełnie zimnego silnika. Obroty ciepłego silnika są na poziomie 500 .
Jak do tej pory wyczyściłem przepustnice, wymieniłem świece, jedna fajkocewke (sprężynka w środku była cała zaśniedziała). Filtru paliwa nie wymieniłem bo go nie ma , przeglądnąłem całą instalacje od pompki do silnika.
Czy przyczyną takiego zachowania może być np. nie sprawna sąda lambda?
Pozdrawiam.
Hebius |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-04-2008, 09:33
|
|
|
Filtr paliwa musisz mieć . Zapewne masz go w Baku jezeli to cari po 2000r
Ja na twoim miejscu zrobiłbym reset kompa, sprawdził błędy. To moze byc tez coś z wtryskami, Lub paliwem. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 05-04-2008, 10:38
|
|
|
Morfi napisał/a: | To moze byc tez coś z wtryskami, Lub paliwem. | oraz kable WN |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
Hebius [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2008, 12:21
|
|
|
Sorki zapomniałem dodać ze jest to rocznik 2000. Filtr paliwa jeśli można to nazwać filtrem jest w pompce (wygląda jak mały grzybek z plastikowej siateczki). Kabli NW brak bo w tym modelu są fajkocewki. Fakt do kompa jeszcze nie mailem okazji go podpinać ale jeszcze nigdy nie świeciła mi sie kontrolka check engine. |
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2008, 16:34
|
|
|
Hebius masz filtr paliwa w tym calym zestawie co jest pompka paliwa, to co masz taka siateczke to jest oslonka na wiatraczek pompki filtr paliwa jest z takiego czarnego plastiku i przez niego przechodzi pompka paliwa zeby sie do niego dostac to musisz wszystko rozebrac ja dzis wlasnie wymienialem ten filtr. |
|
|
|
 |
Hebius [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2008, 23:12
|
|
|
Wymieniłem sąde Lambda, obroty podskoczyły do około 800 jazda jest już znacznie przyjemniejsza ale efekt lekkiego szarpania przy dodawaniu i odejmowaniu gazu jest dalej jak i to szarpanie podczas toczenia sie samochodu. Co do filtra muszę poszukać fotek które robiłem po rozebraniu pompki, nie wiem jak moglem to przeoczyć |
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2008, 23:35
|
|
|
panowie mam pytanie gdzie jest ECU w carismie |
|
|
|
 |
emfranc
Forumowicz dadrl.pl
Auto: Carisma GDI'99 EXE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2008 Posty: 170 Skąd: Kietrz
|
Wysłany: 07-04-2008, 23:48
|
|
|
Na zimnym silniku nie odczuwasz szarpania bo autko jeździ na ssaniu. Spróbuj określić przy jakich obrotach zaczyna się szarpanie, jeśli poniżej 1300obr/min to ECU dawkuje paliwo, żeby nie zdławić silnika zbyt wolnymi obrotami, gdy obroty podskoczą paliwo jest odcinane i zaczyna się hamowanie silnikiem. Stąd te szarpnięcia. |
_________________ http://dadrl.pl/ |
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 00:32
|
|
|
u nie to sie dzieje tak ze dochodzi do 4 tys i odcina normalnie to powinnien odciać paliwo pzry przekroczeniu 7tys.czasem tez jest tak ze odczuwam jakby nie miał mocy i to juz tak około 1,5 tys potem coś jakby się odblokuje i dostaje kopa.a gdzie jest ten ecu bo nie wiem dalej , kiedyś próbowałem szukać pod konsolą pod kierownicą lecz jest tam coś małego i to jest chyba od immobilajzera , mam coś jeszcze w komorze silnika pod belka z wycieraczkami naprzeciw kolektora ssącego. |
|
|
|
 |
krzysiek_rz [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 12:10
|
|
|
U mnie w GDI 98r komputer jest na prawo od prawego golenia pasażera . Trzeba odkręcić plastiki. Dostęp dość trudny. |
|
|
|
 |
|