Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zbyszekm2
10-03-2008, 08:11
Stuki w podłodze przy zmianie biegów, Pajero DiD 2002 long
Autor Wiadomość
jarek-arch
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 09:45   Stuki w podłodze przy zmianie biegów, Pajero DiD 2002 long

Witam, kupiłem 2 dni temu autko i jestem zaniepokojony bo przy zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła w podłodze (bardziej z tyłu) wydobywa sie chuk, tak jakby ktoś mnie z tylu w chak pierdyknął. Przypuszczam że to może być jakaś guma na wałku, ale tylko przypuszczam.
Huku nie ma jak delikatnie zmieniam biegi i znika gdy jeżdże 4x4.

Może ktoś już coś wie o takiej usterce ???

Może to nie usterka, tylko tak w tych autach jest ???

Jak macie jakieś wiadomości lub przypuszczenia o takowym przypadku Piszcie.

Kibloo 
mod L200
pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-10-2007, 10:02   

sprawdź krzyżak wału lub łożysko wejściowe mostu...

- inna możliwość: poduszki pod skrzynią biegów

pozdro

allias
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 10:04   

Stawialbym na uszkodzona poduszke silnika. Wydaje mi sie ze to bedzie ta tylna (czyli pomiedzy silnikiem a rama). Jak zmieniasz bieg i puszczasz sprzeglo, cala moc silnika idzie na uklad napedowy a skoro latwiej jest bojnac silnikem niz calym samochodem dlatego mozesz slyszec owy skuk. Proponuje sprawdzic to przy pomocy kogos znajomego (bo sam nie do konca mozesz zauwazyc).

Otworz maske i odpal samochod. Zaciagnij hamuler reczny. Wrzuc na 1-szy bieg i probuj ruszyc, a raczej popuszczac sprzeglo aby uzyskac sile silnika. Jesli silnik sie zacznie wychylac ku przodowi wiesz ze masz uszkodzona poduszke. Sprobuj dla pewnosci ze wstecznym i teraz moze sie pochylac do tylu. Jesli tak to masz uszkodzona przednia.

Zapytasz jak mocno moze sie wychylac. Generalnie zasada jest ze silnik powinien "siedziec" bardzo stabilnie wiec przesuniecie silnika o 2-3 cm moze juz powodowac tego typu stuki.

Powodzenia.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 20-10-2007, 13:16   

Witam, najprawdopodobniej, to wina tuleji w wahaczach tylnego zawieszenia, jeśli są wytłuczone to jest taki efekt jak opisałeś, Tak samo będzie się działo jak będziesz dodawał gazu i puszczał, dodawał i puszczał.

jarek-arch
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 14:17   

to mogą być te tuleje.

Dokładnie tak sie dzieje jak opisales. Jak dodaje gazu i puszczam też stuka ale mniej.

Ale zobaczymy, narazie zbiore wasze opinie koledzy zebym wiedzial gdzie szukać.

PS: Dzieki za tak szybkie odpowiedzi.

mashine
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 23:14   

ja mam ten sam problem w moim pajero. do tego dochodza jeszcze drgania i glosny dzwiek (buczenie) na niskich obrotach. myslicie ze to moga byc tuleje? a moze krzyzak? jak kosztowne jest naprawienie tego problemu?

seb
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 20:24   

To buczenie występuje przy niskich prędkościach czy raczej w przedziale 70-90 km/h. Ja mam co prawda automat, ale to "buczenie" mam od początku a samochód kupiłem nowy w salonie. Serwis nawet twierdził, że wymienili wał napędowy a nawet kierownik serwisu dał mi się przejechać innym egzemplarzem i było to samo. Jeżeli chodzi o stuki przy dodawaniu i ściąganiu nogi z gazu to też występują i dochodzą z tylnej części pojazdu. Przy przebiegu 200 tys. km wymieniłem całe zawieszenie (przód i tył) wszystko oryginały wraz z nowymi amortyzatorami (kayaba) i nic się nie zmieniło.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2007, 08:12   

Może też to być spowodowane luzem międzyzębnym w moście tylnym.

seb
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 11:01   

Mnie też od początku to się nie podoba. Jednak przyznam że jazda niemalże nowym egzemplarzem, w którym występował ten sam objaw spowodowała, że przeszedłem nad tym do porządku dziennego. Od tamtego czasu przejechałem samochodem ponad 100 tys. km. Jednak jak tylko będę miał okazję to pogadam z mechanikiem aby zwrócił to zbadał.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2007, 15:57   

W mim pajero nie ma takich objawów.

robkon
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 11:39   Re: Stuki w podłodze przy zmianie biegów, Pajero DiD 2002 lo

jarek-arch napisał/a:
Witam, kupiłem 2 dni temu autko i jestem zaniepokojony bo przy zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła w podłodze (bardziej z tyłu) wydobywa sie chuk, tak jakby ktoś mnie z tylu w hak pierdyknął. Przypuszczam że to może być jakaś guma na wałku, ale tylko przypuszczam.
Huku nie ma jak delikatnie zmieniam biegi i znika gdy jeżdże 4x4.

Może ktoś już coś wie o takiej usterce ???

Może to nie usterka, tylko tak w tych autach jest ???

Jak macie jakieś wiadomości lub przypuszczenia o takowym przypadku Piszcie.

Mam ten sam problem już ponad od roku jak kupiłem longasa. Wymieniłem już gumy na dolnych wachaczach i sinenbloki nad mostem,są to tuleje gumowo metalowe.Troche pomogło,ale nie do końca. W serwisie mówili,że takie stuki to normalka .Są one od wału
jak ma mały luz

wojtekkkkk 
Forumowicz

Auto: pajero 3.2
Wysłany: 15-12-2007, 19:51   

myślę że takie stuki pochodzą od przegubów wewnętrznych półosi napędowych,lub miejsc gdzie osadzone są w moście, na razie zastanawiam się czy to jest luz w obudowie mostu czy może luz poprzeczny maja koła koronowe w obudowie mechanizmu różnicowego co powoduje że cały przegub podskakuje

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2007, 20:58   

wojtekkkkk napisał/a:
myślę że takie stuki pochodzą od przegubów wewnętrznych półosi napędowych,l

Wykluczone

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-12-2007, 00:45   

zbyszekm2 napisał/a:
wojtekkkkk napisał/a:
myślę że takie stuki pochodzą od przegubów wewnętrznych półosi napędowych,l

Wykluczone

A gdybyś rozwinął wypowiedź to coś by się stało?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2007, 07:34   

wewnętrzne półosie praktycznie nie psują się.
Stuki najczęściej pochodzą z delikatnego luzu między zębnego ataku w moście.
To wada tego mostu, żeby go skasować trzeba rozebrać most i ustawić łożyska, o ile już nie jest za późno.

Odpowiedz do tematu