Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KLIMATYZACJA - jest czy jej nie ma?
Autor Wiadomość
krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Auto: Czarny - Colt CJ0 '98 :)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2008, 00:47   KLIMATYZACJA - jest czy jej nie ma?

Mam pytanie z kategorii "dziwne i głupie" ;)

Otóż od miesiąca jestem szczęśliwą właścicielką Colta CJ0, który podobno jest wyposażony w klimatyzację.

Podobno, bo niby włącznik jest, niby po wciśnięciu zapala się lampka, ale o ile w innych autach od razu po włączeniu klimy rosły obroty, to w colcie tego nie zauważyłam (tzn nie usłyszałam, bo auto nie ma obrotomierza).
Ponieważ sprzedający był kolesiem z kategorii cfaniak i ostatnio w gazetce motoryzacyjnej przeczytałam historię faceta, który kupił auto z nie działającą klimą, po czym okazało się, że klima nie działa, bo jej nie ma, zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie okaże się, że w moim aucie też nie ma tej klimy, a włącznik jest tak tylko, dla hecy ;]

Czy jest jakiś widoczna różnica pod maską między CJ0 z klimą, a tym bez klimy? Mimo tego, że niby już nic nie da się teraz zrobić, męczy mnie ta kwestia i wolałabym wiedzieć, żeby oszczędzić sobie wstydu, jaki pewnie czuł ten facet, kiedy poszedł naprawiać coś, co nie istnieje. ;]

Będę wdzięczna jeśli ktoś pomoże. Jeśli niezbędna do oceny będzie fotka osprzętu spod maski, to tylko dajcie znać, a zamieszczę.

[ Dodano: 25-02-2008, 01:19 ]
Zrobiłam fotki, dodaję:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 25-02-2008, 01:19   

jest

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 01:21   

jest? ale zdążyłeś zobaczyć fotki? bo odpowiedziałeś w tym samym momencie, kiedy skończyłam je dodawać :)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-02-2008, 01:27   

masz klime

na rysunku zaznaczylem Ci wiatrak oraz rowniez przewody od kilmatyzacji

moja rada, bo klima poprostu moze byc pusta, i mozesz nie odczuwac chlodzenia ,to wlacz ja, ustaw na maxymalne zimno, oraz na maxymalna moc i poczekaj chwile, jezeli bedzie slabo mrozic, to poprostu jedz do zakladu, moze nie masz freonu w klimie . wtedy nabijaja (150 pln + 50 pln odgrzybianie ) warto rowniez sprawdzic szczelnosc klimatyzacji .

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 01:35   

Teraz ciężko sprawdzić, czy mrozi, bo ogólnie jest zimno i nawet nawiewane powietrze z zewnątrz jest lodowate. Czy działa okaże się jak się ociepli :) Martwiłam się tylko, że znając mojego pecha mogłam zostać zrobiona w balona ;)

To tak przy okazji - a może orientujesz się, czy da radę jakoś sprawdzić (oczywiście poza waleniem w różne obiekty), czy poduszki powietrzne są?

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-02-2008, 01:40   

jest na to kilka sposobow .pierwsze to zajrzenie pod np zaslepke kierowcy, wtedy zobaczysz czy jest poducha(ale nie polecam robienia tego na podlaczonym akumulatorze ) ,drugie i najbardziej skuteczne to podlaczenie sie do MUT'a ( komputer , ktory posiadaja tylko ASO oraz niektore serwisy ) wtedy na mucie, np jezeli nie masz poduchy swieci Ci sie kontolka bledu SRS czyli ze jej brak :D

ogolnie jezeli np nie gasnie Ci kontrolka SRS to znaczy, ze cos jest z poduchami nie tak .

trzecim takim objawem, ze mozesz nie miec poduchy sa rowno gasnaca kontrolka SRS z jakas inna kontrolka .
z regul SRS gasnie jako jedna z ostatnich, i nigdy nie moze gasnac rownoczesnie z ktoras z innych kontrolek .

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 01:53   

cóż, kontrolka gaśnie rzeczywiście na końcu, najczęściej tuż po tym jak puszczę hamulec, bądź spuszczę z ręcznego.... hmmm może pójdę sprawdzić od razu co i jak :D ...

no dobra ;) jest tak.
Uruchamiałam auto 3 razy.
1) zgasła razem z akumulatorem
2) zgasła razem z kontrolka silnika
3) zgasła jako ostatnia, jak już nic się nie świeciło.

Więc chyba jest ok :)

Dziękuję ze pomoc :)
Mam jeszcze jedno pytanie, ale to już chyba do kogoś kto zajmuje się polerowaniem aut - czy polerując można usunąć taką szarą matową rysę, bo miły motocyklista na światłach dzisiaj przykopał w zderzak, po czym się szybko oddalił... ;/ Teraz już nie będę patrzeć w lusterka, mimo tego, że motocykle są wszędzie... mam uraz ;/

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-02-2008, 07:23   

krotka napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie, ale to już chyba do kogoś kto zajmuje się polerowaniem aut - czy polerując można usunąć taką szarą matową rysę

jezeli nie jest za gleboka (czyli ze lakier nie jest zdarty az do metalu lub tez golego plastiku, bo jak wiadomo zderzak jest plastikowy ) to owszem, mozna sprobowac ja spolerowac,jest duze prawdopodobienstwo,ze sie uda :)
czyli jak widac nie tylko pytanie do kogos kto zajmuje sie polerowaniem aut :)

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-02-2008, 07:48   

krotka napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie, ale to już chyba do kogoś kto zajmuje się polerowaniem aut - czy polerując można usunąć taką szarą matową rysę, bo miły motocyklista na światłach dzisiaj przykopał w zderzak, po czym się szybko oddalił... ;/ Teraz już nie będę patrzeć w lusterka, mimo tego, że motocykle są wszędzie... mam uraz ;/

ale to jest ślad po bucie etc. czy zadra w lakierze ?

jeśli ślad po czymś, to są na to specyficzne środki do czyszczenia. Jeśli zadra nawet do blachy, to wprawny spec nałoży delikatnie w to miejsce lakieru, potem papierek wodny i zacieranie, a na końcu polereczka. Śladu po rysie nie ma. Znam takiego człowieka w mojej okolicy, i widziałem efekty, że znikają nawet nie za wielkie rysy po gwoździach i innych takich.

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 12:41   

but był czymś uszytwniony chyba ;] Nie jest to np guma zostawiona po kopnięciu. Próbowałam czyścić miękką ścierką, ale nie pomogło ;/ Ślad jest taki jak np po otaciu o drewno. Lakier zarysowany, ale płytko - tylko na odcinku 3mm wygląda na głębsze zadrapanie. A tak, to ledwo widać i ledwo czuć pod palcami. Ale mimo wszystko widać ;(

Czyli kontaktować się z lakiernikiem i uratuje podrapanego Misia? :)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 25-02-2008, 13:25   

Podczas obecnej zimy da się sprawdzić czy klima działa......Kompresor powyżej 7 st. się włącza. Na jednym z przewodów klimy jest oczko, w którym widać płyn (jak jest ;) ) - poza tym po kilku minutach pracy przewody czynnika robią się cieplejsze od otoczenia......

Lakiernik na pewno uratuje misia, pytanie tylko za jaką cenę....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 13:37   

Koszta się nie liczą, ważne żeby Miś był szczęśliwy :D

Mam znajomego mechanika, który kiedyś robił mi poloneza po stłuczce, zapytam go co o tym myśli, czy da radę zrobić i za ile, nie powinien mnie dobić ceną ;)

Jak trochę przestanie padać zajrzę pod maskę i zobaczę czy przewód robi się cieplejszy :)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 25-02-2008, 15:05   

Tego Poloneze po tej stłuczce, co na fotosiku??

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

krotka 
Mitsumaniak
Sticker Princess ;)

Wysłany: 25-02-2008, 15:09   

tak, ale po tej lekkiej ;) tzn tam gdzie jest czysty i przód jest stuknięty.
Ta druga "stłuczka", gdzie jest brudny już kwalifikowała go tylko do kasacji :(

Odpowiedz do tematu